3 handige leeshulpmiddelen voor slechtzienden

Gepubliceerd op 27 februari 2024 om 22:19

Wie niet goed kan zien, komt voor vele uitdagingen te staan. Soms kan een bril of lenzen helpen om beter te zien, maar bij sommige mensen helpt dit onvoldoende of helemaal niet. Er is sprake van slechtziendheid bij een zicht van minder dan 30% en als dit niet meer te corrigeren is met een bril of lenzen.

 

Leeshulpen voor slechtzienden

Slechtziendheid kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van beschadiging van bepaalde delen van het netvlies of de oogzenuw. Een bril kan dan wel een scherp beeld op het netvlies projecteren, maar het oog kan het beeld niet voldoende waarnemen. Gelukkig bestaan er verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen. Hieronder bespreken we 3 handige hulpmiddelen waarmee je beter kunt lezen en vertellen je meteen waar je ze kunt krijgen.

 

  1. Leesloep met ledverlichting

Een leesloep met ledverlichting heeft een ingebouwd LED-lampje waardoor je zelfs in het donker goed kunt lezen. Een voorbeeld van een dergelijke lampje is de Kaome inklapbare leesloep (verkrijgbaar bij Amazon.nl). Dankzij deze handige leesloep met ledverlichting heb je 

beter zicht op wat je aan het lezen bent. Je kunt schakelen tussen fel en zacht licht om vermoeidheid van je ogen te verminderen. Het biedt een vergroting van 2 keer, bevat 5 LED-lampjes en is comfortabel vast te houden. Deze leesloep kun je makkelijk meenemen, bijvoorbeeld naar de winkel om de verpakkingen of prijskaartjes te lezen. Wil je liever een sterkere vergroting? Dan kun je kiezen voor deze leesloep van Decopatent. Deze loep maakt de letters 6x groter en heeft eveneens ingebouwde ledverlichting.

 

  1. Staande leesloep

Wil je liever je handen vrij hebben tijdens het lezen? Of een loep die je ook kunt gebruiken bij je hobby. Bijvoorbeeld borduren, haken, diamondpainting of je postzegelverzameling. Dan is een staande leesloep misschien fijner. Bijvoorbeeld de leesloep van Meromore (Amazon.nl). Deze leesloep heeft een hoogwaardige optische lens die 5x of 11x kan vergroten. Om nog beter te kunnen zicht te geven, kun je zacht of helder licht aanzetten. Daarnaast is het glas krasbestendig en is ook deze leesloep opvouwbaar.

 

  1. Loepbril

Een loepbril lijkt op een leesbril, maar de sterkte is vele malen hoger. Met een loepbril moet je wel de tekst dichtbij de ogen houden. Een goede optie voor een loepbril is deze bril van Itoda (Aa=mazon.nl). Met deze bril kun je kiezen uit verschillende vergrotingen (namelijk 1x, 1,5x, 2x, 2,5x en 3,5x). Daarnaast is het brilmontuur naar wens verstelbaar en heeft de bril helder led-licht voor werken in het donker.