Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

Slaaptechnologie: van slaaprobot tot slaaplamp!

Gepubliceerd op 4 februari 2023 om 22:30

Slaap, we kunnen niet zonder! Goede en gezonde slaap bestaat uit voldoende uren slaap van goede kwaliteit. Maar wat als dat niet lukt? En wat kun je eraan doen? Je kunt natuurlijk kijken of je bed, matras en hoofdkussen voldoende ondersteuning geven en je slaapkamer rustiger en comfortabeler ingericht kan worden. Je kunt een hoop doen op gebied van leefstijl (voeding, ritme, beeldschermen) en je kunt zelfs medicatie krijgen om beter te slapen. Maar heb je wel eens aan slaaptechnologie gedacht? In dit artikel vertellen we je alles over goede en slechte slaap en zetten we voor je op een rij wat er zoals aan slaaptechnologie bestaat. Ga direct naar het overzicht …

 

Wat is goede slaap?

Goede en gezonde slaap bestaat uit voldoende uren slaap van goede kwaliteit. De slaapduur die iemand nodig heeft, verschilt per individu, maar tussen de 7-9 uur wordt aangeraden voor volwassenen. Vanaf je 65e kom.je overigens met een uurtje minder ook aan voldoende slaap. De slaapkwaliteit heeft te maken met hoe slaap wordt ervaren. Voel je je voldoende uitgerust en ben je tevreden met hoe je hebt geslapen? Dan is je slaapkwaliteit goed.

 

Helaas geven bijna 2 op de 3 Nederlanders (63%) aan niet tevreden zijn over de slaapkwaliteit, blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting, het Trimbos-instituut en IKEA. Als je slaapproblemen hebt, betekent dat nog niet meteen dat je ook een slaapstoornis, zoals insomnie hebt. Dit is een medische diagnose, waarbij je moeite hebt met inslapen, lang wakker blijft, vroeg wakker wordt en niet meer kan inslapen. Wanneer dit ten minste drie dagen per week gedurende minimaal drie maanden aanhoudt en leidt tot problemen met functioneren overdag, kan de diagnose gesteld worden.

 

Hoewel slaapproblemen en slaapstoornissen niet helemaal hetzelfde zijn, kunnen ze wel allebei leiden tot een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie en dementie. Er zijn zelfs aanwijzingen dat slechte slaap bij jongeren risico’s geeft op obesitas, slechter cognitief functioneren en gedragsproblemen.

 

Waardoor slaap je slecht?

Slecht slapen of slecht in slaap kunnen vallen kan vele oorzaken hebben. Spanningen of zorgen kunnen ervoor zorgen dat je in bed maar blijft piekeren. Lichamelijke klachten zoals jeuk of zuurbranden kunnen je ook wakker houden. Psychische klachten zoals angst of depressie en medisch een medisch probleem zoals slaapapneu of rusteloze benen beïnvloeden ook de slaapkwaliteit. Maar het meest voor de hand liggend, zijn misschien wel verkeerde gewoontes waardoor je slecht slaapt, zoals:

 

  • Verstoring van het dag-en-nachtritme door bv. vliegreizen (jetlag) en ploegendiensten
  • Te vroeg naar bed gaan of te laat opstaan.
  • Het drinken van koffie of alcohol, roken of het gebruiken van drugs voor het slapen gaan
  • Kort voor bedtijd een zware maaltijd nemen drukt nog lang op de maag.
  • Schermen zoals tablets, smartphones en e-readers mee naar bed nemen
  • Veel inspanning voor het slapen gaan (lange autorit, tot laat werken)

 

Ook kan de ruimte waarin je slaapt, meestal de slaapkamer, invloed hebben op je slaapkwaliteit. Mensen slapen doorgaans het beste in een donkere, stille kamer, met rustige kleuren en een temperatuur tussen de 16-18 graden. Schone en frisse lucht is daarnaast belangrijk, dus je raam mag in de winter best op een kiertje staan. Planten in je slaapkamer kunnen ook bijdragen aan een goede nachtrust. Tot slot mag een goed bed met een goed matras en hoofdkussen natuurlijk ook niet ontbreken.

 

Beter slapen met technologie

Als het jezelf nog steeds niet lukt om een goede nachtrust te krijgen, zijn er gelukkig nog een hoop technologische hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Er wordt namelijk veel onderzoek gedaan naar slaap en er worden continu nieuwe oplossingen ontwikkeld op gebied van slaaptechnologie. Deze technologieën zijn allemaal anders, maar hebben één ding gemeen: ze helpen je allemaal beter te slapen, rustiger en sneller in slaap te vallen en meer energie te krijgen. We zetten hieronder voor je op een rij wat er zoal aan innovatieve slaaptechnologieën op de markt is. 

 

Slaaprobots

Slaaprobots, ook wel ademrobots of hartslagknuffels genoemd, zijn apparaten die je in bed meeneemt. Je houdt ze vast en knuffelt ze als het ware. Vervolgens adem je op het ritme van de beweging en de trillingen om tot rust te komen en beter in slaap te vallen of beter door te slapen. Sommige van deze apparaten hebben ook de mogelijkheid om voorgeprogrammeerde muziekjes en geluidjes af te spelen of om dit via een app zelf te regelen.

 

Somnox 2

De meest bekende adem- en slaaprobot op de markt is waarschijnlijk de Somnox 2. Hij werkt als volgt. Via de app stel je ademhaling(soefeningen) en geluiden in die bij je passen. Je neemt de Somox 2 in bed als een soort knuffel en ademt op het ritme mee. De slimme sensoren van Somnox meten jouw tempo en passen zich hierop aan, zodat jouw ademhaling automatisch vertraagt.

 

De slaaprobot is ontwikkeld door de TU Delft en Auping en is wetenschappelijk onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 86% van de gebruikers sneller in slaap valt. De Somnox 2 lijkt dus zeer effectief te zijn. Het enige nadeel is echter dat er een flink prijskaartje aan hangt. Ben je nieuwsgierig geworden? Je kunt de Somnox 2 altijd zonder risico 30 dagen uitproberen. Bevalt het niet, dan stuur je hem gewoon terug. 

 

 

Er zijn ook alternatieven die op een soortgelijke manier werken. Dat zijn de zogenaamde hartslagknuffels die voornamelijk voor baby’s en kleine kinderen worden gebruikt om ze tot rust te brengen voor en tijdens het slapen. Ze bewegen op een vast ritme, spelen rustgevende muziek en geluidjes af en hebben soms zelfs een optie om rustgevende verlichting te geven. Deze hartslagknuffels zijn minder geavanceerd dan de Somnox, maar wel een stuk goedkoper. Zeker het proberen waard! Bekijk hier alle hartslagknuffels op Bol.com.

.

Pods

De zogenaamd pods, vaak angst pods of slaap pods genoemd, zijn handige kleine eivormige apparaten die je in je handpalm houdt. Ze geven zwakke stroomprikkels en trillingen af of ze maken een pulserende beweging. De prikkels zorgen voor een afgifte van rustgevende hormonen of het is de bedoeling dat je ademt op het ritme van de trillingen en de pulserende bewegingen. Dit helpt je ontspannen waardoor je onder andere beter in slaap valt en minder stress of angst ervaart.

 

Moonbird Adem- en Slaapcoach

 

Een goed voorbeeld van een dergelijke pod is de ademhalingstool ‘Moonbird’. De Moonbird adem- en slaapcoach begeleidt je bij het doen van ademhalingsoefeningen:

 

  • Houd je moonbird in je hand
  • Adem in als je hem voelt uitzetten
  • Adem uit wanneer hij krimpt
  • Voel hoe je bij elke ademhaling meer ontspant

 

Het effect op je lichaam voel je meteen. Met de bijbehorende app trackt bovendien je hartritme, hartritmevariabiliteit en coherentie, zodat je vooruitgang ook inzichtelijk wordt. De app biedt ook diverse begeleide ademhalingsoefeningen en meditaties. 

 

Slaaplampen

Slaaplampen helpen je om beter, op een natuurlijke manier, in slaap te laten vallen. De meest bekende slaaplampen zijn waarschijnlijk wel de Wake up Lights. Deze slimme lampen bootsten zonsopgang en zonsondergang na waardoor je niet alleen beter in slaap valt, maar ook beter wakker wordt. Bekijk hier onze top 3 Wake up Lights.

 

De Dodow slaaphulp is een ander voorbeeld van een slimme lamp die je helpt om tot rust te komen voor het slapen gaan. De Dodow geeft een pulserend blauw licht af dat op het plafond wordt geprojecteerd. De Dodow vertraagt het pulserende licht beetje bij beetje en als je hier je ademhaling op afstemt komt je sneller tot rust en val je beter in slaap.

 

Lichttherapie

Door te weinig licht blijft het lichaam melatonine aanmaken. Hierdoor blijft je overdag slaperig, vermoeid en kun je je somber gaan voelen. Het gevolg: een winterdip of zelfs een winterdepressie. In het artikel over de winterdip lees je hier alles over. Bij lichttherapie wordt je gedurende een week dagelijks ca. 45 minuten blootgesteld aan een daglichtlamp, ook wel lichttherapielamp genoemd. Deze lampen geven blauw of wit licht en hebben een sterkte van minimaal 10.000 lux. Ter vergelijking: een kaars heeft een sterkte van 1 lux. Door lichttherapie stopt het lichaam met het aanmaken van te veel melatonine waardoor de klachten verdwijnen. Deze behandeling werkt zo goed dat 70 à 80 procent van de patiënten na een week helemaal van de klachten af is.

 

 

Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen. Er zijn intussen een hoop effectieve daglichtlampen en daglichtbrillen op de markt waarmee je thuis aan de slag kan. We hebben de beste daglichtlampen hier voor je op een rij gezet. Hoewel de brillen iets prijziger dan de meeste lampen, kennen ze ook vele voordelen. Ze zijn compacter, makkelijker mee te nemen en je hebt je handen vrij terwijl je de daglichtbril gebruikt. Mocht je op zoek zijn naar een lichttherapiebril, bekijk dan hier onze top 3.

 

White noise machines

Een white noise machine produceert geluid dat bestaat uit een mix van frequenties in het hoorbare bereik, met gelijke intensiteit op elk van die frequenties. Dit resulteert in een geluid dat lijkt op het geluid van een continue, monotone ruis, zoals het geluid van een waterval, wind of ruis van een tv-kanaal zonder signaal.

 

 

White noise machines worden vaak gebruikt als een hulpmiddel om te ontspannen, te concentreren of in slaap te vallen, omdat het monotone geluid achtergrondgeluiden kan maskeren die anders storend zouden zijn. White noise machines kunnen ook nuttig zijn voor mensen met tinnitus (oorsuizen) omdat het constante geluid van de machine de tinnitus kan maskeren en zo verlichting kan bieden. Let wel op! Er zijn aanwijzingen dat ONGESTRUCTUREERDE white noise geluiden, tinnitus juist kunnen verergeren. Mocht je op zoek zijn naar een white noise apparaat, bekijk dan hier onze top 3.

Slaapmaskers

Tot slot, de slaapmaskers en hoofdbanden met ingebouwde speakers, zoals het bluetooth masker van Slowwave. De gewone slaapmaskers ken je vast wel, maar er zijn fabrikanten die deze slaapmaskers naar een volgend niveau hebben getild door er flinterdunne bluetooth speakers in te verwerken. Hierdoor kun je zowel je ogen bedekken als rustgevende geluiden, zoals white noise, met bluetooth via je telefoon afspelen door de speakers in het slaapmasker. Mocht je een slaapmasker dat je over je ogen plaatst niet prettig vinden, dan is een hoofdband met ingebouwde speakers een goed alternatief. Deze hoofdbanden werken in principe hetzelfde als de slaapmaskers, maar je doet ze in plaats van voor je ogen om je voorhoofd.  

 

 

Er is dus een hoop op de markt wat slaaptechnologie betreft. Van slaaprobots tot slimme lampen. Mocht jij wat ontspanning in de slaapkamer kunnen gebruiken, dan is er dus genoeg om uit te kiezen. Hopelijk helpt dit artikel je een beetje op weg en vind je snel iets wat bij je past. Slaap wel!


Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


«   »