Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

Welke medische en technologische hulpmiddelen zijn er?

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 20:55

Medische hulpmiddelen en medische technologie worden vaak in één adem genoemd en de producten die hieronder vallen hebben ook overeenkomsten. Niet alle medische hulpmiddelen en technologieën zijn echter voor thuisgebruik. Het gaat dan bijvoorbeeld om MRI-apparaten, apparatuur voor thuisdialyse, diagnostische tests in het laboratorium en chirurgisch materiaal. Wanneer we spreken over de ‘hulpmiddelenzorg’ hebben we het onder andere over rollators, incontinentiemateriaal en aanpassingen in huis. Deze hulpmiddelen kunnen ook een zorgtechnologie zijn zoals een glucosemeter, een slaaprobot of sensoren in huis.

Het is bijna onmogelijk om hier álle (medische) hulpmiddelen te bespreken, maar we zetten enkele voorbeelden binnen de volgende categorieën voor u op een rij: 

 

  • Mobiliteit & Bewegen
  • Wonen & Slapen
  • Zelfzorg & Verzorging
  • Communicatie & Alarmering
  • Horen & Zien

 

Mobiliteit & Bewegen

Wanneer je merkt dat je slechter ter been wordt is dat erg vervelend. Niet alleen kunnen bepaalde klachten veel ongemak en/of pijn veroorzaken, ook je mobiliteit gaat achteruit. Dit kan ten gevolg hebben dat je wereld een stuk kleiner wordt. Zelf een ommetje maken, op bezoek gaan of een tripje maken wordt dan steeds lastiger. Gelukkig zijn er een hoop loophulpmiddelen die je hierbij kunnen ondersteunen, zoals een rollator, looprek of een wandelstok.

 

Wil je graag wat verder op stap dan is een scootmobiel een mooie uitvinding. Ze komen in vele modellen en prijsklassen. Afhankelijk van waar je een scootmobiel voor gebruikt kies je voor een opvouwbaar model, een model met een grote accu waar je ver mee kunt rijden of juist een kleinere wendbare scootmobiel met drie wielen waar je in de supermarkt goed mee uit de voeten kunt. Voor wie wat slechter te been is, maar nog wel actief wil en kan zijn, is de elektrische fiets misschien een goede oplossing.

 

Tot slot, de wearables, technologie die je op je lichaam draagt. Van smartwatches waarmee je je activiteit en gezondheid mee kunt meten tot GPS trackers met alarmknoppen waarmee je veilig op stap kunt en er altijd iemand met je mee kan kijken. Het bestaat allemaal en je kunt ze vrijwel overal online kopen. Deze consumenten elektronica wordt tegenwoordig ook steeds meer in de zorg ingezet.

 

Wonen & Slapen

We wonen steeds langer thuis en daar zijn soms wat aanpassingen voor nodig. Niet alleen voor het woongemak, maar ook voor de veiligheid. Wanneer alles wat minder gaat doordat je slechter kunt lopen, vergeetachtiger wordt of gewoonweg minder fit bent, is het natuurlijk fijn dat je zo prettig en veilig mogelijk thuis kunt (blijven) wonen.

 

Het veiliger maken van je huis kan gelukkig met vele hulpmiddelen. Zo bestaan er drempelhulpen die helpen om met een rolstoel over de dorpels in huis te komen, antislip toepassingen die uitglijden en vallen voorkomen of steunbeugels op de badkamer en het toilet waardoor je minder snel valt en beter kunt opstaan. Kom je niet meer goed uit je stoel, dan kan een zogenaamde Sta-op-stoel een oplossing zijn. Sta-op stoelen zijn ideaal wanneer je wat minder mobiel wordt. Ze geven extra comfort en zorgen dat je gemakkelijk weer in de benen komt. Ze kunnen ook op maat gemaakt worden, zodat ze perfect bij jouw lichaam en behoeften passen.

 

Wanneer je dan toch valt en niet meer op kan staan bestaan er vele alarm- en sensorsystemen die zowel het huis beveiligen als een seintje geven aan mantelzorgers of zorgverleners bij een val (valdetectie). Voor het woongemak en je veiligheid, maar ook wel een beetje voor de leuk, kun je met diverse apparaten en sensoren ook je huis 'slim' maken. Sensoren kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat lichten automatisch aangaan of deuren automatisch openen wanneer je er in de buurt komt. Ook kun je met een spraakassistent (of je mobiele telefoon) diverse slimme apparaten zoals verlichting, keukenapparatuur en de verwarming aansturen. 

 

Niet te vergeten dat er ook elke dag gekookt en gegeten moet worden. Wanneer dat wat moeilijker gaat door bijvoorbeeld reuma, artrose, Parkinson of dementie, bestaan ook hier een hoop hulpmiddelen (keukenhulpen) voor. Verschillende soorten aangepast bestek, maken het bijvoorbeeld makkelijker om niet te knoeien en aangepast kookgerei maakt het makkelijker om met weinig inspanning toch genoeg kracht te kunnen zetten om te snijden of te persen. 

 

Bij wonen hoort ook slapen. Zonder slaap kunnen we niet. Als slapen wat minder lukt, bestaan daar gelukkig vele oplossingen voor. Je kunt je kamer anders inrichten, een goed bed met een goede matras kopen en eventueel medicijnen of supplementen nemen om beter te slapen. Maar er is meer. Er zijn een hoop technologische hulpmiddelen die je helpen beter in slaap te vallen, door te slapen of fitter op te staan. Deze slaaptechnologie komt in vele soorten en maten, van lampen en wekkers tot robotknuffels en elektronische ademcoaches. 

 

Zelfzorg & Verzorging

Als je een kwaaltje hebt, ziek bent of je gewoon minder lekker in je vel voelt, hoef je niet altijd gelijk naar een huisarts of een therapeut. Je kunt vaak een hoop dingen zelf oplossen door middel van ‘zelfzorg’. Het is een vrij breed begrip en een hele hoop dingen die je doet om jezelf te verzorgen of gezond en fit te maken of te houden kun je onder zelfzorg scharen. En dat kun je vaak online doen.

 

Bij de online drogist koop je gemakkelijk vanuit thuis je zelfzorgmiddelen zoals geneesmiddelen, vitaminen en producten als luiers en incontinentiemateriaal. Maar deze drogisten bieden meer. Je kunt er ook terecht voor onder andere zelftests en elektronica (voor de gezondheid).

Hoewel je bij de drogist en de apotheek een hoop producten kunt vinden waar je jezelf mee kunt verzorgen of jezelf gezond(er) maakt, zijn er ook een hoop technologische innovaties die je daarbij kunnen helpen. Er bestaan bijvoorbeeld slaaprobots en slaapbrillen voor een beter nachtrust, daglichtlampen en daglichtbrillen om uit je winterdip te komen en activity trackers waarmee je je gezondheid in de gaten kunt houden. Ook voor deze producten hoef je de deur niet uit. Bij webshops als Bol.com of Amazon vind je de meest uiteenlopende technologische producten en gadgets die je kunnen helpen om gezond te worden of te blijven.

Last but zeker not least, zelfzorg gaat niet alleen over je lichaam fit, gezond of mooi maken. Je psychische gezondheid is minstens zo belangrijk. Je kunt hiervoor vanalles zelf doen en dat doe je misschien al wel. Sporten, gezonder proberen te leven, yoga en meditatie zijn maar enkele voorbeelden van dingen die je kunt doen om lichaam en geest in balans te brengen. Maar soms is er iets meer nodig om je mentaal (weer) fit te voelen. Wanneer je hiermee zelf (online) aan de slag wilt gaan, is e-Health uitermate geschikt. Er zijn tegenwoordig een hoop eHealth-toepassingen waarmee mensen ondersteund worden met 'zelfhulp' en 'zelfzorg'. Dit zijn bijvoorbeeld online zelfhulpmodules om te stoppen met roken of om te werken aan je mentale gezondheid.

 

Communicatie & Alarmering

Niet alleen praktische aanpassingen aan huis, maar ook technologie kan helpen om langer, veiliger en zelfstandig thuis te wonen. Als je wat ouder of minder mobiel bent, wil je toch in verbinding blijven met de buitenwereld. Daarvoor zijn (senioren)tablets en (senioren)telefoons uitermate handig.  Je kunt er mee bellen, internetten, spelletjes spelen, boeken lezen, noem maar op.

 

Als een smartphone te veel poespas heeft, zijn er gelukkig ook een hoop ‘gewone’ mobiele telefoons voor ouderen op de markt. Deze mobiele telefoons zijn simpeler dan een smartphone en hebben dan ook minder functies. Ze zijn bedoeld om mee te bellen en om berichten mee te versturen. Je kunt er wel via internet mee bellen, maar apps zoals Whatsapp of Facebook zitten er niet op. Ze zijn daarentegen wel vaak uitgerust met een alarmknop. Naast deze mobiele telefoons bestaat ook de gewone ‘vaste’ huistelefoon voor ouderen nog. Deze telefoons lijken op de simpele mobiele telefoons, maar zijn bedoeld om thuis te gebruiken. Met extra grote knoppen, een harde beltoon en een alarmknop zijn dit ideale huistelefoons voor als je wat minder goed hoort en ziet of als je gewoon niet al te veel poespas op je huistelefoon wilt.

 

Met een personenalarm voor thuis (personenalarmering) kunt je in een noodgeval verbinding maken met directe hulp of een meldkamer. Je kunt direct een familielid, buurvrouw of mantelzorger bereiken of een zorgprofessional wanneer je bijvoorbeeld bent gevallen of wanneer je je niet veilig voelt. Deze personenalarmen kun je met abonnement of zonder abonnement (met een SIMkaart) krijgen. Veel personenalarmen hebben tevens de functie om in geval van nood via een microfoon ook te communiceren met de persoon aan de andere kant van de lijn. Tegenwoordig bestaan er ook al smartwatches met alarmfunctie en valdetectie.

 

Horen & Zien

Hulpmiddelen zoals hoortoestellen, tinnitusmaskeerders en gehoorversterkers en koptelefoons zoals kinbeugels en noise cancelling koptelefoons helpen je om beter te horen. In het geval van tinnitus, bestaat er geen gouden oplossing, maar kun je naast het gebruik van een maskeerder ook goed aan de slag met het trainen van je brein om tinnitus onder controle te krijgen. 

 

  • Hoortoestellen compenseren het gehoorverlies. Gehoorversterkers of geluidsversterkers daarentegen compenseren het gehoorverlies niet, maar verbeteren de perceptie van tonen.
  • Tinnitusmaskeerders maken een geluid dat oorsuizen overstemt.
  • Koptelefoons zoals kinbeugels en noise cancelling koptelefoonskunnen helpen om beter naar tv of muziek te luisteren. 

 

Leeshulpen helpen je om te lezen wanneer je wat minder goed ziet of zelfs slechtziend bent. Je kunt daarbij denken aan de traditionele leesloep, maar misschien is een bril met leesloep wel geschikter voor jou. Je hebt dan je handen vrij tijdens het lezen of wanneer je aan het knutselen bent. En heb je al eens gedacht aan een e-reader? E-readers kunnen namelijk een hartstikke geschikt hulpmiddel zijn om van een goed boek te genieten wanneer lezen wat moeilijker wordt. Ze hebben vaak een zoomfunctie, je kunt de lichtsterkte, contrast en achtergrondverlichting naar wens instellen en je kunt er ook nog eens luisterboeken op luisteren. Mocht je dit alles (nog) niet nodig hebben, dan is een boek met extra grote letters misschien wel iets voor jou.

 

 

Dit is maar een greep uit alles wat er zoal aan hulpmiddelen voor thuis bestaat. Op de hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je een uitgebreid overzicht van wat er zoal op de markt binnen de hulpmiddelenzorg.

 

Hulpmiddelen online bestellen?

Hulpmiddelen kunt u makkelijk en snel online bestellen. Dit kan eventueel met een persoonsgebonden budget (pgb). Lees hierover meer in het artikel ‘Een PGB aanvragen, hoe werkt dat?’. Hieronder vindt u een selectie van aanbieders waar u online in de webshop uw hulpmiddel kunt bestellen.

 

 

 



«   »