Een (online) gehoortest: zo werkt dat!

Gepubliceerd op 29 februari 2024 om 13:36
hoortest gehoortest audicien

Gehoortest bij de audicien vs. de online gehoortest

Hoor je wat minder goed? Dan is het mogelijk om bij de audicien een gehoortest aan te vragen. Dat is vaak gratis en het kan zowel bij de audicien als online. Lees hier alles wat je moet weten over en wat u kunt verwachten tijdens een (online) gehoortest.

 

Gehoortest bij de audicien

Wanneer je bij de audicien op locatie een gehoortest wilt doen, zijn er een aantal zaken die je kunt voorbereiden en die je daar ter plekke te wachten staan. Hieronder zetten we op een rijtje hoe het in zijn werk gaat:

  • Afspraak maken en voorbereiden: Het begint allemaal natuurlijk bij het maken van een afspraak. Voorafgaand aan het maken van deze afspraak is het belangrijk om enkele dingen voor te bereiden. Het is bijvoorbeeld goed om uw medische geschiedenis en eventuele medicijnen die u gebruikt te noteren, omdat sommige medicijnen invloed kunnen hebben op uw gehoor. Zorg er ook voor dat je oren schoon zijn en vrij zijn van oorsmeer, dit kan namelijk de nauwkeurigheid van de gehoortest beïnvloeden. Je kunt voor een afspraak naar de audicien toe gaan, maar soms komt de audicien ook gewoon bij je thuis voor het afnemen van een gehoortest.
  • Ooronderzoek: Voordat de test begint, zal de audicien uw oren visueel onderzoeken (met een otoscoop) op afwijkingen, blokkades of infecties die uw gehoor kunnen beïnvloeden. Indien er sprake is van een dergelijk probleem, kan de audicien u doorverwijzen naar uw huisarts voor verdere behandeling.
  • Toonaudiometrie: Een van de meest gebruikelijke tests tijdens een gehoortest bij de audicien is de toonaudiometrie, ook wel de ‘piepjestest’ genoemd. Tijdens deze test krijgt u een koptelefoon op en hoort u in beide oren afwisselend verschillende tonen met verschillende frequenties en volumes. U wordt gevraagd om aan te geven wanneer u een geluid hoort - dit helpt de audicien om uw gehoordrempel te bepalen en een beter begrip te krijgen van de mate van uw gehoorverlies, als u dat heeft
  • Spraakaudiometrie: Een andere test die vaak wordt uitgevoerd, is spraakaudiometrie. Tijdens deze test moet u woorden of zinnen herhalen die op verschillende volumes en in aanwezigheid van achtergrondgeluiden worden afgespeeld. Dit helpt uw audicien om te bepalen hoe goed u spraak kunt verstaan bij verschillende geluidsniveaus.
  • Evaluatie en resultaten: Na het afronden van de test zal uw audicien de resultaten met u bespreken en een gehoorverliesdiagram (audiogram) met u delen. Dit diagram geeft visueel weer hoe goed u hoort bij verschillende geluidsfrequenties. Als blijkt dat u gehoorverlies heeft, zal de audicien u adviseren over de mogelijkheden van gehoorapparaten of andere gehooroplossingen.

 

Hoe werkt een online gehoortest?

Een online gehoortest werkt meestal door middel van een reeks geluiden die worden afgespeeld via een koptelefoon of luidsprekers op je computer of mobiele apparaat. Dat kan dus gewoon in het comfort van je eigen huis. De test bestaat uit het luisteren naar verschillende tonen, variërend in frequentie en intensiteit, gespeeld in een bepaalde volgorde. Het is belangrijk om te weten dat je tijdens het uitvoeren van de test een koptelefoon of oordopjes moet dragen (geen luidsprekers), om een nauwkeurige evaluatie van je gehoor te krijgen. De test wordt meestal uitgevoerd via een website of app. Een online gehoortest bij OnlineHoortoestel.nl plan je gemakkelijk en snel in!

In de meeste gevallen duurt een online test slechts enkele minuten. Houd er echter rekening mee dat online gehoortesten slechts een screeningstool zijn en geen vervanging voor een volledige gehoorevaluatie door een gekwalificeerde professional, zoals een audicien of audioloog. Een professionele gehoortest is veel uitgebreider en nauwkeuriger dan een online test.

 

Hoe bereid je je voor op een online gehoortest?

Voordat je een online gehoortest uitvoert, zijn er enkele dingen die u moet doen om uw test zo nauwkeurig mogelijk te maken. Zorg er allereerst voor dat je een rustige en stille ruimte kunt gebruiken om de test uit te voeren. Het is belangrijk dat alle externe geluiden, zoals televisies, radio's, airconditioners of gesprekken, tot een minimum worden beperkt. Draag daarnaast geen oortelefoons of koptelefoons met een hoge geluidscapaciteit - ze kunnen het volume van de testgeluiden versterken.

Hoe betrouwbaar is een online gehoortest?

Online gehoortesten zijn over het algemeen vrij betrouwbaar om te bepalen of je mogelijk gehoorverlies hebt. Houd er echter rekening mee dat een online gehoortest slechts een eerste stap is en een indicatie geeft van de staat van het gehoor. Het is geen definitief oordeel en kan niet worden gebruikt om te bepalen wat de exacte oorzaak is van uw gehoorproblemen of om een voorgeschreven behandeling te geven. Als je vermoedt dat je gehoorproblemen hebt, raadpleeg dan altijd een audicien of audioloog voor een uitgebreide gehoortest en om eventuele gehoorproblemen te behandelen.

 

Hopelijk bent je door het lezen van dit artikel wat wijzer geworden over hoe een gehoortest werkt en over wat je kunt verwachten tijdens een online gehoortest. Ook weet je nu dat een online gehoortest zijn voordelen heeft ten opzichte van een test bij de audicien, maar dat deze testen wel minder uitgebreid en nauwkeurig zijn. Al met al, hoor je minder goed, vraag dan een (vaak gratis) gehoortest aan!