Daglichtlampen: Werking, Toepassingen en Gebruik

Daglichtlampen, ook wel bekend als lichttherapielampen of full spectrum lampen, zijn ontworpen om het natuurlijke zonlicht na te bootsen en worden vaak gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen en het algemene welzijn te bevorderen. In deze gids zullen we dieper ingaan op wat daglichtlampen precies zijn, hoe ze werken, waar ze goed voor zijn, mogelijke bijwerkingen en hoe ze correct gebruikt kunnen worden.

Wat is een daglichtlamp?

Daglichtlampen of lichttherapielampen geven meestal wit licht met een sterke van 10.000 lux en kunnen helpen bij het bestrijden van de seizoensafhankelijke depressie, maar helpen je ook meer energie krijgen. Afhankelijk van de grootte van het het lichtoppervlak en de sterkte van de lamp moet je er een week lang 30-45 minuten vóór zitten op een afstand tussen de 30-50 cm. Van het middensegment (60-90 euro) hebben we de beste daglichtlampen op een rij gezet. Er zijn echter ook goede daglichtlampen te vinden voor een lager budget. Deze zijn meestal kleinere en minder krachtig, maar ook een stuk compacter waardoor je ze gemakkelijk mee op reis neemt. Hier moet je wel dichter op en langer voor zitten om het gewenste effect te behalen. Ook van de daglichtlampen in deze lagere prijsklasse hebben we een top 3 samengesteld.

Hoe werkt een daglichtlamp?

Een daglichtlamp bootst natuurlijk zonlicht na om de productie van serotonine en melatonine in ons lichaam te stimuleren. Deze hormonen reguleren onze stemming en slaapcycli. De lamp straalt helder, wit licht uit met een hoge kleurtemperatuur, vergelijkbaar met zonlicht op een zonnige dag. Dit licht helpt onze biologische klok te resetten, vooral tijdens de donkere wintermaanden. Het is belangrijk op te merken dat je niet direct in het licht hoeft te kijken. Het is voldoende om in de buurt van het licht te zijn terwijl je je dagelijkse activiteiten uitvoert. Over het algemeen wordt aanbevolen om de lamp 's ochtends te gebruiken, beginnend met 15-30 minuten per dag en indien nodig de duur te verlengen. Ontdek nu de voordelen van een daglichtlamp voor je welzijn!

De top 3 daglichtlampen!

Op zoek naar een geschikte daglichtlamp? in dit artikel lees je alles over de topmodellen van Medissana, Beurer en Liroma. De lampen bevinden zich in het middensegment, tussen de 60-90 euro, en zijn daarmee ook nog eens zeer betaalbaar. Dus lees snel verder en bekijk onze top 3 daglichtlampen!

Waar zijn Daglichtlampen Goed Voor?

Daglichtlampen hebben een breed scala aan toepassingen en worden gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen en doeleinden, waaronder:

 1. Behandeling van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) en winterdepressie.
 2. Regulering van de slaap-waakcyclus en behandeling van slaapstoornissen zoals slapeloosheid.
 3. Verbetering van de stemming en verlichting van depressieve symptomen.
 4. Verhoging van energieniveaus en verminderen van vermoeidheid.
 5. Verbetering van de algehele productiviteit en concentratie, vooral tijdens de donkere wintermaanden.

 

Daglichtlampen bij Winterdepressie

Lichttherapie waarbij kunstmatig daglicht wordt gebruikt, kan helpen bij het bestrijden van de seizoensafhankelijke depressie oftewel SAD (seasonal affective disorder). Deze vorm van depressie staat vooral bekend om de winterdip of de winterdepressie, maar kan ook in andere seizoenen voorkomen. De lentedip en de zomerdip kunnen ook voorkomen en ook hier kan lichttherapie oplossing bieden. De behandeling bestaat meestal uit een 30-45 minuten per dag voor 1 week waarbij je met het gezicht voor een daglichtlamp zit of een lichttherapiebril draagt. Deze lichttherapielampen en brillen geven wit of blauw licht met een lichtsterkte van minimaal 10.000 lux wat gelijk staat aan de sterke van tienduizend kaarsen. Waar je hiervoor vroeger misschien nog naar het ziekenhuis moest, hoeft dit nu al lang niet meer. Er zijn diverse daglichtlampen en daglichtbrillen op de markt die net zo effectief zijn en waarmee je lichttherapie gemakkelijk in huis haalt. Ze zijn overigens ook handig voor mensen die veel tijd binnen doorbrengen of wonen in gebieden waar weinig natuurlijk licht is gedurende bepaalde perioden van het jaar. Daarnaast kunnen daglichtlampen helpen bij het verminderen van jetlag-symptomen en zijn ze nuttig voor mensen die nachtdiensten werken, omdat ze helpen bij het reguleren van hun slaap-waakcyclus.

 

Bijwerkingen van daglichtlampen

Hoewel lichttherapie met daglichtlampen over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren. Deze kunnen bestaan uit:

 • licht in het hoofd voelen, sufheid
 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • jeukende of prikkelende ogen
 • heel veel energie hebben (hyperactief)
 • slapeloosheid of verstoorde slaap

Het is belangrijk om met een medische professional te overleggen voordat je met lichttherapie begint. Het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen als je bijwerkingen ervaart of onzeker bent over het gebruik van een daglichtlamp.

LIROMA® Daglichtlamp

De Liroma daglichtlamp is een van de lampen voor lichttherapie uit onze top 3. Het is ook onder gebruikers een van de favorieten. Met een score van maar liefst 4,4/5 uit bijna 300 reviews op bol (Bol.com) wordt de Liroma lamp erg gewaardeerd. Op een aanbieding na kost de lamp doorgaans 60-65 euro en daarmee krijg je zeker waar voor je geld:

 • Stijlvol design (32cm diameter)
 • Lichtintensiteit van 10.000 LUX en hoger
 • UV-vrij en flikkervrij
 • 3 natuurlijke kleuren (geel, warm wit, koud wit)
 • 6 Helderheid standen
 • Touchscreen
 • Timer 

Correct en veilig gebruik van een daglichtlamp

Daglichtlampen, ook wel bekend als lichttherapielampen of SAD-lampen, zijn ontworpen om de voordelen van natuurlijk zonlicht na te bootsen en worden vaak gebruikt om de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), slaapstoornissen en depressie te verlichten. Het correct gebruiken van een daglichtlamp is essentieel om maximale voordelen te behalen en mogelijke risico's te minimaliseren. In deze gids zullen we bespreken hoe u een daglichtlamp kunt gebruiken en waar u op moet letten bij het gebruik ervan.

 1. Plaatsing en Positie: Het is belangrijk om de daglichtlamp op de juiste plaats en positie te plaatsen om de beste resultaten te behalen. Plaats de lamp op een plek waar u regelmatig bent, zoals uw bureau, keukentafel of naast uw favoriete stoel. Zorg ervoor dat de lamp zich op ooghoogte bevindt wanneer u er recht voor zit, en dat u op een afstand van ongeveer 30-60 centimeter van de lamp zit. Dit zorgt voor optimale blootstelling aan het licht.
 2. Timing en Duur van Gebruik: De timing en duur van het gebruik van de daglichtlamp zijn ook belangrijk. Het wordt aanbevolen om de lamp 's ochtends te gebruiken, bij voorkeur binnen een uur na het ontwaken. Dit helpt om de circadiane ritmes te reguleren en de natuurlijke slaap-waakcyclus te synchroniseren. Begin met dagelijks gebruik gedurende ongeveer 20-30 minuten.
 3. Intensiteit en Afstand: Daglichtlampen variëren in intensiteit en het is belangrijk om de juiste instelling te kiezen voor uw behoeften. De meeste lampen hebben instelbare helderheidsniveaus, dus experimenteer om te bepalen welke intensiteit voor u het meest effectief is. Als vuistregel geldt dat de lamp helder genoeg moet zijn om comfortabel te kunnen lezen of werken zonder dat u naar de lamp hoeft te staren. Pas indien nodig de afstand tussen u en de lamp aan om de gewenste intensiteit te bereiken.
 4. Let op bij Gebruik: Hoewel daglichtlampen over het algemeen veilig zijn, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen om mogelijke risico's te minimaliseren:
 • Vermijd rechtstreeks in de lamp te kijken, aangezien dit oogirritatie kan veroorzaken.
 • Gebruik de lamp niet langer dan de aanbevolen duur om overmatige blootstelling aan kunstlicht te voorkomen.
 • Raadpleeg een arts voordat u een daglichtlamp gebruikt als u een huidaandoening of oogproblemen heeft, of als u zwanger bent.
 • Let op mogelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid of slaapproblemen en stop met het gebruik van de lamp als deze zich voordoen.
 1. Consistentie en Geduld: Het is belangrijk om consistent te zijn met het gebruik van de daglichtlamp en geduldig te zijn bij het wachten op resultaten. Het kan enige tijd duren voordat u verbeteringen in uw stemming, energieniveaus of slaappatroon opmerkt. Blijf dagelijks gebruik maken van de lamp en geef het wat tijd voordat u conclusies trekt over de effectiviteit ervan.

Daglichtlampen zijn effectieve hulpmiddelen voor het bevorderen van welzijn en het behandelen van verschillende gezondheidsproblemen. Door het uitstralen van een volledig spectrum van licht, vergelijkbaar met natuurlijk zonlicht, helpen deze lampen bij het reguleren van de biologische klok, het verbeteren van de stemming en het verhogen van energieniveaus. Het is belangrijk om daglichtlampen op de juiste manier te gebruiken en mogelijke bijwerkingen te herkennen om maximale voordelen te behalen en risico's te minimaliseren. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener als u vragen of zorgen heeft over het gebruik van daglichtlampen.