Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

Daglichtlampen & Daglichtbrillen

Lichttherapie waarbij kunstmatig daglicht wordt gebruikt, kan helpen bij het bestrijden van de seizoensafhankelijke depressie oftewel SAD (seasonal affective disorder). Deze vorm van depressie staat vooral bekend om de winterdip of de winterdepressie, maar kan ook in andere seizoenen voorkomen. De lentedip en de zomerdip kunnen ook voorkomen en ook hier kan lichttherapie oplossing bieden. De behandeling bestaat meestal uit een 30-45 minuten per dag voor 1 week waarbij je met het gezicht voor een daglichtlamp zit of een daglichtbril draagt. Deze lichttherapielampen en brillen geven wit of blauw licht met een lichtsterkte van minimaal 10.000 lux wat gelijk staat aan de sterke van tienduizend kaarsen. Waar je hiervoor vroeger misschien nog naar het ziekenhuis moest, hoeft dit nu al lang niet meer. Er zijn diverse daglichtlampen en daglichtbrillen op de markt die net zo effectief zijn en waarmee je lichttherapie gemakkelijk in huis haalt. 

 

Daglichtlampen

Daglichtlampen of lichttherapielampen geven meestal wit licht met een sterke van 10.000 lux en kunnen helpen bij het bestrijden van de seizoensafhankelijke depressie, maar helpen je ook meer energie krijgen. Afhankelijk van de grootte van het het lichtoppervlak en de sterkte van de lamp moet je er een week lang 30-45 minuten vóór zitten op een afstand tussen de 30-50 cm. In het middensegment (60-90 euro) zijn er al een hoop goede daglichtlampen te vinden, maar er zijn ook kleinere, minder krachtige daglichtlampen die je gemakkelijk mee op reis neemt. Hier moet je wel dichter op en langer voor zitten om het gewenste effect te behalen.  

 

 

Daglichtbrillen

Daglichtbrillen werken net als daglichtlampen vaak met wit licht, maar sommigen gebruiken ook blauw licht. Blauw licht zit ligt in principe ook op het spectrum van wit licht en zou volgens meerdere onderzoeken het meeste effect hebben. Hoewel daglichtbrillen doorgaans iets duurder zijn dan de lampen, hebben ze wel enkele voordelen. De meeste brillen kunnen over een gewone bril gedragen worden en als je ze op zet, heb je in tegenstelling tot bij de lichttherapielamp je handen vrij en veel bewegingsvrijheid. Ook zijn er speciale daglichtbrillen die je niet alleen energie geven, maar je ook tot rust brengen voor het slapen gaan. We hebben de 3 beste daglichtbrillen voor je op een rij gezet:

 


Veelgestelde vragen (FAQ) over daglichtlampen en -brillen

 

  1. Wat zijn daglichtlampen?

Daglichtlampen zijn lampen ontworpen om het spectrum van natuurlijk zonlicht na te bootsen, wat voordelig kan zijn voor mensen die te weinig zonlicht krijgen.

  1. Hoe werken daglichtlampen?

Daglichtlampen stralen een licht uit dat vergelijkbaar is met natuurlijk zonlicht, wat kan helpen om de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) te verminderen.

  1. Wat zijn daglichtbrillen?

Daglichtbrillen zijn speciale brillen die het natuurlijke zonlicht nabootsen en kunnen helpen bij het reguleren van uw slaap-waakcyclus.

  1. Hoe werken daglichtbrillen?

Daglichtbrillen stralen een licht uit dat vergelijkbaar is met natuurlijk zonlicht, wat kan helpen bij het reguleren van uw slaap-waakcyclus en het verminderen van de symptomen van SAD.

  1. Zijn daglichtlampen en daglichtbrillen veilig?

Ja, zowel daglichtlampen als daglichtbrillen zijn veilig voor gebruik, maar het is altijd belangrijk om te voldoen aan de aanbevolen gebruiksinstructies. Sommige lichttherapielampen en lichttherapiebrillen kunnen echter schadelijk zijn voor de ogen. Let erop dat je een lamp of bril koopt zonder schadelijke UV-straling of infraroodstraling

  1. Wanneer moet ik daglichtlampen en daglichtbrillen gebruiken?

Het is het beste om ze te gebruiken tijdens de donkerste maanden van het jaar, meestal van de late herfst tot het vroege voorjaar. Ze kunnen ook worden gebruikt in de zomermaanden om de lentedip en zomerdip te bestrijden.

  1. Hoeveel kosten daglichtlampen en daglichtbrillen?

De prijzen kunnen enorm variëren, afhankelijk van het merk en de specificaties. Budgetlampen en brillen kosten rond de 50 euro. In het middensegment vind je een hoop daglichtlampen tussen de 60-90 euro. Daglichtbrillen zijn iets duurder. De betere lichttherapiebrillen kosten rond de 200 euro.