Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

ST&ZORGWIJS maakt je wegwijs in de wereld van de zorgtechnologie en medische hulpmiddelen en wijst je waar je (online) de beste producten kunt vinden. Of het nou gaat om een lichttherapiebril waarmee je je winterdip te lijf gaat, een senioren smartphone of de beste lichtgewicht rollator. Hier vind je alles wat je nodig hebt om het juiste product te kiezen dat bij jou past! Wil je als eerste op de hoogte worden gehouden van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van ST&ZORGWIJS! 


De top 3 lichtgewicht rollators van 2022!

Rollators komen in vele soorten, maten en prijzen. Dat maakt het ongelooflijk lastig om het model te kiezen dat bij u past. In deze blog zet ik kort op een rij waar u op moet letten bij het kopen van een rollator en wat de best geteste lichtgewicht rollators van het moment zijn. Bekijk direct de top 3.

Lees meer »

Kies een looprek dat bij je past met deze tops en tips!

Ben je op zoek naar een looprek dat bij je past? Dan zit je hier goed! Looprekken zijn onmisbare hulpmiddelen voor als je wat minder mobiel wordt en ze helpen jong en oud om veilig en comfortabel in en rondom huis te bewegen. Er zijn echter vele opties waaruit je kan kiezen en misschien zie je door de bomen het bos niet meer! Hoe maak je dan de juiste keuze? Waar moet je op letten bij het kopen van een looprek dat bij jou past? In dit artikel geven we je tips en lees je alles over het kiezen van een looprek. Ook vertellen we je waar je je looprek gemakkelijk online kunt kopen. Maak jij de juiste keuze?

Lees meer »

Een GPS-tracker op je rollator of rolstoel?

Eerder schreven we al een artikel over GPS-trackers voor mensen met dementie. Het kan je naaste meer vrijheid geven, want diegene kan zelfstandig op pad en op een alarmknop drukken als hij of zij verdwaald is. Daarbij is het voor jezelf natuurlijk een veilig idee dat je een oogje in het zeil kunt houden. Je kunt deze GPS trackers ook op je scootmobiel, rollator of rolstoel (laten) monteren. In dit artikel leggen we je uit waar je dat kunt laten doen, maar ook hoe je dat zelf kunt doen.

Lees meer »

3 slimme wandelstokken met LED verlichting

Wandelstokken kunnen een geweldig hulpmiddel zijn voor mensen die iets slechter ter been zijn. Je kunt gaan voor een simpele, praktische en veilige wandelstok, maar er is meer. Een hoop van deze wandelstokken hebben tegenwoordig handige snufjes die het lopen leuker, comfortabeler en vooral veiliger maken. Een wandelstok met LED-verlichting is uitermate geschikt om lopen in het donker veiliger te maken. In dit artikel lichten we drie wandelstokken met LED verlichting uit: de Clever Cane, de wandelstok van Care Control en eentje van Benson Care.

Lees meer »

Maak de blits met een van deze 3 strakke lichtgewicht design rollators

Ik weet nog goed dat toen mijn oma (toen 85 jaar oud) haar eerste rollator kreeg. Ze had er zelf niet om gevraagd, maar lopen werd steeds riskanter en omdat ze er zelf niets van moest hebben, werd besloten om er stiekem eentje voor haar te kopen. Haar reactie was op zijn zachtst gezegd niet erg positief. ‘Een rollator? Dat is toch iets voor oude mensen? Het ziet er niet uit en met zo'n ding ga ik de deur niet uit. Je loopt er alleen maar mee voor schut.' En nog 'kwiek' als ze was heeft ze diezelfde rollator snel via een gammel trapje door het smalle vlieringgat vakkundig de zolder opgewerkt. 

Lees meer »

Wandelstok saai? 3 hippe wandelstokken

Het is zo ver, u besluit om een wandelstok aan te schaffen. Hoewel praktisch, zijn ze ook vaak saai. Maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn een hoop mooie, opvallende en hippe wandelstokken op de markt. In deze blog een kort overzicht van enkele van de hipste wandelstokken op de markt!

Lees meer »

3 tips voor het aantrekken van steunkousen!

Wie wel eens steunkousen heeft aangetrokken, weet dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Het kost veel kracht, doordat de kous zo strak zit en van stug materiaal is gemaakt. Toch zijn de steunkousen belangrijk. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van oedeem, rusteloze benen of spataderen. De verschillende tips in dit artikel kunnen ervoor zorgen dat het aantrekken van de steunkousen een stuk gemakkelijker gaat en niet meer zo belastend is.

Lees meer »

Lichttherapie in de lente en de zomer? Hoe werkt dat?

Dat lichttherapie in de herfst en de winter kan helpen om de winterdip en een winterdepressie te bestrijden, is bij veel mensen al bekend. Toch hebben veel mensen ook in de lente of de zomer baat bij lichttherapie. Maar waarom dan? Licht genoeg in deze periodes zou je zeggen. In dit artikel lees je alles over lichttherapie in de lente/zomer en je leest meer over hoe je lichttherapie in huis haalt met de daglichtlamp van Beurer en de lichttherapiebril van Luminette.

Lees meer »

De top 3 daglichtbrillen

Wanneer de dagen korter worden, het zonlicht zwakker wordt en het aantal zonuren daalt, slaat bij veel mensen de winterdip of zelfs de winterdepressie toe. Lichttherapie biedt voor veel mensen de oplossing. Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen met een daglichtbril of een daglichtlamp. In deze blog zetten we een top 3 daglichtbrillen voor u op een rij. We kunnen alvast verklappen dat deze top 3 bestaat uit de Luminette 3, de daglichtbril van Propeaq en de lichtgewicht bril van AYOlite.  

Lees meer »

De top 3 daglichtlampen!

Wanneer de dagen korter worden, het zonlicht zwakker wordt en het aantal zonuren daalt, slaat bij veel mensen de winterdip of zelfs de winterdepressie toe. Lichttherapie biedt voor veel mensen de oplossing. Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen met een daglichtbril of een daglichtlamp. In deze blog zetten we een top 3 daglichtlampen voor u op een rij. We kunnen alvast verklappen dat deze top 3 bestaat uit de  Medisana (LT 500), de daglichtlamp van LIROMA® en de Beurer TL 50.

Lees meer »

De 3 beste infraroodlampen van 300 Watt rond de 100 euro

Infraroodtherapie is een veilige, effectieve en betaalbare manier om spier- en gewrichtspijn te bestrijden, mits je het op een veilige manier gebruikt natuurlijk. Mocht je het zelf eens thuis willen proberen en wil je weten wat de beste infraroodlampen zijn, bekijk dan deze top 3 infraroodlampen rond de 100 euro. We kunnen alvast verklappen dat de top 3 bestaat uit de Beurer IL50, de minstens gelijkwaardige Medisana IR885 en de in hoogte verstelbare Liroma infraroodlamp.

Lees meer »

Infraroodtherapie tegen spier- en gewrichtspijn: hoe werkt dat?

Spier- en gewrichtspijn kan slopend zijn en je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Infraroodtherapie is een veilige, natuurlijke manier om de symptomen van deze pijn te verminderen. Voor infraroodtherapie kun je naar een infraroodsauna gaan, maar met een infraroodlamp kun je infraroodtherapie gewoon thuis doen. In dit artikel lees je alles over infraroodtherapie en infraroodlampen, zodat je met genoeg kennis op zoek kunt naar een infraroodlamp die bij jou past!

Lees meer »

LED-lichtmaskers voor een stralende huid!

Als je op zoek bent naar een eenvoudige en veilige manier om een stralende huid te krijgen, kunnen LED-lichtmaskers de perfecte oplossing zijn. Bij regelmatig gebruik kan dit innovatieve huidverzorgingsapparaat de collageenproductie stimuleren, rimpels en lijntjes verminderen, acnegevoelige huid behandelen, een gelijkmatige huidtint en textuur bevorderen, uw teint een gezonde gloed geven - en nog veel meer! De energie en de verschillende kleuren die de LED's in verschillende golflengten afgeven, dringen tot in de diepste lagen van de huid door. In slechts enkele minuten per dag kun je al mooie resultaten behalen. Lees verder om erachter te komen welk LED-lichtmasker het meest geschikt is voor uw huidtype!

Lees meer »

Daglichtlampen van rond de 50 euro top 3

Wanneer de dagen korter worden, het zonlicht zwakker wordt en het aantal zonuren daalt, slaat bij veel mensen de winterdip of zelfs de winterdepressie toe. Lichttherapie biedt voor veel mensen de oplossing. Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen met een daglichtbril of een daglichtlamp. In deze blog zetten we een top 3 van daglichtlampen rond de 50 euro voor u op een rij. We kunnen alvast verklappen dat deze top 3 bestaat uit de Beurer TL30, de daglichtlamp LT 460 van Medisana en de Summershine Slim.

Lees meer »

Daglichtbrillen onder de 150 euro top 3

Wanneer de dagen korter worden, het zonlicht zwakker wordt en het aantal zonuren daalt, slaat bij veel mensen de winterdip of zelfs de winterdepressie toe. Lichttherapie biedt voor veel mensen de oplossing. Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen met een daglichtbril of een daglichtlamp. In deze blog zetten we een top 3 van daglichtbrillen onder de 150 euro voor u op een rij. We kunnen alvast verklappen dat deze top 3 bestaat uit de Medisana DG 100, de lichttherapiebril van Pegasi en de goedkoopste in het rijtje is de daglichtbril van Podec.

Lees meer »

Lichttherapie bij huidproblemen

Psoriasis, vitiligo, eczeem, lichen planus, zonneallergie, parapsoriasis en chronische jeuk: Allemaal voorbeelden van huidaandoeningen die een grote impact kunnen hebben op je leven. Je kunt er veel last hebben, bijvoorbeeld door jeuk of schaamte. Voor al deze aandoeningen kan lichttherapie effectief zijn. Maar wat houdt lichttherapie in? Kan het ook voor jou helpen? En wordt het vergoedt? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.

Lees meer »

Met daglicht uit je winterdip?

De Landelijke Dag Psychische Gezondheid, World Mental Health Day ,vindt elk jaar op 10 oktober plaats. In deze tijd, het najaar, worden de dagen echter ook steeds korter, het zonlicht wordt zwakker en het aantal zonuren daalt. Waar dit voor sommigen een tijd is voor herfstwandelingen, stamppotten en knus op de bank onder een deken kruipen, breekt voor anderen een sombere periode aan. Bij deze groep komt de winterdip of de winterdepressie er namelijk aan.

Lees meer »

Tops en Tips voor veilig scootmobiel rijden!

Een scootmobiel is vaak een uitkomst voor als je slecht ter been bent. Het geeft je een stukje vrijheid terug en je bent minder afhankelijk van anderen. Rijden met een scootmobiel kan echter ook erg gevaarlijk zijn. Sterker nog, de scootmobiel is het gevaarlijkste vervoermiddel op de weg. Nog gevaarlijker dan een motor of een auto! Gelukkig kun je een hoop doen om het rijden stukken veiliger te maken. Je kunt een cursus volgen, maar ook bestaan er een hoop hulpmiddelen en veiligheidsaccessoires voor op je scootmobiel. In dit artikel nemen we je hierin mee en zetten enkele hulpmiddelen voor je op een rij. Bekijk direct de hulpmiddelen!

Lees meer »

Een GPS-tracker op je scootmobiel?

Eerder schreven we al een artikel over GPS-trackers voor mensen met dementie. Het kan je naaste meer vrijheid geven, want diegene kan zelfstandig op pad en op een alarmknop drukken als hij of zij verdwaald is. Daarbij is het voor jezelf natuurlijk een veilig idee dat je een oogje in het zeil kunt houden. Je kunt deze GPS trackers ook op je scootmobiel, rollator of rolstoel (laten) monteren. In dit artikel leggen we je uit waar je dat kunt laten doen, maar ook hoe je dat zelf kunt doen.

Lees meer »

4 scootmobielen met een actieradius van > 50 kilometer!

Voor mensen die slecht ter been zijn, is de scootmobiel een geweldige uitvinding. Het geeft een stuk vrijheid terug en zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van anderen. De keuze voor een scootmobiel kan van vele factoren afhangen, maar als je lange ritjes wilt maken dan is het bereik van je scootmobiel op een volle accu, de actieradius, misschien wel het belangrijkst. Hoe ver je met een volle accu, in ideale (weers)omstandigheden komt, hangt vooral af van de capaciteit van de accu. De capaciteit wordt aangegeven in ampère-uur (Ah). Zo kom je met een 50Ah accu minder ver dan een 80Ah accu.

Lees meer »

De top 5 scootmobielen van 2022

Voor mensen die slecht ter been zijn, is de scootmobiel een geweldige uitvinding. Het geeft een stuk vrijheid terug en zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van anderen. Scootmobielen zijn er in verschillende prijsklassen, soorten en maten. Tegenwoordig zijn er zelfs kleine opvouwbare modellen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een top 5 samengesteld van de beste scootmobielen van 2022.

Lees meer »

Op zoek naar het beste EMS apparaat? Bekijk hier onze top 3!

Moet je revalideren na een ongeluk of een sportblessure? En moeten daarbij je spieren herstellen of versterken? Misschien dat een EMS-apparaat je heirbij kan helpen. In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we een top 3 van de beste EMS-apparaten op dit moment: de Fitness Compex Fit 3.0, de Beurer EM95 en de Medisana EMS Bodytrainer.

Lees meer »

Op zoek naar het beste TENS apparaat? Bekijk hier onze top 3!

Last van rugpijn, hernia, zenuwpijn, ischias, menstruatiekrampen, fibromyalgie of een andere aandoening waarvan je pijnklachten hebt? Dan heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd om van deze pijnklachten af te komen. Medicijnen geven veel bijwerkingen en helpen niet altijd voldoende. Ondertussen belemmerd de pijn jou wel in het dagelijks leven. Misschien dat een TENS-apparaat je kan helpen. In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we een top 3 van de beste TENS-apparaten op dit moment: de TENS E3 Intense van het merk Omron, het COMPEX TENS/HEAT BACK WRAP apparaat speciaal voor lage rugpijn en het iets goedkopere PocketTENS-apparaat van Omron.

Lees meer »

Elektrostimulatie: Alles wat je moet weten over TENS en EMS apparaten

Heb je (chronische) pijnklachten? Moet je revalideren na een blessure? Elektrotherapie kan je hier bij helpen. De zogenaamde TENS therapie en EMS therapie zijn vormen van elektrostimulatie die worden ingezet om pijn te bestrijden of om spieren te versterken en te herstellen. In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we een top 3 van de beste alles-in-een TENS/EMS/massage-apparaten van dit moment: de Medisana 3-in-1 Elektrotherapie TT 205, het elektrostimulatieapparaat van Beurer (EM49) en het apparaat van Bluetens. 

Lees meer »

De beste elektrische vouwfietsen rond de 500,- euro

Vouwfietsen zijn geweldig voor wie een compact, gemakkelijk te vervoeren vervoermiddel nodig heeft. Maar elektrische vouwfietsen voegen een extra niveau van gemak toe, waardoor je verder en sneller kunt reizen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Er zijn veel verschillende merken en types elektrische vouwfietsen, dus het kan moeilijk zijn om te weten welke het beste is voor uw behoeften. In deze blog bekijken we enkele van de beste modellen elektrische vouwfietsen rond de 500,- euro die momenteel op de markt zijn: de Windgoo B3, de Hitway en de MoovWay. Lees verder om erachter te komen welke optie het beste bij jou past!

Lees meer »

Alles wat je moet weten over elektrische fietsen

De elektrische fiets is al niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het is een ideaal hulpmiddel om comfortabel kleine en grote afstanden af te leggen. Ook als je slecht ter been bent of een verminderde uithoudingsvermogen hebt, kan de elektrische fiets uitkomst bieden. E-bikes vergroten hierdoor je mobiliteit. Maar waar let je op bij  het kopen van een e-bike? Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische fiets? Dat zetten we in dit artikel allemaal voor je op een rij!

Lees meer »

De beste smartwatches tot 200 euro

Ben je op zoek naar een sporthorloge dat niet duur is? Zoek dan niet verder. In deze blogpost delen we onze favorieten voor de beste smartwatches tot € 200,-. Met deze smartwatches houd je onder andere je trainingsprestaties, je gezondheid bij en je koppelt ze gemakkelijk aan je smartphone waardoor je meldingen van je telefoon snel op je horloge binnenkomen. Er is volop keuze, maar een van deze vijf horloges past vast en zeker bij jouw stijl en budget!

Lees meer »

De beste activity trackers van 2022 onder de 100 euro

Een activity tracker is een geweldig hulpmiddel voor diegene die zijn dagelijkse activiteiten en gezondheid inzichtelijk wil maken. Het helpt je om gezonder te leven en ziet er ook nog eens super strak uit. Een activity tracker kun je om je pols dragen als een horloge. Vaak meet het je hartslag, stappen, snelheid en duur van je work-outs, verbrande calorieën en je slaap. Sommige activity trackers hebben daarnaast ook andere opties. Maar welke activity tracker is nou goed voor jou? Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een lijst samengesteld met de beste activity trackers van 2022 onder de 100 euro.

Lees meer »

Wearables & Mobiliteit: van smartwatch tot VR-bril

Draagbare technologie, ook wel wearables genoemd, zijn slimme apparaten en gadgets die op het lichaam gedragen worden en vaak via sensoren informatie van het lichaam verzamelen of informatie geven aan de persoon die de wearable draagt. Deze wearables kennen vele toepassingen, waaronder het verbeteren van de mobiliteit en het stimuleren om meer te bewegen. In dit artikel lees je alles over deze categorie wearables.

Lees meer »

De 3 beste analoge stappentellers van 2023

Wandel je om fit te blijven? Wil je meer bewegen om je conditie te verbeteren? om fitter te worden? Dan is een simpele analoge stappenteller, zonder toeters en bellen, misschien iets voor jou. Het is niet alleen een leuke gadget om te hebben, maar het kan je ook daadwerkelijk motiveren om elke dag je stap- en beweegdoelen te halen. In dit artikel lees je meer over 3 van de beste analoge stappentellers: de KIMO DIRECT, de OMRON Walking Style IV en de AndroitGoods 3D.

Lees meer »

GPS-trackers bij dementie: slim en veilig!

Als naaste wil je natuurlijk het beste voor je geliefde. Heb jij in je omgeving iemand met dementie die zo nu en dan kan gaan dwalen? Of ben je bang dat dit misschien kan gebeuren? Er bestaan verschillende oplossingen waarmee je de locatie van je naaste in de gaten kan houden. Zo bestaan er GPS-trackers als los apparaatje die je mee kunt nemen of om je nek kunt hangen. Ook bestaan er horloges met GPS en bestaan er zelfs schoenzolen met deze technologie. Vaak hebben de GPS-trackers een alarmknop voor de persoon die de tracker bij zich draagt.

Lees meer »

Beter slapen met White Noise (witte ruis)

Wanneer je niet goed kunt slapen, kan een white noise machine dé oplossing zijn. Deze apparaten geven witte ruis en helpen je beter in slaap te vallen en om door te slapen. Ook bij tinnitus kunnen ze helpen om oorsuizen te onderdrukken. In dit artikel hebben we een top 3 white noise machines voor je samengesteld. We kunnen al verklappen dat deze bestaat uit de white noise machine van Prosova, het apparaat van het merk Dreemy en tot slot de MostEssential Premium white noise machine.

Lees meer »

Slaaptechnologie: van slaaprobot tot slaaplamp!

Slaap, we kunnen niet zonder! Goede en gezonde slaap bestaat uit voldoende uren slaap van goede kwaliteit. Maar wat als dat niet lukt? En wat kun je eraan doen? Je kunt natuurlijk kijken of je bed, matras en hoofdkussen voldoende ondersteuning geven en je slaapkamer rustiger en comfortabeler ingericht kan worden. Je kunt een hoop doen op gebied van leefstijl (voeding, ritme, beeldschermen) en je kunt zelfs medicatie krijgen om beter te slapen. Maar heb je wel eens aan slaaptechnologie gedacht? In dit artikel vertellen we je alles over goede en slechte slaap en zetten we voor je op een rij wat er zoals aan slaaptechnologie bestaat. Ga direct naar het overzicht …

Lees meer »

3 X Beter slapen met technologie!

Slaap, we kunnen niet zonder! Maar wat als goed slapen niet lukt? Wat doet een slechte nachtrust met je? En wat kun je eraan doen? In deze blog vind je het antwoord op deze vragen en we bespreken 3 technologische hulpmiddelen die je kunnen helpen om beter te slapen.

Lees meer »

Wake Up Lights Top 3: Maak wakker worden weer leuk!

Iedereen weet wel dat een goede slaap belangrijk is. Maar soms slaap je nog zo goed en word je toch vermoeid wakker. Je wekker gaat af in het midden van een droom en je strompelt half ‘slaapdronken’ je bed uit om je klaar te maken voor werk. Je begint vermoeid aan je dag en soms heb je hier nog uren last van. Je kunt je dag echter ook heel anders beginnen, namelijk met een lichtwekker ofwel een wake-up light. Zelf heb ik al jaren een wake-up light en ik kan dan ook echt niet meer zonder. Ben jij ook enthousiast geworden? Scrol dan snel verder voor een top 3 van de beste wake-up lights op dit moment. 

Lees meer »

Slimme luidsprekers: slim én veilig!

Domotica is technologie waarmee je thuis wonen slimmer, leuker en veiliger kunt maken. Van slimme verlichting en valdetectie tot slimme huishoudelijke apparaten en sociale robots, bij elk aspect van het wonen kan domotica je tegenwoordig ondersteunen. In dit artikel zetten we enkele voordelen van slimme speakers voor je op een rij.

Lees meer »

De 5 populairste smart speakers van 2022

Uit de Smart Home Monitor van Multiscope blijkt dat ruim 1,8 miljoen huishoudens in Nederland een smart speaker heeft. In Nederland is de Sonos One het populairst, gevolgd door de Google Nest, zijn kleinere broertje de Google Nest mini en de JBL Link. Wereldwijd gezien is Amazon met de ‘Alexa’ speakers, zoals de Echo Dot misschien wel de grootste aanbieder. Wil jij weten hoe deze speakers werken en wat de voor- en nadelen zijn? Lees snel verder en maak de keuze die bij jou past!

Lees meer »

Slimme verlichting: slim, veilig en gezond!

Domotica is technologie waarmee je thuis wonen slimmer, leuker en veiliger kunt maken. Van slimme verlichting en valdetectie tot slimme huishoudelijke apparaten en sociale robots, bij elk aspect van het wonen kan domotica je tegenwoordig ondersteunen. In dit artikel zetten we enkele voordelen van slimme verlichting voor je op een rij.

Lees meer »

Lichaamstemperatuur meten? Dat doe je zo!

Bijna niemand ontkomt eraan in de wintermaanden: de griep. Je zult er niet elk jaar (evenveel) last van hebben, maar ooit krijg je het. Als je het eenmaal hebt kun je last krijgen van rillingen, spierpijn en koorts. Het is dan verstandig om je lichaamstemperatuur regelmatig te meten. Maar wat is nou de best manier om dat te doen? En welke thermometer kun je het beste gebruiken? In dit artikel zet ik op een rij hoe je kunt meten, welke thermometers er zijn en de voor- en nadelen van deze thermometers.

Lees meer »

Zelf je bloeddruk meten? Dat kan het beste met deze 3 bloeddrukmeters!

Je hart pompt zo’n 60 keer per minuut met grote kracht bloed door je lichaam. Deze kracht is nodig om het bloed alle belangrijke organen en weefsels te laten bereiken. Door de kracht waarmee je bloed wordt rondgepompt, ontstaat druk in je vaten: de bloeddruk. Bloeddruk kun je meten en het vertelt veel over je gezondheid. Een hoge bloeddruk voel je niet altijd, maar het vergroot wel de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig in de gaten te houden. Vanaf je 40ste levensjaar wordt geadviseerd om ieder jaar je bloeddruk te meten. Dat kun je  zelf doen, maar daar heb je wel een betrouwbare bloeddrukmeter voor nodig. De Omron bloeddrukmeters horen bij de merken die worden aangeraden door de Hartstichting en daarvan lichten we er 3 voor je uit:

Lees meer »

Glucose meten: hoe doe je dat (veilig)?

Op 14 november is het weer zover: Wereld Diabetes Dag! Deze dag staat vanzelfsprekend in het teken van diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. De Internationale Diabetes Federatie (IDF) stelt dat ongeveer 537 volwassenen tussen de 20-79 jaar met diabetes leven. Naar verwachting groeit dit aantal tot 2030 naar 643 miljoen en naar maar liefst 783 miljoen in 2045. In Nederland is diabetes een van de belangrijkste en meest voorkomende ‘volksziekten’. Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 bij! Voor veel diabetespatiënten is het belangrijk om de bloedglucosewaarden goed in de gaten te houden. In deze blog vind je informatie over diabetes en het meten en monitoren van je bloedglucose. We zetten ook 3 van de beste glucosemeters op een rij die je makkelijk online bij de drogist kunt bestellen. 

Lees meer »

Je hoortoestel reinigen doe je zo!

Het dragen van een hoortoestel kan een enorm verschil maken in uw dagelijks leven. Het stelt u in staat om te communiceren en de wereld om u heen te ervaren. Het regelmatig en correct reinigen van uw hoortoestel zorgt voor een optimale hoorervaring en verlengt de levensduur van het apparaat aanzienlijk. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je je hoortoestel op de juiste manier reinigt en onderhoudt.

Lees meer »

Een (online) gehoortest: Hoe werkt dat?

Hoor je wat minder goed? Dan is het mogelijk om bij de audicien een gehoortest aan te vragen. Dat is vaak gratis en het kan zowel bij de audicien als online. Lees hier alles wat je moet weten over en wat u kunt verwachten tijdens een (online) gehoortest.

Lees meer »

Train je brein en controleer je tinnitus met deze 3 zelfhulpboeken

Ongeveer 10-15% van de Nederlanders heeft last van tinnitus oftewel oorsuizen. Het is een zeer heftige aandoening en tinnitus kan de kwaliteit van leven dan ook behoorlijk beïnvloeden. Er zijn een hoop hulpmiddelen die het oorsuizen kunnen onderdrukken, maar je kunt voor de langere termijn ook met oefeningen en speciale methodes aan de slag om je tinnitus onder controle te krijgen. In dit artikel lees je meer over tinnitus (oorsuizen), over wat je er tegen kunt doen en we zetten 3 (zelfhulp)boeken over tinnitus voor je op een rij. Direct naar de boeken? Klik dan hier.

Lees meer »

Voorkom gehoorschade (en tinnitus) met deze (festival) oordopjes

Gehoorschade kan vele oorzaken hebben. Langdurige blootstelling aan te hard geluid is er daar één van. Het is daarom belangrijk om je gehoor goede te beschermen als je vaak of te lang aan harde intense geluiden blootgesteld wordt. Of je nou vaak een concert of een festival bezoekt of elke dag in een luide omgeving werkt, er zijn genoeg hulpmiddelen om je oren goed te beschermen tegen te veel lawaai. In dit artikel lees je hier meer over en we zetten de 3 populairste festivaloordopjes voor je op een rij van de merken Alpine, Thone en Ohropax.   

Lees meer »

De beste noise cancelling koptelefoons van 2022 onder de 250 euro (december 2022)

Noise cancelling koptelefoons zorgen voor een geweldige luisterervaring, waarbij omgevingsgeluiden worden weg gefilterd. Hierdoor ervaar je meer rust en kun je helemaal opgaan in de muziek of je podcast. Een geweldig voordeel van de noise cancelling koptelefoons is dat je het geluid minder hard hoeft te zetten voor een goede luisterervaring. Veel beter voor je gehoor dus! Noise cancelling koptelefoons kunnen alleen wel erg duur zijn. Toch zijn er goede opties beschikbaar voor elk budget. In dit artikel bespreken we de 5 van de beste noise cancelling headphones van 2022 onder de 250 euro. 

Lees meer »

3 technologische hulpmiddelen tegen oorsuizen (tinnitus)

Ongeveer 10-15% van de Nederlanders heeft last van tinnitus oftewel oorsuizen. In dit artikel lees je alles over oorsuizen en wat je er aan kunt doen. Hoewel er geen medische behandelingen voor oorsuizen bestaan, zijn er gelukkig genoeg hulpmiddelen die het oorsuizen tegen kunnen gaan. We lichten er een aantal voor u uit: de tinnitus maskeerder HearingAid van SunLion, het revolutionaire hoortoestel Phonak Lyric en het White Noise apparaat van Prosova.

Lees meer »

Haal alles uit je hoortoestel met een ringleiding of bluetooth

Met een hoortoestel hoor je beter, dat is logisch. Maar de gehoorapparaten van tegenwoordig kunnen zoveel meer. De instellingen die deze kleine apparaatjes tegenwoordig hebben zijn ingenieus. Ze onderdrukken oorsuizen en ruis, je kunt ze met bluetooth aan allerlei apparaten koppelen en verbinding maken met ringleidingen. Lees hier hoe het werkt!

Lees meer »

Hoortoestel nodig? 3 tips en 3 toppers!

Het is nu eenmaal een feit dat het gehoor in de loop der jaren achteruit gaat. Gelukkig worden er tegenwoordig steeds betere hoortoestellen gemaakt, met steeds meer slimme functies. Alleen is het met zoveel aanbod lastig kiezen. Waar moet je precies op letten en welk gehoorapparaat biedt de beste kwaliteit? In dit artikel zetten we een en ander voor je op een rijtje. Weet je al waar je op moet letten? Bekijk dan direct de 3 hoortoestellen die we hier bespreken!  

Lees meer »

De beste infrarood massage apparaten: onze top 5

Heb je last van spierpijn, vastzittende spieren of trillende spieren? Dan kan een infrarood massage apparaat je helpen! Dit zijn massage apparaten die werken met infrarood licht. Dit licht geeft warmte af die tot diep in je spieren komt. Hierdoor verlicht het de pijn in je spieren en is de massage extra ontspannend. De massage heeft door het gebruik van infrarood licht meer effect.

Lees meer »

Alles wat je moet weten over het massagepistool (massage gun)

Als je de laatste tijd op sociale media bent geweest of advertenties voor trainingsapparatuur hebt gezien, heb je misschien de nieuwste trend in lichamelijk herstel en ontspanning opgemerkt - het massagepistool, ook wel de massage gun genoemd. Maar wat is een massagepistool? Hoe gebruik je het veilig en effectief? En waar let je op wanneer je er een voor thuis wilt kopen? Lees hier alles over dit innovatieve hulpmiddel!

Lees meer »

Massageapparaten voor thuis: een beknopt overzicht

Als je last hebt van vastzittende spieren, spierpijn of een blessure na het sporten of lang in een belastende houding moet zitten of werken, dan is een massageapparaat voor jou misschien wel de perfecte oplossing. Er zijn een hoop verschillende massageapparaten op de mark, elk met een ander werkingsmechanisme, voor verschillende doeleinden. In dit artikel lees je meer over de 4 meest voorkomende massageapparaten voor thuisgebruik

Lees meer »

Online (medische) hulpmiddelen kopen? Dat kan hier!

Medische hulpmiddelen en zorgtechnologie kunnen het leven een stukje makkelijker, comfortabeler of veiliger maken. Veel van deze hulpmiddelen worden vergoed – al dan niet middels een persoonsgebonden budget – maar wanneer een hulpmiddel niet vergoed wordt of wat jou wordt geleverd niet bij je past, kun je ze natuurlijk gewoon zelf kopen. En daar hoef je de deur niet meer voor uit. Bij een groot aantal webshops en thuiszorgwinkels kun je gemakkelijk en snel al je hulpmiddelen online bestellen en ze worden binnen no time bij je thuis geleverd. In dit artikel lees je hier meer over.

Lees meer »

Een pgb aanvragen, hoe werkt dat?

Het persoonsgebonden budget (pgb) is in 1995 in het leven geroepen. Het oorspronkelijke doel van het pgb was om de zorgvrager/budgethouder de mogelijkheid te geven zorg en ondersteuning zelf in de kopen (zelf te kunnen kiezen) en op die manier de zorg en ondersteuning zelf, op maat, te kunnen organiseren. Met andere woorden, het pgb moet mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben in staat stellen zelf de regie over hun eigen leven te houden.

Lees meer »

Welke medische en technologische hulpmiddelen zijn er?

Medische hulpmiddelen en medische technologie worden vaak in één adem genoemd en de producten die hieronder vallen hebben ook overeenkomsten. Niet alle medische hulpmiddelen en technologieën zijn echter voor thuisgebruik. Het gaat dan bijvoorbeeld om MRI-apparaten, apparatuur voor thuisdialyse, diagnostische tests in het laboratorium en chirurgisch materiaal. Wanneer we spreken over de ‘hulpmiddelenzorg’ hebben we het onder andere over rollators, incontinentiemateriaal en aanpassingen in huis. Deze hulpmiddelen kunnen ook een zorgtechnologie zijn zoals een glucosemeter, een slaaprobot of sensoren in huis.

Lees meer »

Wat verstaan we onder zelfzorg?

Als je een kwaaltje hebt, ziek bent of je gewoon minder lekker in je vel voelt, hoef je niet altijd gelijk naar een huisarts of een therapeut. Je kunt vaak een hoop dingen zelf oplossen door middel van ‘zelfzorg’. Het is een vrij breed begrip en een hele hoop dingen die je doet om jezelf te verzorgen of gezond en fit te maken of te houden kun je onder zelfzorg scharen. En dat kun je vaak online doen.

Lees meer »

Ken jij deze online drogisterijen al?

De ‘fysieke’ drogist of apotheek is al lang niet meer de enige plek waar je zelfzorgproducten zoals geneesmiddelen, homeopathische middelen of producten voor de persoonlijke verzorging kunt kopen. Dat kan tegenwoordig bij veel drogisterijen gemakkelijk online. Wil jij weten wat de populairste online internetdrogisten zijn? We zetten in dit artikel 4 online drogisterijen voor je op een rij. Ga direct naar het overzicht met online drogisterijen.

Lees meer »

Stress? Help jezelf met technologie en voedingssupplementen!

In drukke periodes kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over de situatie. Vanwege alle drukte is je draaglast (de dingen die we moeten doen) dan hoger dan je draagkracht (de mogelijkheden die we hebben om taken te volbrengen) vanwege alle drukte. Je kunt een aantal dingen zelf doen om met deze stress om te gaan. In de blog van Marloes Krüter - (online) coach lees je hier alles over.

Lees meer »

Hoe kies je het juiste incontinentiemateriaal?

Er zijn in Nederland ongeveer 1,6 miljoen mensen die last hebben van incontinentie. Hierbij ervaren zij ongewenst verlies van urine of ontlasting. Dit leidt vaak tot schaamte of angst voor nare geurtjes. Soms zijn mensen zelfs bang om de deur uit te gaan en een ongelukje te krijgen. Mede daarom is het vinden van het juiste incontinentiemateriaal zo belangrijk! Goed incontinentiemateriaal zal ervoor zorgen dat je je prettiger voelt en minder snel een ongelukje hebt. Bovendien kan verkeerd incontinentiemateriaal leiden tot verschillende problemen. Van lichte huidirritaties tot ernstig vochtletsel.

Lees meer »

Stoptober is in volle gang, stop jij ook?

De campagne is al een paar weken in volle gang en op 1 oktober is het dan eindelijk begonnen, Stoptober begint. Stoptober is een initiatief van Hartstichting, KWF, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Nederland. Het initiatief houdt in dat zoveel mogelijk mensen 28 dagen in oktober stoppen met roken. Meer dan 50.000 mensen doen mee aan Stoptober. Wil je ook meedoen? Meld je dan hier aan!

Lees meer »

We bestellen steeds vaker medicijnen online, maar is dat wel veilig?

De Nederlander shopt steeds vaker online. Als we de cijfers van het CBS erbij nemen is te zien dat in 2019 maar liefst 79% een online aankoop heeft gedaan. Bij 9% van alle online aankopen ging het om geneesmiddelen. Hoewel het online shoppercentage de laatste jaren gestaag toeneemt, groeit het aantal mensen dat online medicijnen koopt exponentieel. Tussen 2016 en 2020 is dit percentage gegroeid van nog geen 7% naar maar liefst 14%.

Lees meer »

Innovatieve zorg (I): de ‘Slimme’ Inco

In deze terugkerende serie wordt elke week een zorgtechnologie of een (medisch) hulpmiddel uitgelicht. Het kan gaan om domotica zoals sensortechnologie voor in huis, gezondheidsapps of hulpmiddelen waar vaak ook een hoop technologie achter zit. Deze week staat de ‘Slimme Inco' in de spotlight.

Lees meer »

De beste smartwatches met valdetectie

Jaarlijks zijn er 37,3 miljoen mensen die letsel oplopen door een valpartij. Vooral 65-plussers worden vaak het slachtoffer van een valpartij met letsel. Uit onderzoek blijkt dat 33% van de 65-plussers jaarlijks valt. Bij 85-plussers is dit aantal zelfs 60%. Voor veel ouderen is het na een val vaak lastig om hulp in te schakelen. Ze wonen bijvoorbeeld alleen en hebben geen mobiel of telefoon bij zich. Dit leidt soms tot schrijnende situaties, waarbij ouderen soms uren op de grond liggen tot er iemand komt. In dit soort gevallen kan valdetectie een uitkomst bieden. In dit artikel hebben we een top 3 van smartwatches met valdetectie voor je samengesteld.

Lees meer »

De beste valdetectoren met alarmknop (2023)

Jaarlijks zijn er 37,3 miljoen mensen die letsel oplopen door een valpartij. Vooral 65-plussers worden vaak het slachtoffer van een valpartij met letsel. Uit onderzoek blijkt dat 33% van de 65-plussers jaarlijks valt. Bij 85-plussers is dit aantal zelfs 60%. Voor veel ouderen is het na een val vaak lastig om hulp in te schakelen. Ze wonen bijvoorbeeld alleen en hebben geen mobiel of telefoon bij zich. Dit leidt soms tot schrijnende situaties, waarbij ouderen soms uren op de grond liggen tot er iemand komt. In dit soort gevallen kan valdetectie een uitkomst bieden. We hebben in dit artikel een top 3 valdetectoren voor je samengesteld.

Lees meer »

Een GPS-tracker op je rollator of scootmobiel?

Eerder schreven we al een artikel over GPS-trackers voor mensen met dementie. Het kan je naaste meer vrijheid geven, want diegene kan zelfstandig op pad en op een alarmknop drukken als hij of zij verdwaald is. Daarbij is het voor jezelf natuurlijk een veilig idee dat je een oogje in het zeil kunt houden. Je kunt deze GPS trackers ook op je scootmobiel, rollator of rolstoel (laten) monteren. In dit artikel leggen we je uit waar je dat kunt laten doen, maar ook hoe je dat zelf kunt doen.

Lees meer »

GPS-trackers bij dementie: slim en veilig!

Als naaste wil je natuurlijk het beste voor je geliefde. Heb jij in je omgeving iemand met dementie die zo nu en dan kan gaan dwalen? Of ben je bang dat dit misschien kan gebeuren? Er bestaan verschillende oplossingen waarmee je de locatie van je naaste in de gaten kan houden. Zo bestaan er GPS-trackers als los apparaatje die je mee kunt nemen of om je nek kunt hangen. Ook bestaan er horloges met GPS en bestaan er zelfs schoenzolen met deze technologie. Vaak hebben de GPS-trackers een alarmknop voor de persoon die de tracker bij zich draagt.

Lees meer »

Top 3 sta-op stoelen onder de 700 euro

We schreven eerder al over de top 3 ergonomische en medische sta-op-stoelen. Deze bieden een hoop comfort en zijn vaak op maat te maken. Nadeel is echter dat ze ook vaak erg prijzig kunnen zijn. Gelukkig zijn er genoeg opties met een vriendelijker prijskaartje. Bekijk hieronder de top 3 sta-op-stoelen onder de 700,-

Lees meer »

Aangepast bestek: eten zonder beperkingen

Zelfstandig eten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar voor mensen met een lichamelijke beperking kan het gebruik van standaard bestek en borden moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Gelukkig is er veel aangepast bestek dat speciaal is ontworpen om mensen met een (lichamelijke) beperking te ondersteunen bij het eten. Er is een breed aanbod van gespecialiseerd bestek waarbij de vorm, de materialen en het gewicht vaak bepalen wat voor jou geschikt is. Gebogen bestek, opstaande randen en speciale drinkbekers voor mensen met Parkinson. Overal is wel een slimme oplossing voor bedacht. In dit artikel zetten we de meest bekende hulpmiddelen voor bij het eten op een rij.

Lees meer »

Keukenhulpen: koken zonder beperkingen

Koken of een maaltijd bereiden is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Voor mensen met een lichamelijke beperking kan het gebruik van standaard keukengerei echter moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Gelukkig zijn er veel keukenhulpen die speciaal zijn ontworpen om mensen met een (lichamelijke) beperking te helpen veilig en gemakkelijk een maaltijd te bereiden. Dit keukengereedschap is er meestal op gemaakt om voorwerpen niet weg te laten glijden, een betere grip te houden en om ergonomische ongemakken te verhelpen. Antislip, aangepaste handvatten en designs waar je met weinig inspanning toch genoeg kracht kunt zetten, zijn de meest voorkomende aanpassingen aan dit soort keukengerei. In dit artikel zetten we het meest bekende aangepaste keukengerei op een rij.

Lees meer »

Antislip: 5 toepassingen voor in huis!

Ben je wat minder mobiel? Bang om te vallen? Maak thuis wonen dan iets veiliger met een antislip oplossing. Antislip producten komen in vele soorten en maten en ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreek ik de meest populaire antislip producten voor in huis. Van antislipmatten tot antislip sprays, je leest het hier allemaal.

Lees meer »

De top 3 ergonomische en medische sta-op-stoelen

Sta-op stoelen zijn ideaal wanneer je wat minder mobiel wordt. Ze geven extra comfort en zorgen dat je gemakkelijk weer in de benen komt. Tegenwoordig worden er dan ook ontelbaar veel sta-op stoelen aangeboden en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Geen zorgen, wij zullen je helpen om de juiste stoel te kiezen.

Lees meer »

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een traplift?

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk in je eigen, vertrouwde huis wonen. Als traplopen dan niet meer goed lukt, kan een traplift een uitkomst bieden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een traplift, hoeveel kost het en wordt het vergoedt? In dit artikel willen we jou helpen met al deze vragen.

Lees meer »

De 5 beste senioren smartphones onder de 300 euro

De meeste jongeren kunnen al niet meer zonder hun smartphone. Niet zo gek als je bedenkt wat je er allemaal mee kunt. Naast dat je er mee in contact blijft met familie en vrienden, kun je er ook mee internetten, navigeren, het nieuws lezen, spelletjes doen en ga zo maar door. Veel vinden veel senioren het nog lastig om een smartphone te gebruiken. Dat is ook niet zo gek als je ziet wat voor kleine lettertjes en pictogrammen er op een smartphone zitten. Ook zijn er zoveel mogelijkheden dat het gewoonweg niet overzichtelijk meer is.

Lees meer »

De beste eenvoudige mobiele seniorentelefoons (2023)

Een mobiele seniorentelefoon is een GSM die speciaal is ontworpen voor ouderen. De telefoon is makkelijker in gebruik en heeft extra veiligheidsfuncties, zoals een noodknoop. Handig voor ouderen die niet overweg kunnen met een smartphone, maar toch bereikbaar willen blijven onderweg. In dit artikel hebben we een top 5 van eenvoudige mobiele seniorentelefoons voor je samengesteld.

Lees meer »

De beste vaste seniorentelefoons (2023)

Wil jij een goede huistelefoon, maar kun je de knoppen niet altijd even goed lezen of is je gehoor achteruit gegaan? Dan is een seniorentelefoon wat voor jou. Hierbij hebben de fabrikanten de telefoons speciaal ontworpen om ze makkelijker te maken in gebruik. De telefoons zijn eenvoudiger te bedienen, hebben grotere toetsen, een duidelijk scherm en extra luide belsignalen. Tevens zijn de telefoons vaak geschikt voor hoortoestellen. In dit artikel geven wij je onze top 5 voor de beste vaste seniorentelefoons van 2023.

Lees meer »

De 3 beste seniorentablets onder de 400,- euro

Tablets zijn erg handig. Je kunt er mee bellen, internetten, spelletjes spelen, boeken lezen, noem maar op. Toch vinden veel ouderen tablets nog vooral lastig. Dit komt mede doordat tablets oorspronkelijk zijn ontworpen voor jongeren. De tablets hebben kleine knopjes en pictogrammen. Bovendien zitten er zoveel apps en functies op, dat het lastig is om goed overzicht te houden.

Lees meer »

E-books en luisterboeken: De grootste aanbieders van Nederland

Wanneer lezen wat lastiger wordt, je graag naar boeken luistert tijdens het hardlopen of graag een steentje bij wilt dragen aan het milieu. E-books en luisterboeken zijn dan de ideale oplossing om toch van je boeken te kunnen genieten. Je leest of speelt ze gemakkelijk af op een e-reader, tablet of smartphone. In dit artikel vertellen we je alles over waar je deze e-books en luisterboeken kunt krijgen, met en zonder abonnement. Lees hieronder meer over de grootste aanbieders van e-books en luisterboeken of ga direct naar:

Lees meer »

E-books en Luisterboeken op je E-reader: hoe werkt dat?

Wanneer lezen wat lastiger wordt, zijn e-books en luisterboeken een ideale oplossing om toch van je boeken te kunnen genieten. Je leest of speelt ze gemakkelijk af op een e-reader, tablet of smartphone. In dit artikel vertellen we je alles over waar je deze e-books en luisterboeken kunt krijgen en welke e-readers hiervoor het beste geschikt zijn. We gaan specifiek in op het Kobo Plus abonnement en het Storytel abonnement. Kobo en Storytel zijn namelijk de twee grootste aanbieders van Nederland…

Lees meer »

Een E-reader als leeshulp? Bekijk onze 3 beste e-readers van 2022!!

Wanneer je wat slechter gaat zien, denk je er misschien al snel aan om een bril te kopen. Maar of je nou wel of geen bril hebt, om te lezen heb je soms wat extra hulp nodig. Hiervoor bestaan verschillende leeshulpmiddelen, maar heb je al eens gedacht aan een e-reader? In dit artikel leg ik uit wat een e-reader is en we lichten er 3 uit die bij de beste e-readers van het moment horen: de Kobo Libra 2 van 7 inch, de Kobo Sage van 8 inch en de Pocketbook Touch Lux 5.

Lees meer »

3 handige leeshulpmiddelen voor slechtzienden

Wie niet goed kan zien, komt voor vele uitdagingen te staan. Soms kan een bril of lenzen helpen om beter te zien, maar bij sommige mensen helpt dit onvoldoende of helemaal niet. Er is sprake van slechtziendheid bij een zicht van minder dan 30% en als dit niet meer te corrigeren is met een bril of lenzen.

Lees meer »