Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

3 technologische hulpmiddelen tegen oorsuizen (tinnitus)

Gepubliceerd op 2 december 2022 om 22:50

Ongeveer 10-15% van de Nederlanders heeft last van tinnitus oftewel oorsuizen. In dit artikel lees je alles over oorsuizen en wat je er aan kunt doen. Hoewel er geen medische behandelingen voor oorsuizen bestaan, zijn er gelukkig genoeg hulpmiddelen die het oorsuizen tegen kunnen gaan. We lichten er een aantal voor u uit: de tinnitus maskeerder HearingAid van SunLion, het revolutionaire hoortoestel Phonak Lyric en het SleepingCare kussen.

 

Wat is oorsuizen?

Patiënten met oorsuizen of tinnitus horen continu een geluid in hun hoofd. Dat geluid komt niet van buiten, maar zit ‘in het hoofd of in de oren’. Anderen horen dit geluid dus niet. Vaak gaat oorsuizen gepaard met slechthorendheid. Mensen met tinnitus kunnen verschillende geluiden horen zoals suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard, zacht scherp of dof zijn en het kan in één of beide oren zitten of midden in het hoofd.

 

Wat is de oorzaak?

Oorsuizen kan mogelijk veroorzaakt worden door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Ook kunnen afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor oorsuizen veroorzaken. Deze beschadigingen kunnen onder ander komen door:

 

  • een langdurige oorontsteking
  • een ontsteking van de gehoorcellen
  • lawaai (ontploffing, discotheek)
  • een ongeval (bijvoorbeeld beschadiging van de schedel).

 

Ook kunnen bepaalde medicijnen (zoals acetylsalicylzuur - aspirientje) oorsuizen als bijwerking geven of een simpele verkoudheid of ooronsteking kunnen de oorzaak zijn.

 

Wat kun je er tegen doen?

Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Sommige mensen hebben in bepaalde situaties minder last, bijvoorbeeld:

  • als ze geconcentreerd bezig zijn met werk of hobby;
  • als ze intensief sporten;
  • als ze ontspannen (yoga).

 

Ook kunnen muziek die je via oordopjes luistert of omgevingsgeluiden helpen. Dat gaat het suizen tegen. Wanneer het een bijwerking van medicijnen is, kan gestopt worden met het geneesmiddel of kun je in overleg met je huisarts overstappen op iets anders. Bij een verkoudheid kunnen neusdruppels nog wel eens helpen, maar verder bestaan er (nog) geen effectieve medische behandelingen voor tinnitus. Wel zijn er hulpmiddelen die het oorsuizen overstemmen en als het ware naar de achtergrond drukken. Ze maskeren de tinnitus en worden daarom ook wel tinnitusmaskeerders genoemd. Ze komen in verschillende varianten waarvan we er hier 3 bespreken:

 

  • de ‘losse’ tinnitusmaskeerder die je in je oor stopt
  • hoortoestellen met een ingebouwde tinnitusmaskeerder
  • Sleeping Care – slaapkussen met ingebouwde bluetooth boxjes

 

‘Losse’ tinnitusmaskeerders

Een tinnitusmaskeerder produceert een constante ruis die prettig aanhoort. Dit geluid is zachter dan de tinnitus zelf, maar het oorsuizen wordt er wel door overstemt. De ruis uit het apparaatje maskeert dus als het ware het oorsuizen. Er zijn nog wel losse tinnitusmaskeerders, maar steeds meer hoortoestellen hebben tegenwoordig een optie voor tinnitusmaskering, waardoor de losse apparaatjes langzaamaan verdwijnen. Een hoortoestel schaf je echter alleen aan als je natuurlijk slechthorend bent. Ben je dat niet, maar heb je wel last van oorsuizen? Dan is een losse tinnitusmaskeerder nog steeds een prima oplossing. Een voorbeeld van een dergelijke maskeerder is de HearingAid van SunLion met ruisonderdrukker.

 

HearingAid - SunLion

Hoortoestellen met maskeerder

Zoals gezegd zijn er steeds meer hoortoestellen met een geïntegreerde tinnitusmaskeerder. Enkele goede voorbeelden van hoortoestellen met ruismaskeerder zijn onder andere de:

 

Een nieuw, revolutionair hoortoestel dat bewezen tinnitus laat afnemen is de Phonak Lyric. Het hoortoestel is bijzonder, aangezien het diep in de gehoorgang geplaatst, tot 4 mm voor het trommelvlies. Dit geeft diverse voordelen voor de geluidskwaliteit ten opzichte van traditionele hoorapparaten. Het richtinghoren verbetert, hoge tonen klinken beter en windgeruis is aanzienlijk minder aanwezig. Het apparaatje kan 2 maanden non-stop blijven zitten, waarna het vervangen wordt door een nieuw apparaat.

Phonak Lyric

 

Een bijzondere tinnitusmaskeerder in dit rijtje is het SleepingCare kussen. Het SleepingCare kussen heeft een ingebouwd speakersysteem waarmee je zachte ontspannende muziek kunt beluisteren. Je streamt muziek of geluid van je apparaat, zoals je smartphone, via Bluetooth naar de speakers in het kussen, waardoor dit het oorsuizen tegengaat. Je ligt met je hoofd dicht bij de speakers en zult een eventuele partner niet wakker maken met het geluid.

Sleeping Care kussen


Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

 

Bronnen

Thuisarts.nl

Audibene

Vilans Hulpmiddelenwijzer

UMC Utrecht


 »