Het is nu eenmaal een feit dat het gehoor in de loop der jaren achteruit gaat. Gelukkig worden er tegenwoordig steeds betere hoortoestellen gemaakt, met steeds meer slimme functies. Alleen is het met zoveel aanbod lastig kiezen. Waar moet je precies op letten en welk gehoorapparaat biedt de beste kwaliteit? In dit artikel zetten we een en ander voor je op een rijtje. Weet je al waar je op moet letten? Bekijk dan direct de 3 hoortoestellen die we hier bespreken!

Waar let je op bij de aanschaf van een nieuw gehoorapparaat?
1. Verbetering van je gehoor en je luisterervaring
De eerste en natuurlijk ook meest voor de hand liggende vraag die je jezelf moet stellen, is in hoeverre het gehoorapparaat je gehoor verbeterd. Een goed gehoorapparaat zorgt ervoor dat:
- je de ander goed kan verstaan, ook als de omgeving erg luidruchtig is;
- je alle omgevingsgeluiden kunt horen en dat je zelf kunt kiezen op welk omgevingsgeluid je je wil concentreren;
- dit alles met gemak gaat en je je niet aan het eind van de dag helemaal uitgeput voelt.
Heeft het gehoorapparaat bovenstaande kenmerken? Dan ben je al aardig op weg om voor jou de juiste keuze te maken.
2. De grootte en zichtbaarheid van het gehoorapparaat
Vind je het vervelend dat andere mensen mogelijk kunnen zien dat je een gehoorapparaat gebruikt? Nou tegenwoordig hoef je je daar geen zorgen meer om te maken. Gehoorapparaten zijn namelijk discreter dan ooit. Sommige zijn zo klein, dat ze vrijwel onzichtbaar zijn voor anderen. De standaard modellen van hoortoestellen zijn:
- De Achter-het-oor (AHO)
- De Luidspreker-in-het-Oor (LIHO)
- De in-het-oor (IHO)
- Compleet in het kanaal (CIC)
- De Cochleair Implantaten (CI)
3. Draagcomfort en pasvorm:
Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je veel gebruik gaat maken van je gehoorapparaat. Dan is het fijn als deze ook comfortabel zit en je geen last krijgt van je oren. De vorm van je gehoorgang kan beïnvloeden welk gehoorapparaat comfortabel zit en welke niet. Maak daarom een afspraak in de winkel om de verschillende gehoorapparaten te testen, zodat je een model kunt vinden wat het meest comfortabel is.
Worden hoortoestellen vergoed?
Naast kwaliteit en comfort speelt de prijs natuurlijk ook altijd mee bij het kiezen voor een hoortoestel. Een duurder hoortoestel biedt vele functies en kan over het algemeen ook in moeilijke luistersituaties goed presteren. Ook de goedkopere apparaten kunnen goede kwaliteit leveren. Alleen zul je moeten inleveren op enkele functies en kan het apparaat mogelijk niet in alle luistersituaties dezelfde kwaliteit leveren.
Een gehoorapparaat of hoortoestel wordt meestal wel grotendeels en soms volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Lees hierover meer op de website van de Consumentenbond en kijk vooral ook bij je eigen zorgverzekeraar voor de specifieke voorwaarden die gelden voor de vergoeding van een hoortoestel. Een aantal belangrijke punten zijn echter bij vrijwel elke zorgverzekeraar hetzelfde:
- Vanuit de basisverzekering wordt 75% vergoed, dit telt mee voor je eigen risico
- Je betaalt de overige 25% zelf; dit is de eigen bijdrage
- Vanuit een aanvullende verzekering kun je deze eigen bijdrage ook (deels) vergoed krijgen
Deze vergoeding geldt doorgaans alleen wanneer je een hoortoestel bij een gecontracteerde audicien koopt; doe je dit niet, dan krijg je (een deel van) het marktconforme tarief vergoed. Ook geldt de vergoeding vaak alleen wanneer je een hoortoestel aanschaft dat bij je past. Dit moet de audicien vaststellen volgens het Keuzeprotocol Hoorzorg 2.0. Hierbij wordt vastgesteld in welke categorie jouw gehoorprobleem. In categorie 1 vallen ‘milde gehoorproblemen’ en dit loopt op tot categorie 5 met ‘zeer ernstige gehoorproblemen’. Hoe complexer het gehoorprobleem, des te geavanceerder het hoortoestel. Wil je een hoortoestel uit een andere categorie dan waar de audicien jou heeft ingeschaald? Dan betaal je het gehoorapparaat zelf. Ook de meest geavanceerde hoortoestellen die buiten deze 5 categorieën vallen, worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Geavanceerde hoortoestellen: 3 toppers
1. De Oticon More 1 miniRITE R
Dit gehoorapparaat bevat de meest moderne, medische technologie. De Oticon More 1 miniRITE R maakt namelijk, als eerste apparaat ooit, gebruik van Deep Neural Network Technologie. Hiermee sluit het aan op je neurologisch stelsel, waardoor geluiden op een natuurlijke manier binnen komen en ervaren worden.
Voordelen:
- Deep Neural Network technologie voor een natuurlijke ervaring van geluid;
- Oplaadbaar;
- Intelligente functies zodat het gesprekken verstaan in rumoerige situaties makkelijker wordt;
- Hoortoestel is op afstand aanpasbaar met RemoteCare.
- Muziek en geluid streamen via bluetooth.
Nadelen:
- Verbinden met oudere Android telefoons gaat niet altijd.
2. Starkey Livio 1000 RIC R
Dit toestel is een instapper van de Starkey Livio modellen. Het is het goedkoopste hoortoestel uit dit rijtje, maar biedt desondanks diverse technische opties. Zo kan het hoortoestel ook tinnitusklachten verlichten, door de geavanceerde Multiflex Tinnitus-technologie. Daarnaast heeft dit apparaat een handige zelf-check functie, waarmee je zelf problemen kunt detecteren en de instellingen online kunt aanpassen. De Starkey Livio 1000 RIC R is gemaakt voor gebruik in combinatie met een iPhone, waardoor je alleen met een iPhone muziek en geluid kunt streamen. Mocht je ook met Android willen streamen, dan heb je hiervoor extra accessoires nodig.
Voordelen:
- Goedkoop;
- Oplaadbaar;
- Optie tot verlichting tinnitus klachten;
- Streaming van geluid vanaf iOS telefoon.
Nadelen:
- Kan alleen met behulp van extra accessoires koppelen met Android toestellen;
- Biedt mindere goede hoorprestaties met veel achtergrondgeluid;
- Mindere muziekbeleving.
3. ReSound ONE M&RIE 961 R
Met de ReSound ONE M&RIE 961 R hoef je nooit meer een afspraak te maken met de audicien om problemen met je geluid op te lossen. Je kunt met dit gehoorapparaat namelijk zelf het geluid aanpassen naar je wensen. Ook kan de audicien van afstand de instellingen optimaliseren.
Dit gehoorapparaat heeft 6 verschillende microfoons om geluiden op te vangen. Hiervan zit er 1 in het speakertje in het oor, zodat de natuurlijke akoestiek van de oorschelp benut wordt en geluid natuurlijker klinkt. De ReSound ONE M&RIE kan zich bovendien automatisch aanpassen aan je omgeving, om je de beste luisterervaring te geven. Daarnaast zit er een Ultra Focus functie op, die ervoor zorgt dat je een perfecte één-op-één luisterervaring hebt.
Voordelen:
- Oplaadbaar;
- Op afstand in te stellen door audicien;
- Gehoor aan te passen aan elke situatie;
- Ultra Focus voor de beste één-op-één hoorervaring;
- Kan via bluetooth verbinding maken met zowel iOS als Android apparaten.
Nadelen:
- Muziek streamen met oudere Android telefoons gaat niet altijd goed.
Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
Bronnen:
Wat is het Beste gehoorapparaat? De top 5 beste opties van 2022! (top-x.nl)