Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

Alles wat je moet weten over het massagepistool (massage gun)

Gepubliceerd op 16 februari 2023 om 23:20

Als je de laatste tijd op sociale media bent geweest of advertenties voor trainingsapparatuur hebt gezien, heb je misschien de nieuwste trend in lichamelijk herstel en ontspanning opgemerkt - het massagepistool, ook wel de massage gun genoemd. Maar wat is een massagepistool? Hoe gebruik je het veilig en effectief? En waar let je op wanneer je er een voor thuis wilt kopen? Lees hier alles over dit innovatieve hulpmiddel!

 

Wat is een Massagepistool en hoe werkt het?

Een massagepistool is een handapparaat dat gebruik maakt van percussieve therapie om diepe weefselmassage te geven. Het wordt daarom ook wel een percussiemassageapparaat genoemd. Een massage gun heeft een handvat en verschillende koppen die vibrerende of stotende bewegingen maken, zoals een drilboor. De kop van de massage gun wordt op het gebied van de spier geplaatst dat gemasseerd moet worden en het apparaat geeft vervolgens snelle en krachtige stoten of trillingen af. Dit stimuleert de bloedsomloo, vermindert spanning en maakt het spierweefsel los, masseert het en zorgt ervoor dat de spieren ontspannen. Een massage gun is vaak draagbaar en wordt gebruikt door fysiotherapeuten, sporters en fitnessliefhebbers als een alternatieve vorm van massage. Er zijn tegenwoordig ook goede massage guns op de markt voor thuisgebruik.

 

Een massagepistool heeft doorgaans verschillende koppen voor allerlei doeleinden en je kunt verschillende intensiteitsniveaus instellen. Met een hogere intensiteit kun je dieper masseren en echt de knopen in de spieren losmaken. Een lagere intensiteit helpt bijvoorbeeld beter voor de ontspanning en het stimuleren van de doorbloeding. De rondere koppen zijn geschikt om grotere oppervlakken mee te masseren zoals de hamstrings en de rugspieren, met de spitse koppen kom je bijvoorbeeld beter bij de spieren rondom het schouderblad en met een gespleten kop kun je de lange rugspieren naast de wervelkolom gelijkmatig masseren.


Theragun

De Theragun is momenteel misschien wel het meest bekend en populair wanneer het op massage guns aankomt. Het merk achter dit apparaat is Therabody, een merk dat zich richt op de markt van gezondheids- en wellness technologie waar verschillende massageapparaten onderdeel van zijn. De Theragun is wel het vlaggenschip te noemen en van deze massage gun bestaat een hele serie met maar liefst 5 modellen:

 

 

 

Elk van deze modellen heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar ze zijn allemaal van topkwaliteit. De Theragun Mini is compact en dus makkelijk mee te nemen op reis. De Theragun Prime is een prima instapmodel en goed voor een gemiddelde massage (15 kg massagekracht). De Theragun Elite (20 kg massagekracht) en de Pro (30 kg massagekracht) zijn echte krachtpatsers voor diepe massages om echt de spieren los te maken en te herstellen van blessures na intensieve belasting. De Elite is stiller dan de 4e generatie Pro. De 5e Generatie Pro is wel wat stiller, maar deze is momenteel niet beschikbaar.


Soorten massagepistolen

Massagepistolen zijn er in vele vormen, maten, stijlen en prijzen; sommige zijn elektrisch en andere handmatig. Over het algemeen zijn elektrische pistolen krachtiger dan manuele modellen, maar ze zijn meestal ook duurder. Handbediende pistolen gebruiken meestal veren in plaats van motoren om druk te genereren en zijn betaalbaarder, maar ook minder krachtig dan hun elektrische tegenhangers. Bij het kiezen van het juiste model is het belangrijk om onder andere rekening te houden met:

 

  • Grootte en gewicht
  • Geluidsniveau
  • Levensduur van de batterij
  • Vermogen
  • Vorm/grootte van de koppen
  • Snelheid en intensiteitsinstellingen

 

 

Hoe gebruik je het veilig en effectief?

Wanneer je een massagepistool thuis gaat gebruiken is het belangrijk dat je dit veilig doet. Je wil geen schade aan je spieren of gewrichten aanrichten. Daarnaast wil je natuurlijk zo veel mogelijk profijt uit je massage gun halen. Volg daarom ook de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, zodat je zeker weet dat je er zo veilig en effectief mogelijk mee omgaat. Ook kun je op internet vele filmpjes van fysiotherapeuten vinden die je goed uitleggen hoe deze apparaten werken. Wil je weten hoe je je massagepistool het beste kunt gebruiken? Bekijk dan deze Youtube-video.

 

Of je nu op zoek bent naar een effectieve manier om pijn van een blessure te verlichten of gewoon wilt ontspannen na een lange werkdag of intensieve trainingssessie, investeren in een massagepistool kan precies zijn wat je nodig hebt! Het zorgt niet alleen voor diepe weefselstimulatie voor een betere bloedsomloop en minder pijn, maar het maakt ook endorfine vrij - natuurlijke pijnstillers die door het lichaam worden aangemaakt - en vermindert stresshormonen zoals cortisol; in feite geeft het je lichaam en geest precies wat ze nodig hebben! Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende modellen op de markt dat er zeker een is die perfect aan uw behoeften voldoet! Hopelijk helpt dit artikel je een beetje op weg in je zoektocht naar het juiste massagepistool.


Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


«   »