GPS-tracker: een waardevol hulpmiddel bij dementie

Gepubliceerd op 15 februari 2024 om 10:41

Je wilt natuurlijk altijd het beste voor jouw naasten. Heb jij in je omgeving iemand met dementie die zo nu en dan kan gaan dwalen of kan vallen en dan hulp nodig heeft? Of ben je bang dat dit misschien kan gebeuren? Een GPS-tracker is dan misschien een handige oplossing voor jou, je naaste en misschien wel een andere zorgverlener of mantelzorger. Met deze apparaten kun je namelijk op een laagdrempelige en efficiënte manier de locatie van de gebruiker in de gaten houden. Deze trackers komen in verschillende soorten en maten. Van een losse, kleine button met SOS-knop, tot horloges en GPS-trackers die in kleding zijn verwerkt. Je kunt ze zelfs op een rollator of scootmobiel monteren als je wil. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder en ontdek alles over deze handige zorgtechnologie!

 

Hoe werkt een GPS-tracker?

GPS-trackers zijn apparaten waarmee je op afstand contact kunt leggen, vaak gewoon via een smartphone. Je kunt op die manier gemakkelijk volgen waar de tracker en degene die hem bij zich draagt, bevindt. Vaak hebben de GPS-trackers een alarmknop voor de persoon die de tracker bij zich draagt. Deze apparaten zijn daarom uitermate geschikt voor mensen met dementie. Niet alleen voor de gebruiker kan het een fijn idee zijn een GPS-tracker bij zich te hebben, ook voor de naasten, mantelzorger of zorgverlener kan het hulpmiddel erg handig zijn. Op afstand kan op die manier toch een oogje in het zeil worden gehouden en de gebruiker kan op een alarmknop drukken als hij of zij verdwaald of gevallen is. Er gaat dan vanzelf een seintje naar de persoon die op de alarmlijn is ingesteld waardoor deze persoon direct weet waar hij moet zijn. Sommige systemen werken zelfs zo dat wanneer iemand buiten een bepaald gebied komt, er direct een seintje vanuit de tracker naar de contactpersoon of hulpverlener kan worden gestuurd. 

Welke GPS-tracker het meest geschikt is voor je naaste is natuurlijk erg afhankelijk van de situatie. Gaat diegene er aan denken om een losse tracker mee te nemen? Of voelt diegene zich misschien prettiger bij een mooi horloge? Wil je een SOS-knop op de tracker of wil je juist een tracker die verstopt zit in een riem of schoenzool? Wat de situatie ook is, er is altijd wel een geschikte GPS-tracker te vinden. Zie hieronder de beste GPS-trackers voor elke situatie.

 

Losse GPS- trackers

Een losse GPS-tracker kan je dierbare meenemen als hij op pad gaat en is eenvoudig te gebruiken. De losse GPS tracker kan vaak bevestigd worden aan een halskoord, draagklip of sleutelbos. Er zit vaak een duidelijke alarmknop op. Ze zijn vaak klein waardoor je ze gemakkelijk in je jas, tas of broekzak mee kunt nemen. Een nadeel is dat wanneer je ze 'los' meeneemt, ze ook wel eens kwijt kunnen raken. Je kunt de locatie van de tracker natuurlijk gemakkelijk terugvinden via bijvoorbeeld een app op je telefoon. Een populaire 'losse' GPS tracker is de Wuzzi Alert, oftewel het Wuzzi alarmsysteem

Het is een eenvoudige tracker met SOS-knop en ingebouwde microfoon om mee te communiceren in nood. Hij is ontwikkeld voor en door zorgverleners en mantelzorgers. De tracker heeft de mogelijkheid om zones instellen. Wanneer de gebruiker op de SOSknop drukt of buiten een ingestelde zone komt, gaat er direct een melding naar contactpersonen of de Wuzzi Alert meldkamer. De tracker werkt met een app die je op de telefoon installeert. Er is echter wel een abonnement nodig voor het gebruik van het hele systeem. Er zijn 2 verschillende abonnementen waaruit je kunt kiezen.

Mocht je wel op zoek zijn naar een tracker zoals de Wuzzi Alert, maar wil je niet vastzitten aan een abonnement? Dan is de Spotter GPS tracker wellicht een goede optie. Het systeem werkt in principe hetzelfde, maar je hoeft hiervoor geen abonnement af te sluiten. Je moet wel een Prepaid tegoed aanschaffen voor 3, 6 of 12 maanden. 

 

GPS horloges voor senioren

Met een GPS-horloge kan je dierbare veilig op stap, zonder een grote tracker mee te hoeven nemen. De horloges hebben vaak een elegant design en doen helemaal niet denken aan een GPS-tracker. De meeste horloges zijn voorzien van alarmknop en vaak kun je zelfs via het horloge praten/bellen met je dierbare als diegene op de alarmknop heeft gedrukt. De Lifewatcher horloges zijn wellicht de bekendste GPS-horloges die specifiek voor senioren zijn ontwikkeld, maar ook Wuzzi heeft behalve de GPS-tracker een horloge ontwikkeld dat met hetzelfde systeem als de tracker werkt. Voor de Wuzzi Watch Orion is een abonnement nodig, voor de Lifewatcher niet. Deze horloges kunnen overigens veel meer dan alleen de tijd meten en de locatie weergeven. de horloges hebben ook de mogelijkheid die diverse geavanceerde smartwatches ook hebben om bijvoorbeeld stappen te tellen en de hartslag te meten. 

   

  GPS-trackers in kleding

  Behalve de buttons en de horloges zijn er ook enkele handige oplossingen op de markt om een GPS-tracker onzichtbaar te maken voor de buitenwereld. Dit is handig voor wanneer een gebruiker zich bijvoorbeeld schaamt voor het dragen van een tracker of wanneer iemand vaak vergeet de tracker of een horloge om te doen. Sommige van deze apparaatjes zijn in kleding verwerkt, zodat je ongezien met een tracker kunt rondlopen. ZorghulpmiddelOnline biedt bijvoorbeeld een zorgriem waar een tracker in is verwerkt. Hiermee kun je op afstand nauwkeurig de locatie volgen, maar met de zorgriem kun je niet communiceren. Hetzelfde geldt voor de schoenzool met GPS-tracker die op dementie-winkel.nl verkrijgbaar is. 

   

  Een GPS tracker monteren op je scootmobiel, rolstoel of rollator

  Een handige manier om ervoor te zorgen dat de tracker niet vergeten wordt is om een GPS-tracker op bijvoorbeeld de rollator, scootmobiel of rolstoel te monteren. Zelfs zonder dat dit opvalt. Hierdoor kun jij op ieder gewenst moment een oogje in het zeil houden, terwijl je naaste lekker in alle vrijheid op pad kan gaan. Bij de meeste GPS trackers kun je een gebied instellen waarbij een je een seintje krijgt als de persoon met de tracker zicht buiten het gebied begeeft. Als de GPS tracker een microfoontje heeft, kun je vervolgens via de tracker als het ware bellen en je naaste weer de goede richting op sturen.

   

  Bij de GPS-trackers van Vicura kun je in de app een gebied aangeven, waarbinnen je naaste zich veilig kan verplaatsen. Komt de drager van de tracker buiten het aangegeven gebied, dan gaat er een seintje af via de app. Je krijgt dan meteen te zien waar je naaste zich bevindt.

   

  Via de app kun je vervolgens contact opnemen met de drager van de GPS-tracker, doormiddel van een ingebouwde spreek-luisterverbinding. Zo kun je bijvoorbeeld checken of alles goed gaat. Of je kunt de weg wijzen naar vertrouwd gebied. Ook de drager zelf kan contact opnemen met jou door het indrukken van een knop op de GPS-tracker. Je nummer wordt vooraf geprogrammeerd in de tracker. Mocht je niet opnemen, dan wordt automatisch het volgende nummer gebeld. Zo kan je naaste contact opnemen als hij verdwaald is of als er wat anders aan de hand is.

  Nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op de website van Vicura voor meer informatie.

  Alternatieve  GPS trackers 

  Het is niet altijd nodig om een professioneel bedrijf in te huren om een GPS-tracker op een scootmobiel te laten monteren. Er zijn zat trackers verkrijgbaar die je gemakkelijk zelf kunt bevestigen. Deze zijn weliswaar soms ontwikkeld om op een auto te monteren, maar ze werken ook prima op andere voertuigen of mobiliteitshulpmiddelen:

  • Een goed voorbeeld van een dergelijke tracker is de Onntrack Portable PRO+. Deze tracker is met behulp van een super sterke magneethouder makkelijk te bevestigen aan bijvoorbeeld de scootmobiel. In de app kun je de locatie bijhouden en je kunt indien gewenst een melding krijgen als de tracker in beweging komt. Wel moet deze tracker elke 30 dagen opgeladen worden. Daarnaast heeft deze tracker eveneens geen belfunctie om met je naaste te kunnen communiceren.
  • Een goedkoper alternatief is het Tracemaster 90 Auto Volgsysteem. Deze handige tracker beschikt over een functie om een veilig gebied in te stellen en een melding te krijgen als de tracker het gebied verlaat. In de app kun je de locatie van de tracker altijd volgen. Ook kun je überhaupt een melding krijgen als de tracker in beweging komt en je krijgt een melding als de batterij bijna leeg is. De tracker beschikt over een meeluisterfunctie, maar helaas is er geen mogelijkheid om zelf ook te communiceren met je naaste.

   

  Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jij of je naaste er veilig zelfstandig op uit kunnen. Of je nou een losse GPS tracker gebruikt, de tracker in kleding integreert of op een mobiliteitshulpmiddel monteert, het kan allemaal. Deze hulpmiddelen zijn niet alleen fijn voor de gebruiker, maar ook vooral voor de omgeving. Zonder iemand continue te hoeven controleren kun je toch op afstand snel met elkaar in contact komen, zonder daar al te veel voor te hoeven doen. Slim, veilig en effectief dus!