
Ongeveer 10-15% van de Nederlanders heeft last van tinnitus oftewel oorsuizen. Het is een zeer heftige aandoening en tinnitus kan de kwaliteit van leven dan ook behoorlijk beïnvloeden. Er zijn een hoop hulpmiddelen die het oorsuizen kunnen onderdrukken, maar je kunt voor de langere termijn ook met oefeningen en speciale methodes aan de slag om je tinnitus onder controle te krijgen. In dit artikel lees je meer over tinnitus (oorsuizen), over wat je er tegen kunt doen en we zetten 3 (zelfhulp)boeken over tinnitus voor je op een rij. Direct naar de boeken? Klik dan hier.
Wat is oorsuizen?
Patiënten met oorsuizen of tinnitus horen continu een geluid in hun hoofd. Dat geluid komt niet van buiten, maar zit ‘in het hoofd of in de oren’. Anderen horen dit geluid dus niet. Vaak gaat oorsuizen gepaard met slechthorendheid. Mensen met tinnitus kunnen verschillende geluiden horen zoals suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard, zacht scherp of dof zijn en het kan in één of beide oren zitten of midden in het hoofd.
Wat is de oorzaak en kun je het voorkomen?
Oorsuizen kan mogelijk veroorzaakt worden door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Ook kunnen afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor oorsuizen veroorzaken. Deze beschadigingen kunnen onder ander komen door:
- een langdurige oorontsteking
- een ontsteking van de gehoorcellen
- lawaai (ontploffing, discotheek)
- een ongeval (bijvoorbeeld beschadiging van de schedel).
- bepaalde medicijnen (zoals acetylsalicylzuur - aspirientje)
- een simpele verkoudheid of ooronsteking kunnen de oorzaak zijn.
Niet alle oorzaken kun je voorkomen, maar wat lawaai betreft zijn er een hoop oplossingen. Je kunt gehoorschade door luide muziek op een festival, lawaai op je werk of geluid via je koptelefoon vrij eenvoudig voorkomen. De muziek op je koptelefoon kun je makkelijk zachter zetten, maar voor festivals en luide (werk)omgevingen, bestaan er speciale oordoppen (oortjes) en oorkappen waarmee je gehoorschade (waaronder tinnitus) kunt voorkomen.
Wat kun je er aan doen?
Voor iedereen is het anders. De ene persoon heeft last van oorsuizen, de ander hoort continue een piep in zijn oren. Het is dan ook niet verrassend dat voor elke tinnitus patiënt iets werkt wat voor de andere weer niet werkt. Sommige mensen hebben in bepaalde situaties minder last. Bijvoorbeeld als ze geconcentreerd bezig zijn met werk of hobby; als ze intensief sporten; als ze ontspannen (yoga). Ook kunnen muziek die je via oordopjes luistert of omgevingsgeluiden helpen. Dat gaat het suizen tegen. Wanneer het een bijwerking van medicijnen is, kan gestopt worden met het geneesmiddel of kun je in overleg met je huisarts overstappen op iets anders. Bij een verkoudheid kunnen neusdruppels nog wel eens helpen. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel over technologische hulpmiddelen tegen tinnitus.
Er is nog geen effectieve medische behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel dingen tegen te doen, maar er zijn wel een hoop (technologische) hulpmiddelen die het oorsuizen kunnen overstemmen en als het ware naar de achtergrond drukken. Ze maskeren de tinnitus en worden daarom ook wel tinnitusmaskeerders genoemd. Let wel, deze hulpmiddelen kun je gebruiken voor effectieve symptoombestrijding op korte termijn, maar ze lossen het oorsuizen niet definitief op.
Zelfhulpboeken: train je brein
Wil je zonder hulpmiddelen de diepere oorzaak van je tinnitus aanpakken, dan kan het trainen van je brein met verschillende oefeningen voor de langere termijn wellicht uitkomst bieden. Een audioloog of KNO-arts kan je tips geven hoe je om kunt gaan met tinnitus, maar je kunt ook thuis met een van de zelfhulpboeken die we hieronder voor je op een rij hebben gezet aan de slag. In deze boeken wordt meer verteld over tinnitus, de oorzaken en hoe je je brein kunt trainen en als het ware kunt programmeren om je tinnitus te onderdrukken.
Tinnitus: Er is iets aan te doen – Sandra Posthumus
Tinnitus: Er is iets aan te doen, een echte must-read voor iedereen die met tinnitus te doen heeft. In haar boek deelt auteur Sandra Posthumus haar praktische inzichten uit haar jaren als fysiotherapeut die oplossingen bieden om de symptomen van tinnitus te verminderen en te bestrijden. Posthumus duikt in de vele mogelijke hoofdoorzaken van tinnitus, zoals fysiek trauma, stressreactie, voedingselementen en zelfs emotionele toestanden. Het boek bevat unieke informatie over tinnitus en een compleet stappenplan met inzichten, oefeningen en tips om weer rust in het hoofd te kunnen krijgen. Het is in eerste instantie geschreven voor mensen die geplaagd worden door tinnitus, maar ook therapeuten en medici kunnen er hun voordeel mee doen.
Oorzaken: Actieve zelfhulp bij tinnitus en hyperacusis – Arno Lieftink
Een ander populair zelfhulpboek is het boek ‘Oorzaken: Actieve zelfhulp voor Tinnitus en Hyperacusis van Arno Lieftink. Het boek biedt een uitgebreide maar toegankelijke uitleg van het probleem, evenals adviezen, oefeningen en strategieën om lezers te helpen met het geluid om te gaan. Tevens geeft het ook instructies over hoe men denkpatronen beter kan begrijpen en wijzigen om zijn klachten te verminderen. Lieftink baseert de praktische tips, oefeningen en strategieën op de veelgebruikte methode uit de psychologie: ‘Acceptance and Commitment Therapy (ACT)’.
Ongestoord: Zelfhulp bij tinnitus in 10 praktische stappen - Karen Stalpaert
Ongestoord: zelfhulp bij tinnitus in 10 praktische stappen biedt realistisch advies en tastbare stappen om echt een verschil te maken. Met op bewijs gebaseerde tips en trucs om je tinnitus effectiever te beheersen en te controleren, kan dit boek u de hulp bieden waarnaar u op zoek was. De auteur, Karen Stalpaert, heeft een levensveranderende zelfhulpgids samen proberen te stellen die mensen met tinnitus gemakkelijk te begrijpen uitleg over de aandoening geeft, uitlegt wat werkt en wat niet, en een plan bouwt op dat gebaseerd is op jouw individuele verhaal.
TInnitus is een slopende aandoening voor velen en het beïnvloed het dalijks leven behoorlijk. Het is dus zaak om er zo goed mogelijk mee om te gaan en te proberen de ziekte te controleren. Technologische hulpmiddelen kunnen zeker helpen bij de symptoombestrijding, maar voor de langere termijn is het ook zeker het proberen waard om je brein te trainen en de tinnitus de baas te worden. Hopelijk geven deze zelfhulpboeken je genoeg inzichten en handvatten om aan de slag te gaan en die tinnitus onder controle te krijgen!