Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

De top 3 daglichtlampen!

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 21:29

Wanneer de dagen korter worden, het zonlicht zwakker wordt en het aantal zonuren daalt, slaat bij veel mensen de winterdip of zelfs de winterdepressie toe. Lichttherapie biedt voor veel mensen de oplossing. Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen met een daglichtbril of een daglichtlamp. In deze blog zetten we een top 3 daglichtlampen voor u op een rij. We kunnen alvast verklappen dat deze top 3 bestaat uit de  Medisana (LT 500), de daglichtlamp van LIROMA® en de Beurer TL 50.

 

Hoe werkt lichttherapie?

Door te weinig licht blijft het lichaam melatonine aanmaken. Hierdoor blijft je overdag slaperig, vermoeid en kun je je somber gaan voelen. Het gevolg: een winterdip of zelfs een winterdepressie. In het artikel over de winterdip lees je hier alles over. Bij lichttherapie wordt je gedurende een week dagelijks ca. 45 minuten blootgesteld aan een daglichtlamp, ook wel lichttherapielamp genoemd. Deze lampen geven blauw of wit licht en hebben een sterkte van minimaal 10.000 lux. Ter vergelijking: een kaars heeft een sterkte van 1 lux. Door lichttherapie stopt het lichaam met het aanmaken van te veel melatonine waardoor de klachten verdwijnen. Deze behandeling werkt zo goed dat 70 à 80 procent van de patiënten na een week helemaal van de klachten af is.

 

Op de polikliniek (in het ziekenhuis) wordt met wit licht gewerkt. Wit licht bevat alle kleuren van het spectrum, dus ook blauw (UV) licht. Het blauwe licht heeft meer invloed op de biologische klok. Dat is dan ook de reden waarom blauw licht volop in de belangstelling staat en er veel onderzoek naar wordt gedaan. Onderzoeken wijzen uit dat blauw licht sneller werkt op een lagere intensiteit, maar er niet veel verschillen zijn in de resultaten tussen lichttherapie met blauw vs. wit licht. Te veel blauw (UV) licht kan de ogen en de huid echter wel beschadigen en wit licht niet. Bij lichttherapie met blauw licht wordt daarom zorgvuldig omgegaan met de duur en de intensiteit van het licht. De daglichtlampen werken veelal met wit licht en de daglichtbrillen voornamelijk met blauw licht.

 

Onze top 3 daglichtlampen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen. Er zijn intussen een hoop effectieve daglichtlampen en daglichtbrillen op de markt waarmee je thuis aan de slag kan. Op Google en in de webshops vindt je de lampen ook wel onder de namen ‘SAD-lamp’ of ‘Lichttherapielamp’. Het is echter niet makkelijk om tussen al die lichttherapielampen het beste product te kiezen. Daar helpen we je graag een handje bij. Als je zelf gaat zoeken, zul je al snel de lampen van Beurer, Medisana en Liroma tegenkomen en dat is niet voor niks. Dit zijn in het middensegment (60-90 euro) de populairste merken die uitstekende kwaliteit leveren. We zetten de drie meest populaire daglichtlampen hieronder voor u op een rijtje. Onze top 3 bestaat uit de: 

 

 1. Medisana LT 500: de LT 500 is een medisch gecertificeerd product, maar is door het ingebouwde wellnesslicht ook te gebruiken als sfeerlamp. Hiervoor kies je één van de vier kleuren om de juiste toon te zetten en de sfeer voor dat moment te bepalen. De Medisana LT 500 heeft twee standen: hoge intensiteit en lage intensiteit. Afhankelijk van de stand en de afstand van gezicht tot de lamp is effect binnen een 30 minuten tot 2 uur merkbaar. Het licht is flikkervrij, maar niet UV-vrij en de lichttherapielamp is niet op afstand te bedienen.
 2. Liroma daglichtlamp: de producten van Liroma zijn uitgebreid getest en geselecteerd door specialisten en huisartsen en de werking van deze producten is wetenschappelijk bewezen en 100% veilig voor de huid. Deze Liroma lichttherapielamp heeft 3 natuurlijke kleuren: (UV-vrij): geel, warm wit, koud wit en 6 verschillende helderheidsstanden. De lamp heeft een timer en kan worden bediend met een afstandsbediening en heeft 1 intensiteit. Voor het meest optimale effect wordt geadviseerd om de 50/30-45 regel aan te houden (50cm afstand voor 30-45 minuten). De lamp wordt geleverd met een opberghoes.
 3. Beurer TL 50: deze daglichtlamp is er een uit een uitgebreide serie lichttherapielampen van Beurer. Deze lichttherapielamp geeft UV-vrij licht van 10.000 lux en is daarmee niet schadelijk voor de huid of de ogen. Afhankelijk van hoe ver je er vanaf gaat zitten is effect te bereiken tussen de 30 minuten en de 2 uur. Naarmate je er verder vanaf gaat zitten, neemt de sterkte (aantal lux) dat jouw gezicht bereikt namelijk af. De Beurer TL 50 is niet op afstand te bedienen en bezit niet over een timer of meerdere standen, maar dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Je kunt de lamp bijvoorbeeld makkelijk op je bureau zetten terwijl je werkt.

 

 

 • Naast daglicht 4 extra kleuren
 • Tot 10.000 lux 
 • Energiebesparend
 • LED-technologie
 • Flikkervrij

 

 • Wit licht
 • 10.000 LUX en hoger
 • UV-vrij en flikkervrij
 • 3 natuurlijke kleuren
 • Timer

 

 • Wit licht
 • 10.000 lux
 • UV- en flikkervrij
 • Energiezuinig
 • LED-technologie

Lichttherapie is dus een zeer effectieve manier om je fitter te voelen, meer energie te krijgen en om je winterdip of winterdepressie te bestrijden. De daglichtlampen kunnen je hier uitstekend bij helpen. Mocht je de modellen die hier zijn besproken te duur vinden dan kun je misschien ook wel uit de voeten met een van de daglichtlampen onder de 50 euro. Deze lampen zijn kleiner, compacter en goedkoper, maar ook wat minder krachtiger. Ze zijn daarentegen wel makkelijker mee te nemen onderweg zodat je de lichttherapie ook makkelijk op vakantie door kunt zetten. Naast de lichttherapielampen zijn er tegenwoordig ook daglichtbrillen op de markt. Deze brillen werken met blauw licht en zijn net zo effectief als een daglichtlamp. Ze zijn wat prijziger dan de lampen, maar kennen ook vele voordelen ten opzichte van de lampen. Lees hier meer over onze top 3 daglichtbrillen en bepaal zelf wat het beste bij jou past.


Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

 

Bronnen:

RADAR

UMCG

PsyQ

Philips


«   »