Waar moet je op letten bij de aanschaf van een traplift?

Gepubliceerd op 23 februari 2024 om 11:59

Let hier op wanneer je een traplift gaat kopen

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk in je eigen, vertrouwde huis wonen. Als traplopen dan niet meer goed lukt, kan een traplift een uitkomst bieden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een traplift, hoeveel kost het en wordt het vergoedt? In dit artikel willen we jou helpen bij al deze vraagstukken.

 

Past een traplift ook in mijn huis?

Er zijn tegenwoordig vele oplossingen om een traplift in bijna elk huis te laten passen. Denk aan opklapbare stoeltjes en intrekbare rails. Hierdoor past een traplift in 99% procent van de gevallen prima. De monteurs zullen ervoor zorgen dat alles ingemeten wordt en kunnen je advies geven.

 

Rechte of gebogen trap?

Het meest van invloed op de keuze voor een traplift is de trap zelf. Bij een rechte trap is de traplift het gemakkelijkst te monteren en dus ook het goedkoopst. Hoe meer bochten de trap heeft, hoe duurder de traplift dan ook zal worden. Daarbij is ook van invloed of je de rail aan de binnenkant van de bocht laat plaatsen of aan de buitenkant. Je bent vaak goedkoper uit als je ervoor kiest om de traplift in de buitenbocht te plaatsen. Hier zijn de bochten immers minder scherp en is de hellingshoek minder steil. Waardoor de traplift minder complex is om te plaatsen en minder vermogen nodig heeft om de steile hellingshoek te halen. Aan de andere kant zorgt een traplift in de binnenbocht ervoor dat de bredere gedeelten van de traptreden vrij zijn voor andere gebruikers van de trap. Zij kunnen dus makkelijker lopen langs de lift.

 

De plaatsing van een traplift

Bij de plaatsing van een traplift is het belangrijk om te kijken of je gemakkelijk in en uit de stoel kunt komen en of eventuele huisgenoten nog makkelijk langs de traplift kunnen lopen. Er is geen aparte stellage nodig voor de plaatsing. De rail kan zowel op de traptreden of tegen de muur worden bevestigd. Vaak is de montage van een traplift binnen een dag gepiept.

 

 

Hoe veilig is de traplift?

Je wil natuurlijk wel een veilige traplift. Om hiervan zoveel mogelijk verzekerd te zijn, kun je kijken of je traplift beschikt over een keurmerk. Bijvoorbeeld een TUV-keuring of een ISO-certificaat. Dit laat zien dat de traplift voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Ook is het goed om te kijken of er een noodservice is, stel dat de traplift ergens in het midden stopt (bijvoorbeeld doordat de stroom uitvalt).

 

Kosten en vergoeding van een traplift

De kosten van een traplift variëren sterk. Zoals eerder gezegd is hierbij van invloed wat voor trap je hebt en hoe gemakkelijk het is om de traplift te plaatsen. Ook andere zaken, zoals de kwaliteit van het stoeltje zijn van invloed op de prijs. Je kunt altijd bij diverse thuiszorgwinkels eens een rondje maken en navraag doen of neem eens een kijkje op de website van Medipoint. Hieronder vind je een indicatie van de prijs per soort trap:

Rechte trap:

  • Nieuw vanaf €2500,-
  • Tweedehands vanaf €2000,-

Trap met één bocht:

  • Nieuw vanaf €6000,-
  • Tweedehands vanaf €4750,-

Trap met meerdere bochten:

  • Nieuw vanaf €7000,-
  • Tweedehands vanaf €6250,-

In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding voor de traplift. Dit is afhankelijk van waarom je de traplift nodig hebt en in hoeverre je mobiliteit beperkt is. Deze vergoeding krijg je dan vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Om te kijken of je recht hebt op een vergoeding, kun je het beste contact opnemen met de gemeente. Zij kunnen hier alles over vertellen.