Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

Elektrostimulatie: Alles wat je moet weten over TENS en EMS apparaten

Gepubliceerd op 21 januari 2023 om 22:39

Heb je (chronische) pijnklachten? Moet je revalideren na een blessure? Elektrotherapie kan je hier bij helpen. De zogenaamde TENS therapie en EMS therapie zijn vormen van elektrostimulatie die worden ingezet om pijn te bestrijden of om spieren te versterken en te herstellen. In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we een top 3 van de beste alles-in-een TENS/EMS/massage-apparaten van dit moment: de Medisana 3-in-1 Elektrotherapie TT 205, het elektrostimulatieapparaat van Beurer (EM49) en het apparaat van Bluetens. 

 

TENS tegen pijn

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dat wil zeggen dat je zenuwen geprikkeld worden, doordat het apparaat elektrische stroomstootjes afgeeft. Deze stroomstootjes voelen aan als een soort tinteling op de huid.

 

Zenuwen geven normaal gesproken het pijnsignaal door aan je hersenen. Zodra het pijnsignaal via de zenuwbaan in je hersenen komt, wordt je er pas bewust van en voel je daadwerkelijk pijn. Doordat het TENS-apparaat via de elektroden elektrische prikkels afgeeft aan je zenuwen, worden deze pijnsignalen in je zenuwbaan onderbroken en komen ze niet meer aan in je hersenen. De pijn neemt hierdoor sterk af of blijft zelfs helemaal weg. Daarnaast zorgen de stroomstootjes ervoor dat je endorfine aanmaakt. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Hierdoor krijg je dus een dubbel pijnstillend effect. Bekijk hier onze top-3 TENS apparaten

 

Een TENS-apparaat kan hiermee helpen tegen vele verschillende soorten pijn, waaronder: zenuwpijn, ischias, menstruatiekrampen, hernia en spierpijn. Ook kan het ideaal zijn voor mensen met chronische pijnklachten of fibromyalgie. Een groot voordeel van TENS therapie is dat het geen bijwerkingen geeft, zoals alle pijnstillers wel doen.

 

EMS voor spieropbouw en spierherstel

EMS staat voor Electro Musculair Stimulation. Hierbij worden de spieren gestimuleerd door de stroomstootjes. De stroomstootjes gaan dan via je zenuwvezels naar je spieren. Deze spieren zullen vervolgens aanspannen, waardoor je spieren worden getraind en sterker zullen worden. EMS kan daarnaast op deze manier helpen tegen spierkrampen en voor spierherstel. Om je spieren sterker te maken, kun je EMS gebruiken in combinatie met krachttraining. Maar ook zonder deze combinatie is het effectief. Bekijk hier onze top 3 EMS apparaten

 

Elektrostimulatie apparaten kun je voor veel verschillende lichaamsdelen gebruiken, zoals: armen, benen, bovenrug, onderrug, buik, handen, voeten, heupen, knieën, nek en schouders. TENS technologie geeft dus pijnverlichting in deze regio’s, terwijl EMS technologie de spieren in deze regio’s kan versterken. Daarnaast stimuleren de elektrische impulsen de bloedsomloop, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en nieuwe voedingsstoffen beter kunnen worden aangeleverd. Zo bevorderen elektrostimulatie apparaten ook het spierherstel.

 

Onze top 3 alles-in-een TENS en EMS apparaten

Veel TENS-apparaten kunnen ook gebruikt worden als EMS-apparaat. Deze apparaten kunnen dus zowel worden gebruikt voor zowel pijnverlichting als spieropbouw en spierherstel. Daarnaast beschikken sommige TENS/EMS apparaten over een ontspannings-/massagefunctie.

 

  Medisana 3-in-1 Elektrotherapie TT 205

  Een echte aanrader is wat ons betreft dit elektrostimulatie apparaat van Medisana. Dit apparaat beschikt niet alleen over TENS en EMS technologie, maar ook over een massagefunctie. Het apparaat kent 3 verschillende massageprogramma’s, namelijk: kneden, wrijven en tikken.

   

  Pluspunten:

  • Beschikt over zowel TENS als EMS technologie;
  • Beschikt tevens over een massagefunctie met 3 verschillende massageprogramma’s (kneden, wrijven of tikken);
  • Doordat het apparaat 4 elektrodes heeft, kun je meerdere spiergroepen tegelijk behandelen;
  • 40 verschillende intensiteitsstanden en 60 verschillende behandelprogramma’s;
  • Oplaadbaar;
  • Klein en handig mee te nemen.

   

  Minpunten:

  • Geen riembevestiging.

   

   

  Beurer EM49

  Ook dit elektrostimulatie apparaat van Beurer beschikt naast een TENS en EMS functie, over een massagestand. Deze massagefunctie lijkt qua gevoel en werking op een echte massage. Zo kun je spierspanningen en vermoeidheid tegen gaan. Daarnaast heeft dit apparaat een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en is het (een van) de goedkoopste in zijn klasse.

   

  Pluspunten:

  • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding;
  • Beschikt over zowel TENS als EMS technologie;
  • Beschikt tevens over een massagestand;
  • Doordat het apparaat 4 elektrodes heeft, kun je meerdere spiergroepen tegelijk behandelen;
  • 50 verschillende intensiteitsstanden en 70 verschillende behandelprogramma’s;
  • Met riemklip gemakkelijk aan riem of broekrand te bevestigen.

   

  Minpunten:

  • Werkt op batterijen, deze moet je dus eens in de zoveel tijd vervangen.

   

   

  Bluetens

  Dit elektrostimulatie apparaat van Bluetens kun je gemakkelijk gebruiken via de app. Je kunt zelf kiezen welk lichaamsdeel je wil behandelen en het type behandeling: spieropbouw, spierherstel of relaxen. De app is zowel geschikt voor Android als iOS.

   

  Pluspunten:

  • Handig te bedienen via de app
  • Beschikt over zowel TENS als EMS technologie;
  • Beschikt tevens over een massagestand;
  • Doordat het apparaat 4 elektrodes heeft, kun je meerdere spiergroepen tegelijk behandelen;
  • 30 verschillende intensiteitsstanden en 100 verschillende behandelprogramma’s;

   

  Minpunten:

  • Prijzig vergeleken met bovenste 2 apparaten.

   

   

  Vergoeding

  In sommige gevallen worden TENS apparaten vergoed door de zorgverzekering. Of dit zo is, ligt aan de zorgverzekering die je hebt en wat de aanleiding is dat je een TENS-apparaat nodig hebt. Het is dus goed om te kijken naar je polisvoorwaarden of jij ook recht hebt op een vergoeding.   »