Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

E-books en luisterboeken: De grootste aanbieders van Nederland

Gepubliceerd op 27 juni 2023 om 14:25

e-book ebook luisterboeken

Als lezen lastig wordt, je graag boeken wilt beluisteren tijdens het hardlopen of als je het milieu wilt ontlasten, bieden e-books en luisterboeken de ideale oplossing om toch van verhalen te genieten. Je kunt ze eenvoudig afspelen op een e-reader, tablet of smartphone. In dit artikel ontdek je alles over waar je deze e-books en luisterboeken kunt vinden, met of zonder abonnement. Lees hieronder meer over de belangrijkste aanbieders van e-books en luisterboeken, of ga meteen naar:

 

 

Wat is een e-book?

Een e-book is in feite een digitaal oftewel elektronisch boek dat je op een elektronisch apparaat kunt lezen. Dit apparaat kan een e-reader, tablet, smartphone of je laptop zijn. Deze e-books komen in verschillende bestandsformaten voor en niet elk apparaat is geschikt voor elk type bestand. Er zijn eigenlijk 5 verschillende bestandsformaten:

 

 • PDF: voornamelijk geschikt voor computers
 • ePUB (elektronische publicatie): ondersteund door vrijwel alle apparaten
 • AZW: geschikt voor kleine e-readers, mobiele telefoons en tablets
 • IBA: geschikt voor kleine e-readers, mobiele telefoons en tablets
 • MOBI: geschikt voor kleine e-readers, mobiele telefoons en tablets


De e-readers van Pocketbook werken met vrijwel alle bestandsformaten, de Kobo e-readers met PDF, ePUB en MOBI bestanden en de Storytel Reader werkt alleen met ePub-bestanden. Dit is dus belangrijk om te weten wanneer je een e-book koopt en je een e-reader van een van deze aanbieders hebt. Bekijk hier onze top 3 e-readers van 2022!

 

Wat is een luisterboek?

Een luisterboek, ook wel audioboek of gesproken boek genoemd, is een opname van een geschreven boek. Tussen een luisterboek en een gesproken boek zit echter wel wat verschil. Bij een luisterboek wordt met verschillende stemmen en intonatie gesproken om het verhaal echt levendig te maken. Een gesproken boek wordt ingesproken door een neutrale stem waardoor de luisteraar zelf meer kan fantaseren en zich een voorstelling kan maken van waar het boek over gaat. In principe komen deze boeken allemaal in MP3 of MP4 formaat. Dit audiobestand kun je (meestal) gewoon downloaden op je e-reader, smartphone of tablet.

 

Waar koop ik mijn e-books en luisterboeken?

E-books en luisterboeken kun je ‘los’ kopen via bijvoorbeeld Bol.com of Amazon.nl. Vervolgens download je het bestand op je e-reader, tablet of smartphone en je kunt aan de slag. Let hier wel bij op voor welk type bestanden je e-reader geschikt is! In plaats van kopen, kun je ook e-books en luisterboeken ook 'lenen' uit een digitale bibliotheek. Hiervoor moet je wel een abonnement afsluiten en de app van de aanbieder downloaden. Vanuit de app heb je dan op elk apparaat toegang tot de e-books en luisterboeken van desbetreffende aanbieder. Kobo en Storytel zijn marktleider in Nederland wanneer het gaat om e-books en luisterboeken en Amazon is wereldleider op dit gebied, maar Amazon Kindle (e-book abonnement) is nog niet beschikbaar in Nederland. Er zijn de laatste jaren echter een aantal andere grotere aanbieders bij gekomen op de Nederlandse markt en allen bieden ze een groot assortiment aan e-books, luisterboeken en meer. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 

Kobo Plus

Rakuten Kobo is de grootste en bekendste marktspeler op gebied van ereaders. Bij Kobo kun je vanzelfsprekend dan ook terecht voor je e-books en luisterboeken. Je kunt er ‘losse’ e-books en luisterboeken kopen, maar het is ook mogelijk om het Kobo Plus abonnement bij Bol.com af te sluiten waarmee je toegang krijgt tot de bibliotheek van Kobo. Hier kun je kiezen uit honderdduizenden e-books en tienduizenden luisterboeken. Deze bibliotheek kun je gemakkelijk bezoeken via de Kobo app, de website of met een van de Kobo ereaders. Je hebt de keuze tussen drie abonnementen die allemaal de eerste 30 dagen gratis zijn:

 

 • Alleen Lezen - € 9,99 p/mnd
 • Alleen Luisteren - € 9,99 p/mnd
 • Lezen & Luisteren - € 12,99 p/mnd

 

Zoals gezegd is Rakuten Kobo ook marktleider in Nederland op gebied van e-readers. Met een Kobo e-reader, zoals de Kobo Libra 2 i.c.m. een Kobo Plus abonnement kun je naar hartenlust e-books en luisterboeken lezen en afspelen. De bibliotheek van Kobo is automatisch geïnstalleerd op de e-readers van Kobo. Maar niet alleen dat, je kunt met deze e-readers zelfs boeken lenen bij jouw openbare bibliotheek. Gewoon met je bibliotheekpas. Daarnaast kun je altijd ‘losse boeken’ kopen met de bestandsformaten die de Kobo e-reader ondersteunt en op je ereader zetten.


Kobo Libra 2

Kobo Libra 2

Kenmerken

 • Schermgrootte: 7 inch (17,7 cm)
 • Opslagcapaciteit: 32 GB 
 • Schermverlichting: ja
 • Batterij-capaciteit: wekenlang
 • Water- & stofbestendig: ja
 • Gewicht: 215 gram
 • Afmetingen (b x h x d): 114,6 x 161,6 x 9 mm
 • Mogelijkheid tot afspelen luisterboeken

 


Storytel

Storytel is één van ’s werelds grootste abonnementsdiensten voor het streamen van luisterboeken en e-books, met wereldwijd meer dan 500.000 titels in het assortiment. Storytel biedt 3 abonnementen waarbij je zowel onbeperkt boeken kunt lezen als luisteren. Dit doe je via de app van Storytel op je tablet, smartphone of laptop of op de ereader van Storytel. Je sluit bij Storytel een abonnement af voor 1, 2 of 3 personen. Je kunt de abonnementen altijd 14 dagen gratis uitproberen en ze zijn altijd op elk moment opzegbaar.

 

 • Unlimited voor 1 account - €12.99 per 30 dagen
 • Family voor 2 accounts - €16.99 per 30 dagen
 • Family voor 3 accounts - €16.99 per 30 dagen

 

Als je de e-books en luisterboeken op een ereader wilt lezen, heb je de Storytel Reader nodig die op Coolblue verkrijgbaar is. Deze e-reader is door Storytel zelf uitgebracht en maakt automatisch verbinding met de Storytel app. Op deze e-reader heb je dan wel alleen toegang tot de e-books en luisterboeken van Storytel.


Storytel Reader

Storytel Reader

Kenmerken

 • Kleur wit
 • Gewicht: 195 gram
 • Afmeting: 170x117x8,7 mm
 • 6 inch E-Inkt scherm
 • Ingebouwd warm en koud licht
 • Touch screen Knoppen aan beide kanten en oranje homeknop
 • 8 GB ruimte (gelijk aan meer dan 4.000 boeken)
 • Wi-Fi (2,4 GHz)
 • Koptelefoon ingang (3,5 mm)
 • Li-polymeerbatterij van 3000 mAh
 • Alleen compatibel met het Storytel-abonnement
 • Bluetooth

 


Nextory

Nextory heeft een aanbod van maar liefst houderdduizenden titels van ebooks en luisterboeken. Deze kun je allemaal voor een vast bedrag per maand via de app van Nextory onbeperkt lezen en luisteren. Daarvoor moet je een van de twee abonnementen (Goud of Familie) bij Nextory afsluiten.

 

 • Goud voor 4 profielen - € 11,99/maand: slechts 1 profiel kan tegelijkertijd de app gebruiken
 • Familie voor 2-4 profielen - € 14,99/maand: alle gebruikers kunnen de app tegelijkertijd op verschillende apparaten gebruiken.

 

Je kunt de boeken ook downloaden op je telefoon of tablet via de app om ze offline te lezen. De app kan momenteel niet worden gebruikt op een e-reader

 

Bookspot

BookSpot is de grootste online boekwinkel van Nederland. Naast heel veel boeken, in alle mogelijke categorieën, hebben zij een fantastische collectie eBooks, films, puzzels, cd’s, spellen, speelgoed en games. Deze online boekwinkel biedt dus veel meer dan alleen eBooks, maar ook deze collectie is vrij ruim. Met maar liefst méér dan 62.000 ebooks en meer dan 7.700 luisterboeken, hoort deze aanbieder zeker in het rijtje thuis. Bookspot werkt niet met abonnementen of apps, hier koop je je ebooks en luisterboeken gewoon ‘los’.

 

Klanten kunnen zonder lidmaatschap een account aanmaken en alle producten die Bookspot biedt gewoon kopen. Voor extra korting kun je kiezen uit 2 abonnementen:

 

 • BookSpot Premium (altijd gratis verzending en altijd 10% korting op eBooks, muziek, games, luisterboeken, Engelstalige boeken en films & series)
 • BookSpot VIP (alle voordelen van BookSpot Premium plús 20% korting op een grote selectie Nederlandstalige actuele toptitels).

 

Deze abonnementen zijn dus niet nodig om luisterboeken en e- books te kunnen kopen, maar je krijgt er wel korting mee op de producten van Bookspot.

 

BookSpot de online boekwinkel

 

Bookbeat

Geniet van meer dan 800.000 luisterboeken en e-books met BookBeat. Via deze digitale abonnementservice kun je makkelijk luisterboeken en ebooks streamen of downloaden op je mobiel of tablet. Zo kun je altijd offline luisteren en lezen wanneer je bijvoorbeeld op reis bent en geen toegang hebt tot mobiele data of Wi-Fi. BookBeat ondersteunt ook Apple Carplay en Apple Watch. Nadat je een account hebt aangemaakt en een abonnement hebt afgesloten, kun je onbeperkt boeken lezen en luisteren via de app van Bookbeat. Je kunt kiezen uit drie verschillende pakketten Basic, Premium en Unlimited) en ontdekken wat het beste bij je past.

 

 

 • Basic - €8,99/maand: 20 uur per maand luisteren
 • Premium – €10,99/maand: 100 uur per maand luisteren
 • Unlimited – €14,99/maand: onbeperkt luisteren en lezen

 

Met de gezinsaccounts kunnen tot vijf mensen die in hetzelfde huis wonen hetzelfde BookBeat-account delen. Je betaalt slechts €1,99 per maand voor elk toegevoegd profiel.

 

Ebook.nl

eBook.nl bestaat sinds 2000 en is de grootste gespecialiseerde ebookwinkel van Nederland. Ebook.nl spant zich in om zoveel mogelijk Nederlandstalige eBooks van alle uitgeverijen en alle auteurs beschikbaar maken. Ze zijn voortdurend bezig het Nederlandstalige aanbod te vergroten. Je koopt hier je e-books 'los' en er zijn doorlopend acties en elk weekend is er een speciale weekenddeal.

 

Autumn 2- 728 x 90

 

Podimo

Podimo is een beetje de vreemde eend in de bijt in deze lijst met aanbieders van luisterboeken en ebooks. Het platform is in 2019 vanuit Kopenhagen opgericht en werd pas in 2022 in Nederland geïntroduceerd. Het platform richt zich van oorsprong op podcasts en het bijzondere aan Podimo is dat het een deel van zijn inkomsten, via verschillende structuren deelt met alle makers, of ze nu exclusief zijn of op de open RSS staan. Zo kunnen podcastmakers zich volledig richten op hun vak. Hoewel het aanbod nog steeds grotendeels uit podcasts bestaat, biedt Podimo inmiddels ook duizenden luisterboeken die je op je laptop, telefoon of de app op je smartphone kunt luisteren. Daarvoor moet je wel een van de twee abonnementen afsluiten die je altijd 14 dagen gratis mag uitproberen:

 

 • Premium - €4,99 p/m: onbeperkt podcasts, 10 uur luisterboeken
 • Premium Plus - €9,99 p/m: onbeperkt podcasts en luisterboeken

 

Zoals je ziet is er behoorlijk wat te kiezen tussen al die aanbieders van e-books en luisterboeken. Hopelijk helpt dit artikel je een beetje op weg en vind je waar je naar zoekt. Veel lees- en luisterplezier!«