Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

Online (medische) hulpmiddelen kopen? Dat kan hier!

Gepubliceerd op 30 maart 2023 om 21:52

Medische hulpmiddelen en zorgtechnologie kunnen het leven een stukje makkelijker, comfortabeler of veiliger maken. Veel van deze hulpmiddelen worden vergoed – al dan niet middels een persoonsgebonden budget – maar wanneer een hulpmiddel niet vergoed wordt of wat jou wordt geleverd niet bij je past, kun je ze natuurlijk gewoon zelf kopen. En daar hoef je de deur niet meer voor uit. Bij een groot aantal webshops en thuiszorgwinkels kun je gemakkelijk en snel al je hulpmiddelen online bestellen en ze worden binnen no time bij je thuis geleverd. In dit artikel lees je hier meer over.

 

Wat zijn (medische) hulpmiddelen?

Medische hulpmiddelen en medische technologie worden vaak in één adem genoemd en de producten die hieronder vallen hebben ook overeenkomsten. Niet alle medische hulpmiddelen en technologieën zijn echter voor thuisgebruik. Het gaat dan bijvoorbeeld om MRI-apparaten, apparatuur voor thuisdialyse, diagnostische tests in het laboratorium en chirurgisch materiaal.

 

Wanneer we spreken over de ‘hulpmiddelenzorg’ hebben we het onder andere over rollators, incontinentiemateriaal en aanpassingen in huis. Deze hulpmiddelen kunnen ook een zorgtechnologie zijn zoals een glucosemeter, een slaaprobot of sensoren in huis.

 

Meer weten over welke hulpmiddelen er zoal zijn? Lees dan de blog over hulpmiddelen of kijk eens op de hulpmiddelenwijzer van Vilans.

 

Worden (medische) hulpmiddelen vergoed?

Het staat iedereen natuurlijk vrij om (medische) hulpmiddelen zoals een rolstoel of sensoren voor in huis zelf aan te schaffen en daar zelf voor te betalen. Een hoop hulpmiddelen voor thuis worden echter vergoed door:

‚Äč

 • de zorgverzekeraar, vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw)
 • de gemeente, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet
 • het Zorgkantoor vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) vergoed.

 

De zorgverzekeraar, de gemeente en het zorgkantoor noemen we ook wel de ‘loketten’. Bij de zorg die u nodig heeft, hoort een bepaalde indicatie. Dat kan bijvoorbeeld een Wlz-indicatie of een Wmo-indicatie zijn. Welke partij uw zorg regelt of bij welke partij u een PGB wil aanvragen is afhankelijk van welk type zorg u nodig heeft en welke indicatie u heeft gekregen. Zo vallen hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, verzorging en revalidatie onder de Zvw en hulpmiddelen om langer thuis te (kunnen) blijven wonen onder de Wmo. Wanneer het om hulpmiddelen voor intensieve langdurige zorg thuis gaat, worden ze via de Wlz vergoed.

 

Zelf kiezen met een PGB

Zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten hebben voor hulpmiddelen vaak afspraken gemaakt met (een aantal) leveranciers. Toch is het ook mogelijk om een hulpmiddel vergoed te krijgen bij een leverancier waar geen contract mee is afgesloten. Hiervoor kunt u afhankelijk van uw indicatie bij de zorgverzekeraar, het zorgkantoor of de gemeente een Persoonsgebonden Budget (pgb) aanvragen. Met een pgb kunt u zelf kiezen waar u uw hulpmiddel wilt kopen. Het aanvragen gaat bij elk loket net op een andere manier en de informatie die nodig is om een pgb toegekend te krijgen is bij elk loket net iets anders. Lees hier meer over het aanvragen van een PGB.

 

Online aanbieders van (medische) hulpmiddelen

Wanneer je zelf een medische of technologisch hulpmiddel gaat kopen (met of zonder PGB), hoef je daar de deur niet meer voor uit. Vrijwel alle thuiszorgwinkels hebben tegenwoordig een uitgebreide webshop waar je je hulpmiddelen gemakkelijk online bestelt en thuis laat bezorgen. Ook bij de grotere webshops zoals Bol.com, Coolblue en Amazon.nl vind je een groot assortiment aan allerlei hulpmiddelen, gezondheidsapparaten en zorgtechnologie voor thuis. Hulpmiddelen als een scootmobiel of een sta-op-stoel wil je waarschijnlijk – zeker als je het de eerste keer dat je er een koopt – eerst in het ‘echt’ zien en testen, maar ook die kun je gewoon online bestellen, thuis testen en als het niet bij je past gewoon laten ophalen. Hieronder zet ik een selectie van webshops waar je al deze zorgproducten kunt kopen voor je op een rij.

 

Medipoint

Medipoint is de grootste aanbieders van zorg- en welzijnsproducten in Nederland die samenwerkt met gemeenten en zorgverzekeraars. Het is mogelijk om hulpmiddelen gratis te lenen, te huren of te kopen. Dit kan zowel online als in een van de 48 fysieke vestigingen van Medipoint.

 • Gratis verzending vanaf 50,-
 • Retourtermijn 14 dagen
 • Huren producten mogelijk

 

 

Hulpmiddelwereld

Hulpmiddelwereld.nl is gespecialiseerd in hulpmiddelen voor ouderen. Naast hulpmiddelen zoals grijpers, rollators, drinkbekers, douchestoelen etc. kunnen er ook scootmobiels worden aangeschaft. De webwinkel biedt naast meer dan 900 producten een uitstekende service. De webshop van Hulpmiddelwereld is overzichtelijk ingericht door het gebruik van diverse categorieën welke worden weergegeven door afbeeldingen. Ook zijn alle producten door middel van foto’s en omschrijvingen goed te bekijken.

 • Gratis verzending vanaf 50,-
 • Retourtermijn 30 dagen
 • Volledig online

 

 

ThuiszorgwinkelXL

Thuiszorgwinkelxl.nl is een online winkel in hulpmiddelen voor senioren, ouderen en minder validen. Thuiszorgwinkelxl.nl heeft een ruim assortiment zorghulpmiddelen die ze leveren aan consumenten, bedrijven en instellingen. Bij Thuiszorgwinkelxl vindt u o.a rollators (accessoires), wandbeugels, wandelstokken, pillendozen, bloeddrukmeters, rolstoel (accessoires), toiletverhogers en meer handige hulpmiddelen.

 

 • Gratis verzending vanaf 50,-
 • Retourtermijn 14 dagen
 • Fysieke vestiging in Eindhoven

 

 

Hulpmiddelen voor Ouderen

Hulpmiddelen voor Ouderen is een webwinkel die hulpmiddelen verstrekt aan senioren, andere hulpbehoevenden of geblesseerden. Maar ook gehandicapten en mensen die onder behandeling zijn bij fysiotherapeuten. Degelijke hulpmiddelen en goede service zijn de kernwaarden van Hulpmiddelen voor Ouderen.

 

 • Gratis verzending vanaf 50,-
 • Retourtermijn 14 dagen
 • Fysieke vestiging in Deurne

 

 

Zonfo

Zonfo beschikt over een uitgebreide webshop in hulpmiddelen, met een constant groeiend assortiment. Of iemand nu op zoek is naar een rollator, toiletverhoger of tillift, je vindt het allemaal op Zonfo.nl. Naast de webshop, beschikt Zonfo ook over een fysieke winkel in Houten. Dit zorgt voor een grote vertrouwensbasis naar de klant.

 

 • Gratis verzending vanaf 50,-
 • Retourtermijn 28 dagen
 • Showroom in Houten

 

 

Zoals je ziet is er behoorlijk wat te kiezen als je op internet op zoek gaat naar hulpmiddelen, zorgtechnologie of andere gezondheidsproducten. Hopelijk vind je na het lezen van dit artikel dé winkel die bij jou past.«