Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

Wat verstaan we onder zelfzorg?

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 20:54

Als je een kwaaltje hebt, ziek bent of je gewoon minder lekker in je vel voelt, hoef je niet altijd gelijk naar een huisarts of een therapeut. Je kunt vaak een hoop dingen zelf oplossen door middel van ‘zelfzorg’. Het is een vrij breed begrip en een hele hoop dingen die je doet om jezelf te verzorgen of gezond en fit te maken of te houden kun je onder zelfzorg scharen. En dat kun je vaak online doen.

 

 

We kunnen niet alles wat er aan zelfzorgmiddelen, producten en activiteiten (online) beschikbaar zijn bespreken, maar om je een goed idee te geven van wat zelfzorg kan inhouden, gaan we in op: de online drogist, (zorg)technologie en e-Health.

 

De online drogist

Bij zelfzorg denk je misschien al snel aan de drogist of misschien wel de apotheek of de supermarkt. Dat is niet zo gek, je vindt daar namelijk een hoop zelfzorgmiddelen zoals geneesmiddelen, vitaminen en producten als luiers en incontinentiemateriaal. Zelfzorgproducten worden het meest bij de drogist (77,3%) gekocht, daarna volgen de supermarkt (14,7%) en de apotheek (8%). Bij de apotheek worden nog voornamelijk geneesmiddelen op recept afgehaald. Om deze producten te kopen, hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit. Er zijn namelijk een hoop online drogisten en apotheken waar je veilig, gemakkelijk en snel je producten kunt bestellen. Wil je weten waar? Lees dan het artikel over de beste online drogisterijen in Nederland en België.

 

Technologie

Hoewel je bij de drogist en de apotheek een hoop producten kunt vinden waar je jezelf mee kunt verzorgen of jezelf gezond(er) maakt, zijn er ook een hoop technologische innovaties die je daarbij kunnen helpen. Er bestaan bijvoorbeeld slaaprobots en slaapbrillen voor een beter nachtrust, daglichtlampen en daglichtbrillen om uit je winterdip te komen en activity trackers waarmee je je gezondheid in de gaten kunt houden. Ook voor deze producten hoef je de deur niet uit. Bij webshops als Bol.com of Amazon vind je de meest uiteenlopende technologische producten en gadgets die je kunnen helpen om gezond te worden of te blijven.

E-Health

Last but zeker not least, zelfzorg gaat niet alleen over je lichaam fit, gezond of mooi maken. Je psychische gezondheid is minstens zo belangrijk. Je kunt hiervoor vanalles zelf doen en dat doe je misschien al wel. Sporten, gezonder proberen te leven, yoga en meditatie zijn maar enkele voorbeelden van dingen die je kunt doen om lichaam en geest in balans te brengen. Maar soms is er iets meer nodig om je mentaal (weer) fit te voelen. Wanneer je hiermee zelf (online) aan de slag wilt gaan, is e-Health uitermate geschikt. Er zijn tegenwoordig een hoop eHealth-toepassingen waarmee mensen ondersteund worden met 'zelfhulp' en 'zelfzorg'. Dit zijn bijvoorbeeld online zelfhulpmodules om te stoppen met roken of om te werken aan je mentale gezondheid.

Lukt het je niet om het helemaal op eigen kracht te doen? Dan is coaching misschien wel iets voor jou. Ook dit kan gemakkelijk online; via beeldbellen kan een coach je begeleiden, maar je zult het toch grotendeels zelf moeten doen. Meer weten over online coaching? Lees dan de blog ‘Online Coaching? Het werkt!’.

 

Online kun je dus een hoop vinden en kopen om jezelf te verzorgen en zo fit en gezond te blijven. Hieronder vind je een overzicht van aanbieders van zelfzorgmiddelen. 

  »