Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

Haal alles uit je hoortoestel met een ringleiding of bluetooth

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 22:06

Met een hoortoestel hoor je beter, dat is logisch. Maar de gehoorapparaten van tegenwoordig kunnen zoveel meer. De instellingen die deze kleine apparaatjes tegenwoordig hebben zijn ingenieus. Ze onderdrukken oorsuizen en ruis, je kunt ze met bluetooth aan allerlei apparaten koppelen en verbinding maken met ringleidingen. Lees hier hoe het werkt!

 

Het oor bestaat uit drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. De plek waar de schade of de obstructie zit, bepaalt het gehoorprobleem. In principe bestaan er drie soorten gehoorverlies:

 

  • Perceptief gehoorverlies: beschadiging aan binnenoor zenuwen en haarcellen door o.a. ouderdom, teveel hard geluid of medicatie zoals chemotherapie. Een veel voorkomend neveneffect van de perceptieve slechthorendheid is oorsuizen (tinnitus).
  • Conductief gehoorverlies (geleiding): obstructies of schade in het buiten- of middenoor, zoals vocht, oorsmeer of tumoren. Het trommelvlies kan een perforatie hebben of verdikt zijn. of gehoorbeentjes kunnen zijn aangetast of losgeraakt en de stijgbeugel raakt soms vastgegroeid (otosclerose).
  • Gemengd gehoorverlies: combinatie van perceptief en conductief gehoorverlies.

 

Conductief (geleidings-)gehoorverlies wordt meestal met een operatie opgelost. Afhankelijk van de oorzaak van het gehoorverlies kan worden behandeld door middel van een beluchtingsbuisje, een operatie aan het trommelvlies of een operatie aan de gehoorbeentjes. In dat geval wordt soms een middenoorprothese of stijgbeugelprothese gebruikt om het gehoor te verbeteren. In acute gevallen, bij bijvoorbeeld een ontsteking, kan medicatie worden ingezet.

 

 

De oplossing van ‘perceptief gehoorverlies’, is meestal een hoortoestel of een tinnitus maskeerder (wanneer er sprake is van oorsuizen). Veel hoortoestellen hebben een tinnitusmaskeerder ingebouwd waardoor de losse maskeerders langzaamaan verdwijnen. Soms is een hoortoestel alleen echter niet genoeg om in rumoerige ruimtes tv te kijken, in een theater de voorstelling te volgen of een telefoongesprek te houden. Daarvoor hebben veel hoortoestellen gelukkig een aantal handige instellingen en functies.

 

Ringleiding voor thuis en buiten de deur

Je hebt ze vast wel eens gezien, de stoelen in de vorm van een ei op een vliegveld of de kubus in een kantoor waar je rustig kunt overleggen of een boek kunt lezen zonder gestoord te worden door lawaai van buiten deze ruimte. Hier is gebruikt gemaakt van de zogenaamde ringleiding. Bij een ringleiding wordt met behulp van een stroomsturende versterker en een kabel (‘dovenlus’) een magnetisch veld gegenereerd dat het achtergrondgeluid wegfiltert.

 

 

Ringleidingen worden onder andere aangelegd in theaters en kantoren, maar je kunt een ringleiding ook voor thuis gebruiken. Je kunt een ringleiding installeren om bijvoorbeeld je werkkamer of tv-kamer af te schermen van achtergrondlawaai, maar je kunt ook een persoonlijke ‘cocon’ creëren. Wanneer je een hoortoestel hebt, hang je hiervoor een ontvanger, de neklus, om je hals en zet je het hoortoestel op standje ‘T’ of ‘M/T’. Je sluit daarmee je hoortoestel als het ware aan op de ringleiding. Deze standen werken ook wanneer je een ringleiding in een kamer hebt aangelegd of wanneer je in een theater bent waar een ringleiding aanwezig is.

 

Bluetooth met of zonder streamer

Hoortoestellen met een bluetooth functie kun je aan andere apparaten koppelen die ook bluetooth hebben. Denk daarbij aan de smart tv’s, smartphones en tablets. Achtergrondlawaai wordt dan niet weggefilterd zoals bij een ringleiding, maar je ontvangt het geluid wel rechtstreeks in je oor, onbevuild. Het geluid wordt onderweg dus nergens door gestoord en je kunt, binnen een bepaalde range, ook nog eens lekker door huis lopen en toch je muziek luisteren of het nieuws volgen. Wanneer je hoortoestel over een directe koppeling beschikt, kun je direct koppelen. Zo niet, dan kun je een indirecte koppeling maken met een draadloze streamer.

 

Gebruik je Oticon More miniRITE R hoortoestel samen met de Oticon ConnectClip en stream gesprekken en muziek van je smartphone, laptop of tablet direct naar je hoortoestel.

 

 

Streamers zijn apparaatjes die het geluid van bijvoorbeeld je tv of je smartphone naar je gehoorapparaat doorstuurt (streamt). Dit gaat via Bluetooth. Je hoortoestel verbind je zo direct met het apparaat waar je naar wilt luisteren. Bij de meeste hoorapparaten worden de microfoons ook nog eens automatisch uitgeschakeld wat het nog makkelijker maakt om geconcentreerd naar één ding te luisteren. Er zijn in principe drie typen streamers:  TV streamer, GSM / Smartphone streamer en microfoon streamer. De meeste merken hoortoestellen hebben een streamer die een combinatie biedt van deze drie typen streamers. Wel heeft vaak elk merk zijn eigen streamer. Bij het wisselen van merk hoortoestel moet je hier dus rekening mee houden.


Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

 

 

Bronnen:

Resound

Starkey

KNO.nl


«   »