Tips en hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen

Gepubliceerd op 31 juli 2024 om 21:16

Tips en tricks voor het aantrekken van steunkousen

Wie wel eens steunkousen heeft aangetrokken, weet dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Het kost veel kracht, doordat de kous zo strak zit en van stug materiaal is gemaakt. Toch zijn de steunkousen belangrijk. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van oedeem, rusteloze benen of spataderen. De verschillende tips in dit artikel kunnen ervoor zorgen dat het aantrekken van de steunkousen een stuk gemakkelijker gaat en niet meer zo belastend is.

 

Tip 1: Trek de kousen zo vroeg mogelijk in de ochtend aan

Als je al enige tijd uit bed bent en hebt rondgelopen, zit er meer vocht (oedeem) in de benen. De benen zijn dan dus dikker en hierdoor wordt het moeilijker om steunkousen aan te trekken. Ook kunnen de steunkousen meer gaan knellen en pijn doen. Probeer daarom ’s ochtends zo vroeg mogelijk de steunkousen aan te trekken. Of tot je de steunkousen aantrekt, de benen hoog te houden.

 

Tip 2: Zorg ervoor dat je benen droog zijn en gebruik eventueel wat talkpoeder

Trek daarnaast de steunkousen niet meteen na het douchen aan. Doordat de benen nog klam zijn, zullen de kousen niet goed over het been glijden. Mocht je toch graag in de ochtend douchen, laat dan de benen een tijdje drogen voordat je de steunkousen aantrekt. Leg dan wel in de tussentijd de benen hoog.

Wat ook kan helpen is om de benen met een dun laagje talkpoeder in te wrijven. Zo kun je de kous gemakkelijker omhoogtrekken. Zorg er voor dat de talkpoeder vetvrij is, anders wordt het elastiek aangetast.

 

Tip 3: Gebruik een hulpmiddel

Er zijn verschillende hulpmiddelen die het aan- en uittrekken van steunkousen gemakkelijker maken. Grofweg zijn de hulpmiddelen onder te verdelen in 3 categorieën:

  1. Weerstandverlagende aantrekhulpen, waarmee je de steunkousen gemakkelijker omhoog kunt trekken. Voorbeelden zijn glijzakken zoals de Easy Slide en Arion Magnide of een hulpmiddel als de Doff n’ Donner.
  2. Armverlengende aantrekhulpen, hiermee hoef je niet te bukken bij het aantrekken van de steunkousen. Voorbeelden zijn de Steve aan- en uittrekhulp of de HandyLegs.
  3. Elektrische aantrekhulpen, zoals het steunkouspistool.

Ook rubberen handschoenen kunnen helpen om meer grip te krijgen op de steunkous. Je kunt dan met de handschoenen de kous als het ware omhoog wrijven.

Hulpmiddelen worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met de zorgverzekeraar om te weten of het hulpmiddel dat je voorkeur heeft, ook vergoed wordt.

 

Aan- en uittrekhulpen voor steunkousen

Zoal je hebt kunnen lezen, bestaan er dus hulpmiddelen waarmee je steunkousen makkelijker aan- en uit kunt trekken. Hieronder zetten we in een overzichtje een aantal van de meest toegankelijke en gebruikte aan- en uittrekhulpen op een rij:

     

    De Arion Easy Slide

    De Easy Slide aantrekhulp van Arion is een innovatieve hulp voor het aantrekken van medische compressiekousen en panty's met open teen. De aantrekhulp is gemaakt van duurzaam, glad materiaal, vermindert het fysieke inspanning en bevordert het een naadloze overgang tussen huid en compressie. 

    • Geschikt voor steunkousen met een open teen;
    • Handwasbaar voor gebruiksgemak.

    De Arion Magnide is familie van de Easy Slide, maar hij is geschikt voor kousen met een gesloten teen


    De Doff N' Donner

    De Doff N’ Donner™ is dé oplossing voor het moeiteloos aan- en uittrekken van alle soorten elastische kousen. Het hulpmiddel is wereldwijd bekend en erg populair. wereldwijd geprezen voor zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak. 

    • Geschikt voor alle typen kousen en drukklassen
    • Maakt steunkousen direct na het uittrekken klaar voor hergebruik
    • Geschikt voor steunkousen met open of gesloten teen;
    • Gemakkelijk over de benen te rollen, ook als er een verband omzit of ze vochtig zijn.

    Steve aan- en uittrekhulp 

    De Steve+ biedt een moeiteloze oplossing voor het aantrekken van allerlei soorten kousen, perfect voor mensen met reumatische aandoeningen, rug- of heuppijn. De belangrijkste voordelen zijn:

    • De steunkousen zijn gemakkelijk aan en uit te trekken, ook met reuma of artritis;
    • Geschikt voor steunkousen met open of gesloten teen;
    • Ook geschikt voor normale sokken of armkousen
    • Zowel zittend als liggend te gebruiken;
    • Handvatten zijn in hoogte te verstellen.
    • Kousen aantrekken zonder te bukken

    Dit veelzijdige hulpmiddel, verkrijgbaar in 4 maten (Medipoint), verbetert niet alleen het gebruiksgemak, maar ook de kwaliteit en levensduur van de gedragen kousen.


    De Handylegs 

    De Handylegs Maat M is ontworpen voor een lichaamslengte van 160 cm t/m 185 cm.

    • De steunkousen zijn gemakkelijk aan en uit te trekken;
    • Geschikt voor alle steunkousen met open of gesloten teen;
    • Zowel zittend als liggend te gebruiken.

    Tot slot, de steunkous handschoenen. Of u nu wel of geen aantrekhulp gebruikt, deze handschoenen helpen u om meer grip te krijgen op de steunkousen. Daarnaast voorkomen ze beschadiging aan kousen of panty's door nagels of sieraden. Een voorbeeld van fijne handschoenen zijn deze van Bauerfeind (bol).

     

    Hoewel het aan- en uittrekken van steunkousen nooit een hobby zal worden, kun je het jezelf toch wat gemakkelijker maken. Met de tips en hulpmiddelen waarover je in dit artikel meer hebt gelezen, hoop ik dat je een beetje op weg bent geholpen. Je kunt al deze hulpmiddelen overigens gewoon online bestellen, bij de thuiszorgwinkel kopen en soms zelfs bij de drogist of apotheek. Check ook altijd even je zorgverzekeraar, misschien krijg je het hulpmiddel wel gewoon vergoed!