Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

Alles wat je moet weten over elektrische fietsen

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 22:06

De elektrische fiets is al niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het is een ideaal hulpmiddel om comfortabel kleine en grote afstanden af te leggen. Ook als je slecht ter been bent of een verminderde uithoudingsvermogen hebt, kan de elektrische fiets uitkomst bieden. E-bikes vergroten hierdoor je mobiliteit. Maar waar let je op bij  het kopen van een e-bike? Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische fiets? Dat zetten we in dit artikel allemaal voor je op een rij!

 

Hoe werkt een elektrische fiets?

Met een elektrische fiets of e-bike krijg je ondersteuning tijdens het fietsen door een accu. Het voelt als het ware alsof je met de wind mee fiets of een duwtje in de rug krijgt. De ondersteuning wordt automatisch aangezet als jij begint te trappen en stop meestal als de snelheid boven de 25 km/uur komt. De accu is soms afneembaar en soms zit deze vast aan de fiets.

 

Voordelen:

  • Dankzij de elektrische ondersteuning fiets je comfortabel, zelfs als je tegen de wind in of tegen een heuvel op fietst. Zo kom je nooit meer bezweet op je bestemming aan.
  • Met een elektrische fiets leg je met gemak grote afstanden af zonder moe te worden.
  • Met een e-bike ben je een stuk sneller dan met een gewone fiets. Vaak ligt het maximum op 25 km/uur.
  • Elektrische fietsen zijn een stuk milieuvriendelijker dan auto’s of brommers.

 

Nadelen:

  • Elektrische fietsen zijn vaak behoorlijk duur.
  • De accu raakt op een gegeven moment leeg en fietsen zonder ondersteuning is een stuk zwaarder dan bij een gewone fiets. Hoe snel de accu leeg raakt is per fiets verschillend. Ook verbruik je meer stroom op heuvelachtig en oneffen terrein.
  • Onderhoud en reparaties zijn duurder dan bij een reguliere fiets.
  • Een e-bike gaat minder lang mee dan een normale fiets.
  • Elektrische fietsen zijn al snel 5kg zwaarder dan reguliere fietsen. Wel hebben veel e-bikes loop- en/of duwassistentie om het gemakkelijker te maken om de fiets bijvoorbeeld uit een berging te halen.

 

Afhankelijk van waar je de -bike voor nodig hebt, valt het te overwegen om een elektrische vouwfiets aan te schaffen. Deze zijn minder krachtig dan een 'normale' elektrische fiets, maar stukken goedkoper en lichter. Bekijk hier alle elektrische vouwfietsen op Bol.com.

 

Belangrijke info voor je een elektrische fiets aanschaft

  • Het is niet verplicht een WA-verzekering af te sluiten bij je e-bike. Veel verzekeraars hebben wel een speciale verzekering voor elektrische fietsen.
  • Veel aanpassingen voor reguliere fietsen passen ook op elektrische fietsen en er bestaan ook elektrische fietsen met een lage instap.
  • Elektrische fietsen worden helaas niet vergoedt. De prijs kan heel erg verschillen. Sommige fietsen kosten al snel 3000 euro, terwijl je ook elektrische fietsen kunt vinden voor minder dan 1000 euro. Let bij goedkopere fietsen echter goed op de kwaliteit en de kwaliteit van de accu.
  • Neem de tijd voor een proefrit en kijk echt welke fiets het beste bij jou past. Let hierbij op zithouding en comfort.
  • Let als je een tweedehands e-bike koopt, vooral op de staat van de accu. Weet dat een nieuwe accu al snel 500 euro kost.

 

Verschillende uitvoeringen

Er zijn verschillende soorten e-bikes. Er zijn elektrische fietsen met voorwielmotor, achterwielmotor en middenmotor. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 

  • Voorwielmotor: Een motor in het voorwiel is het minst complex om te maken en hierdoor ook het goedkoopst. Voorwielmotoren zijn vaak wat minder krachtig. Dit komt doordat het zwaartepunt van een fiets achter is (hier zit je namelijk). Als je dan op het voorwiel een krachtige motor zet, raak je al snel in de slip. Hierdoor is een voorwielmotor ook wat minder geschikt voor bergachtig landschap, maar wel erg geschikt voor het Nederlandse stadverkeer. Met een lichte trapbeweging krijg je al maximale ondersteuning, dat kan soms onnatuurlijk voelen. Ook gaat sturen soms wat zwaarder.

 

  • Middenmotor: Een middenmotor voelt het meest natuurlijk aan. De krachtsensor past de motorkracht aan jouw trapkracht af. Hierdoor voelt het alsof je zelf meer kracht en uithoudingsvermogen hebt. Ook drukt het gewicht van de motor niet op een wiel, waardoor de fiets meer stabiliteit heeft en je ook zonder trapondersteuning licht fietst. Een middenmotor is echter een stuk complexer en is hierdoor ook een stuk duurder. Een middenmotor is zeer geschikt voor heuvelachtig landschap of voor mountainbiken. Wel zijn deze motoren vaak een stuk lawaaieriger.

 

  • Achterwielmotor: Hierbij zijn de ketting en versnellingen vaak grotendeels open, waardoor je fiets meer onderhoudt nodig heeft. Daarnaast is het moeilijker je achterwiel van de fiets af te halen (bijvoorbeeld bij een lekke band), door alle bedrading die naar het wiel toe loopt. De achterwielmotor is vaak het minst lawaaierig.

 

Om er achter te komen wat het best bij jou past, kun je het beste op verschillende soorten fietsen proefritten maken.

 

De beste elektrische fiets volgens de consumentenbond

Bij de consumentenbond komt de e-bike van Cube als beste uit de test. De prijs hiervan ligt echter tussen de 2500,- en 3000,- euro als je snel het internet doorzoekt. Mocht je op zoek willen naar een goed, maar vooral goedkoper alternatief dan is er keuze genoeg. Een e-bike van Pegasus behoort tot de betere e-bikes in een segment lager (2000-2500 euro). Er zijn echter ook best wat e-bikes te vinden Wanneer Je zult altijd op de kwaliteit van specifieke onderdelen moeten inleveren. Het is echter goed mogelijk dat dat al goed of zelfs meer dan genoeg voor jou is. Waar je dan onder andere op moet letten is het volgende:

 

  • Deze kan snel verslechteren. Let dus op of de accu van een A- of B-merk is.
  • Goedkopere voorwielmotoren en sensoren, maakt het trappen wat minder natuurlijk. 
  • De maximale kracht kan te beperkt zijn voor heuvelachtig terrein 
  • De minimale displays
  • De vering
  • Wel of geen hydraulische remmen
  • Minder comfortabele (brede) banden
  • Stabiliteit en framemaat

 

In het goedkopere segment onder de 1000,- euro is de keuze overigens reuze. Tenminste, als een elektrische stadsfiets of een vouwfiets voor jou voldoet. 



«   »