TENS therapie bij chronische pijn

Elektrostimulatie is een vorm van elektrotherapie. Elektrostimulatie werkt met stroomprikkels die door de huid heen spieren ontspannen, activeren en zo de spieren sterker maken (EMS-therapie) of pijn verlichten (TENS-therapie). Of je nu last hebt van chronische pijn, spierpijn, artritis of een blessure, TENS biedt een natuurlijke en effectieve manier om pijn te verlichten zonder medicatie. Lees er alles over in de blogartikelen!

 

Wat is TENS therapie?

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS) is een vorm van therapie waarbij elektrische impulsen via elektroden op de huid worden toegepast om pijn te verminderen. Deze impulsen blokkeren of verstoren de pijnsignalen die door de zenuwen naar de hersenen worden gestuurd, waardoor de perceptie van pijn wordt verminderd. Deze techniek is specifiek bedoeld voor pijnbestrijding. Met een TENS-apparaat worden deze zwakke elektrische stroompjes via plakkers op de huid naar de zenuwen gestuurd, waardoor de pijnprikkel die normaal gesproken naar de hersenen wordt gestuurd, geblokkeerd wordt.

 

Hoe Werkt Een TENS Apparaat?

Een TENS apparaat bestaat uit een klein, draagbaar toestel dat elektrische impulsen genereert. Dit toestel is verbonden met elektroden die op de huid worden geplaatst op of in de buurt van het pijnlijke gebied. De elektrische impulsen stimuleren de zenuwen en blokkeren de pijnberichten die naar de hersenen worden gestuurd. Dit resulteert in verlichting van pijn en ongemak.

 

Voordelen van TENS Therapie

  1. Pijnverlichting zonder Medicatie: TENS biedt een natuurlijke, niet-invasieve benadering van pijnbestrijding zonder het gebruik van medicijnen.
  2. Veelzijdigheid: Het kan worden gebruikt voor verschillende soorten pijn, waaronder spierpijn, artritis, rugpijn, menstruatiepijn en meer.
  3. Directe Verlichting: TENS kan snel verlichting bieden, waardoor het een handige optie is voor acute pijn of ongemak.
  4. Herbruikbaarheid: TENS-apparaten zijn herbruikbaar en kunnen thuis worden gebruikt, waardoor ze een kosteneffectieve langetermijnoplossing zijn voor pijnbeheer.

 

Nadelen en Mogelijke Bijwerkingen

Hoewel TENS over het algemeen veilig is, zijn er enkele mogelijke nadelen en bijwerkingen om op te letten:

  1. Huidirritatie: Sommige mensen kunnen huidirritatie ervaren op de plaats waar de elektroden worden aangebracht. Het is belangrijk om de huid regelmatig te controleren en de elektroden indien nodig aan te passen.
  2. Gevoelloosheid of Tintelingen: Langdurig gebruik van TENS op een hoge intensiteit kan leiden tot gevoelloosheid of tintelingen in de behandelde gebieden. Het is belangrijk om de intensiteit en duur van de behandeling te controleren om dit te voorkomen.
  3. Niet Geschikt voor Iedereen: TENS is mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals een pacemaker, epilepsie, of zwangere vrouwen. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat je TENS gaat gebruiken.

 

Hoe Gebruik Je TENS Veilig?

Om TENS veilig te gebruiken, is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen. Allereerst is het essentieel om de handleiding van je TENS-apparaat grondig door te nemen voordat je het gebruikt. Zorg ervoor dat de elektroden op een schone, droge huid worden geplaatst en volg daarbij nauwkeurig de instructies van de fabrikant voor de juiste plaatsing. Begin altijd met een lage intensiteit en pas deze geleidelijk aan naar behoefte aan. Daarnaast is het van belang om voldoende water te drinken voor, tijdens en na de TENS-sessies om gehydrateerd te blijven. Tot slot is het raadzaam om regelmatig pauzes te nemen tijdens langdurige TENS-sessies om gevoelloosheid of tintelingen te voorkomen. Door deze richtlijnen te volgen, kun je op een veilige en effectieve manier profiteren van de voordelen van TENS-therapie en pijnverlichting ervaren zonder ongewenste bijwerkingen.

 

Typen TENS-apparaten

Er zijn verschillende typen TENS-apparaten beschikbaar, waaronder:

  1. Draagbare TENS-apparaten: Deze compacte apparaten zijn ideaal voor thuisgebruik en bieden draagbare pijnverlichting.
  2. Oplaadbare TENS-apparaten: Deze apparaten zijn handig omdat ze kunnen worden opgeladen en hergebruikt zonder dat er batterijen nodig zijn.
  3. Professionele TENS-apparaten: Deze geavanceerde systemen worden vaak gebruikt door fysiotherapeuten en bieden een breed scala aan instellingen en programma's.

Een van de meest bekende merken voor professioneel gebruik van zowel EMS als TENS apparaten is het merk Compex. Deze apparaten zijn niet alleen geschikt voor thuisgebruik, ook fysiotherapeuten gebruiken de apparatuur van Compex om patiënten mee te behandelen. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel waar we alle modellen van Compex voor je op een rij hebben gezet. 


TENS biedt een veilige, effectieve en niet-invasieve benadering van pijnverlichting voor een breed scala aan aandoeningen. Door elektrische impulsen toe te passen op de huid, kan TENS pijn verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren zonder de bijwerkingen van medicatie. Met de juiste aanpak en een kwalitatief TENS-apparaat kun je genieten van snelle en duurzame verlichting van pijn en ongemak, waardoor je weer kunt focussen op de dingen die echt belangrijk zijn in het leven.