Ontdek alles over de voordelen van Shiatsu massage(apparaten)!

Gepubliceerd op 20 december 2023 om 22:56
Shiatsu Massage

Shiatsu massage verlicht niet alleen stress, maar kent veel meer voordelen. Tegenwoordig bestaan er een hoop techologische apparaten waarmee je een Shiatsu masseur gemakkelijk in huis haalt. In dit artikel lees je alles over de wereld van Shiatsu en hoe deze eeuwenoude techniek hand in hand gaat met de hedendaagse technologie. Kun je niet wachten om te kijken wat er zoal verkrijgbaar is aan deze apparaten? Kijk dan alvast alle Shiatsu massageapparaten bij Bol!

 

De geschiedenis van Shiatsu

De oorsprong van Shiatsu massage ligt in Japan, maar het heeft zijn wortels in de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Het woord "Shiatsu" zelf is Japans en betekent letterlijk "vingerdruk." De ontwikkeling van Shiatsu zoals we het vandaag kennen, heeft zijn oorsprong in de traditionele Japanse massagevorm genaamd "anma."

Tijdens de vroege ontwikkelingsfase werd anma sterk beïnvloed door Chinese geneeskunde en de concepten van Qi (levensenergie) en meridianen (energiekanalen in het lichaam). Anma-massage richtte zich op het stimuleren van de doorstroming van Qi om zo de gezondheid te bevorderen en het lichaam in balans te brengen.

 

In de vroege 20e eeuw begon een man genaamd Tamai Tempaku, een Japanse therapeut, de principes van anma te verfijnen en te integreren met westerse geneeskunde. Hij legde de nadruk op het gebruik van vingers en handpalmen om specifieke drukpunten op het lichaam te behandelen en ontwikkelde zo de basisprincipes van Shiatsu. Later in de 20e eeuw, met de erkenning van Shiatsu als een legitieme vorm van therapie in Japan, begon het zich over de hele wereld te verspreiden als een holistische benadering van welzijn.

De voordelen van Shiatsu massage

Shiatsu massage biedt een breed scala aan voordelen, die zowel fysiek als mentaal welzijn bevorderen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van Shiatsu massage:

 1. Stressvermindering: Shiatsu is bekend om zijn kalmerende effecten op het zenuwstelsel. Door specifieke drukpunten te behandelen, helpt het de spanning te verminderen, waardoor stressniveaus afnemen.
 2. Pijnverlichting: Shiatsu kan effectief zijn bij het verlichten van verschillende soorten pijn, waaronder rugpijn, nekpijn, spierspanning en gewrichtspijn. De massage stimuleert de doorbloeding en helpt gespannen spieren te ontspannen.
 3. Verbeterde Circulatie: De druk en manipulatiestechnieken in Shiatsu bevorderen de bloedcirculatie, wat op zijn beurt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels verbetert. Dit kan helpen bij het bevorderen van een algemene gezondheid.
 4. Ontgifting: Door de stimulatie van bepaalde drukpunten worden gifstoffen en afvalstoffen in het lichaam afgevoerd. Shiatsu kan helpen bij het bevorderen van het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam.
 5. Versterking van het immuunsysteem: Regelmatige Shiatsu-massages worden geassocieerd met een versterking van het immuunsysteem. Het verbeteren van de algehele circulatie en het verminderen van stress dragen bij aan een betere immuunrespons.
 6. Bevordering van emotioneel welzijn: Shiatsu heeft niet alleen fysieke voordelen maar kan ook helpen bij het reguleren van emoties. De ontspannende effecten van de massage kunnen bijdragen aan een betere gemoedstoestand en emotioneel evenwicht.
 7. Verbeterde Flexibiliteit en Mobiliteit: Door gerichte druk en strekkingen kan Shiatsu bijdragen aan het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van gewrichten. Dit is vooral gunstig voor mensen met problemen als stijfheid of verminderde bewegingsvrijheid.
 8. Verbeterde Slaapkwaliteit: Shiatsu kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verminderen van stress, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en een diepere slaap te ervaren.
 9. Verbeterde Mentale Helderheid en Focus: De ontspanning die wordt bereikt tijdens Shiatsu-massages kan de mentale helderheid bevorderen, stress verminderen en focus en concentratie verbeteren.
 10. Ondersteuning van Algehele Welzijn: Shiatsu wordt vaak gezien als een holistische benadering van welzijn, waarbij zowel lichaam als geest in harmonie worden gebracht. Het kan een gevoel van algehele ontspanning en welzijn bevorderen.

 

Het is belangrijk op te merken dat de ervaring van Shiatsu en de specifieke voordelen kunnen variëren tussen individuen. Raadpleeg altijd een erkende Shiatsu-beoefenaar of zorgverlener voor advies, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of specifieke zorgen wilt bespreken.

Welke Shiatsu massageapparaten zijn er?

Tegenwoordig zijn er verschillende technologische Shiatsu massageapparaten op de markt die zijn ontworpen om de voordelen van Shiatsu-massage te bieden in het comfort van je eigen huis. Hier zijn enkele populaire typen Shiatsu massageapparaten:

 1. Shiatsu Massagekussens:

  • Beschrijving: Deze draagbare kussens zijn ontworpen om op stoelen, banken of bedden te plaatsen. Ze bevatten vaak roterende massagekoppen en kunnen verschillende massagestijlen en intensiteitsniveaus bieden.
  • Functies: Roterende knooppunten, verwarmingsfuncties, instelbare intensiteit, aanpasbare massagezones.
 2. Shiatsu Massagestoelen:

  • Beschrijving: Dit zijn geavanceerdere apparaten die een volledige lichaamsmassage simuleren. Ze kunnen verschillende massagetechnieken, warmtefuncties en aanpasbare instellingen bevatten.
  • Functies: Rollende massageballen, luchtdrukmassage, verwarmingsfuncties, diverse voorgeprogrammeerde massageroutines.
 3. Shiatsu Massagekussens voor de nek en schouders:

  • Beschrijving: Specifiek gericht op de nek en schouders, deze draagbare kussens kunnen de spanning in dit gebied verlichten.
  • Functies: Knooppunten voor nek- en schoudermassage, warmtefuncties, instelbare drukniveaus.
 4. Shiatsu Massagestokken:

  • Beschrijving: Handheld massagestokken zijn ontworpen voor gerichte druk op specifieke drukpunten. Ze zijn draagbaar en bieden gebruikers de mogelijkheid om zelfmassage toe te passen.
  • Functies: Draagbaar, variabele drukmogelijkheden, geschikt voor gerichte massage.
 5. Shiatsu Voetmassagemachines:

  • Beschrijving: Deze apparaten zijn gericht op het masseren van de voeten en vaak ook de kuiten. Ze kunnen rollende knooppunten, luchtdruk en warmtefuncties bevatten.
  • Functies: Roterende knooppunten, luchtdrukmassage, warmtefuncties, instelbare intensiteit.
 6. Shiatsu Massagekleding:

  • Beschrijving: Innovatieve kledingstukken zijn ontwikkeld met ingebouwde massagefuncties. Deze kunnen bijvoorbeeld jassen of vesten zijn met geïntegreerde massageknoppen.
  • Functies: Massageknoppen in kleding, aanpasbare instellingen, draagbaar.
 7. Shiatsu Massageballen en Rollers:

  • Beschrijving: Draagbare en vaak handbediende massageballen of rollers kunnen worden gebruikt voor gerichte druk op specifieke spiergroepen.
  • Functies: Handmatige bediening, variabele drukniveaus, geschikt voor zelfmassage.

Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn deze apparaten onder andere verkrijgbaar bij Bol. Ook Coolblue heeft echter een (kleinere) selectie. Bekijk hier wat Coolblue te bieden heeft.

 

Hoe werkt een Shiatsu massageapparaat? 

Het werkingsmechanisme van Shiatsu massageapparaten is gebaseerd op de principes van Shiatsu-massage, een traditionele Japanse massagevorm die zijn oorsprong heeft in de Chinese geneeskunde. Shiatsu betekent letterlijk "vingerdruk" in het Japans, en het richt zich op het toepassen van druk op specifieke punten op het lichaam, bekend als acupunten of meridianen, om de energiestroom in het lichaam te bevorderen en het welzijn te verbeteren.

 • Massagekoppen of Rollers: Shiatsu massageapparaten zijn uitgerust met massagekoppen of rollers die vaak draaiende, knedende of rollende bewegingen maken. Deze koppen simuleren de handen en vingers van een Shiatsu-beoefenaar.
 • Drukpuntstimulatie: De massagekoppen oefenen druk uit op specifieke drukpunten op het lichaam. Deze drukpunten zijn geïnspireerd op de acupunctuurpunten in de Chinese geneeskunde. Door deze punten te stimuleren, wordt de doorstroming van de levensenergie, ook bekend als Qi, gestimuleerd.
 • Meridianen en Energiebanen: Shiatsu massage is gebaseerd op het concept van meridianen, energiebanen in het lichaam waarlangs Qi stroomt. Door de drukpunten langs deze meridianen te masseren, wordt beoogd de energiebalans te herstellen en blokkades op te heffen.
 • Instelbare Druk en Intensiteit: Veel Shiatsu massageapparaten hebben instelbare druk- en intensiteitsniveaus. Dit stelt gebruikers in staat om de massage aan te passen aan hun persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus.
 • Warmtefunctie: Sommige Shiatsu massageapparaten zijn voorzien van een warmtefunctie. Warmte kan worden toegevoegd aan de massage om spieren te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en een diepere ontspanning te bevorderen.
 • Massagezones en -richtingen: Veel massageapparaten bieden verschillende massagezones en richtingen. Gebruikers kunnen de specifieke zones (bijvoorbeeld rug, nek, schouders) en de richting van de massage aanpassen aan hun behoeften.
 • Veiligheid en Automatische Uitschakeling: Om overstimulatie te voorkomen, zijn Shiatsu massageapparaten vaak uitgerust met veiligheidsfuncties, zoals automatische uitschakeling na een bepaalde tijd. Dit zorgt ervoor dat de massage niet te lang aanhoudt.
 • 8Gebruiksvriendelijkheid: Shiatsu massageapparaten zijn ontworpen met gebruiksgemak in gedachten. Ze kunnen draagbaar zijn, met ergonomische vormgeving en gebruiksvriendelijke bedieningspanelen.

Door deze mechanismen samen te voegen, trachten Shiatsu massageapparaten een vergelijkbare ervaring te bieden als handmatige Shiatsu-massage, waarbij de nadruk ligt op het stimuleren van de energiestroom en het verbeteren van de algehele gezondheid en ontspanning.

 

Wat zijn de populairste merken Shiatsu massage apparaten?

Verschillende fabrikanten hebben zich gevestigd als populaire producenten van Shiatsu massageapparaten, die bekend staan om hun kwaliteit, innovatie en effectiviteit. Hoewel populariteit kan variëren per regio en over tijd, zijn hier enkele fabrikanten die bekend zijn om hun Shiatsu massageapparaten en een breed scala aan modellen aanbieden, zijn:

 1. Naipo: Naipo is een bekende fabrikant van massageproducten, waaronder Shiatsu massagekussens, massagestoelen en handmassageapparaten. Ze staan bekend om hun betaalbare en effectieve producten.
 2. HoMedics: HoMedics is een wereldwijd bekend merk op het gebied van gezondheids- en welzijnsproducten. Ze bieden een breed scala aan Shiatsu massageproducten, waaronder kussens, stoelen en massageapparaten.
 3. Zyllion: Zyllion is gespecialiseerd in hoogwaardige Shiatsu massageproducten, zoals massagekussens en massagestoelen. Ze zijn bekend om hun duurzaamheid en doeltreffendheid.
 4. Beurer: Beurer is een Duits merk dat een breed scala aan gezondheids- en welzijnsproducten produceert, waaronder Shiatsu massageapparaten zoals kussens en matten.
 5. RENPHO: RENPHO biedt verschillende wellnessproducten, waaronder Shiatsu massagekussens en massagestaven. Ze staan bekend om hun gebruiksvriendelijke ontwerpen.
 6. Medisana: Medisana is een Duits merk dat diverse gezondheidsproducten aanbiedt, waaronder Shiatsu massagekussens en massagestoelen.
 7. Snailax: Snailax is gespecialiseerd in massageproducten, waaronder Shiatsu massagekussens en matten. Ze staan bekend om hun ergonomische ontwerpen.

 

Zoals je ziet is er een hoop keuze wat Shiatsu massageapparaten betreft. Welk type of welk model je ook kiest, het is altijd belangrijk om goed te kijken naar wat jij precies nodig hebt. Hopelijk helpt dit artikel je een beetje op weg. Mocht je niet vinden wat je zoekt bij Bol of Coolblue dan slaag je misschien bij Amazon.nl