Wat is een Lichttherapiebril?

Lichttherapiebrillen of daglichtbrillen werken net als daglichtlampen vaak met wit licht, maar sommigen gebruiken ook blauw licht. Blauw licht ligt in principe ook op het spectrum van wit licht en zou volgens meerdere onderzoeken het meeste effect hebben. Hoewel daglichtbrillen doorgaans iets duurder zijn dan de lampen, hebben ze wel enkele voordelen. De meeste brillen kunnen over een gewone bril gedragen worden en als je ze op zet, heb je in tegenstelling tot bij de lichttherapielamp je handen vrij en veel bewegingsvrijheid. Ook zijn er speciale daglichtbrillen die je niet alleen energie geven, maar je ook tot rust brengen voor het slapen gaan. In ons artikel hebben we de 3 beste daglichtbrillen voor je op een rij gezet.

Hoe werkt een Lichttherapiebril?

Een lichttherapiebril genoemd, werkt op een vergelijkbare manier als een daglichtlamp, maar dan in een draagbare vorm. Deze brillen gebruiken LED-licht om het spectrum van natuurlijk daglicht na te bootsen. Wanneer je deze bril draagt, wordt het licht rechtstreeks naar je ogen gestuurd, waardoor je lichaam denkt dat het wordt blootgesteld aan natuurlijk zonlicht. Dit kan helpen bij het reguleren van je circadiane ritme, het natuurlijke proces dat je slaap-waakcyclus bepaalt. Het dragen van de bril gedurende de ochtenduren kan helpen om alertheid te verhogen, stemming te verbeteren en slaapstoornissen tegen te gaan, vooral in de donkere wintermaanden. Net als bij een daglichtlamp, is het belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je een daglichtbril gaat gebruiken.


De top 3 daglichtbrillen

Als je op zoek bent naar de beste lichttherapiebril, lees dan snel meer over de daglichtbrillen van Ayolite, Luminette en Propeaq. Dit zijn de beste, lichtste en meest populaire brillen op de markt. Ze zijn erg licht, niet schadelijk voor de ogen en hartstikke effectief. Laatstgenoemde kan overigens niet alleen je energieniveau omhoog krikken, maar je ook tot rust brengen voordat je gaat slapen. 


Lichttherapiebrillen en de winterdepressie

Lichttherapie met kunstmatig daglicht is een geweldige manier om de strijd aan te gaan met de seizoensgebonden depressie, ook wel bekend als SAD (Seasonal Affective Disorder). Deze vorm van depressie staat vooral bekend als de winterdip of winterdepressie, maar kan zich ook in andere seizoenen voordoen. Lentedip? Zomerdip? Geen probleem! Lichttherapie biedt ook hier een oplossing. De behandeling omvat meestal dagelijks 30-45 minuten voor een week, waarbij je kunt genieten van het zachte schijnsel van een daglichtlamp of het dragen van een trendy daglichtbril. Deze slimme lichttherapielampen en brillen stralen wit of blauw licht uit, minstens 10.000 lux, oftewel het equivalent van tienduizend kaarsen. Geen ziekenhuisbezoeken meer nodig! Er zijn tegenwoordig diverse daglichtlampen en -brillen op de markt die net zo effectief zijn en waarmee je gemakkelijk lichttherapie in huis kunt halen. Licht je geest op, waar je ook bent!

 

De voordelen van Lichttherapiebrillen

Een daglichtbril biedt tal van voordelen, vooral voor diegenen die lijden aan Seasonal Affective Disorder (SAD) of andere vormen van depressie. Ten eerste kan het dragen van de bril het circadiane ritme van het lichaam reguleren, wat kan helpen om slaapstoornissen te bestrijden. Daarnaast kan de bril stemming en energieniveaus verbeteren, waardoor je je gedurende de dag alerter en energieker voelt. Deze voordelen kunnen vooral merkbaar zijn tijdens de wintermaanden, wanneer natuurlijk zonlicht schaars is. Het draagbare ontwerp van de bril maakt het, in tegenstelling tot de daglichtlamp, bovendien gemakkelijk om de voordelen van lichttherapie te benutten, ongeacht waar je bent.

 

 

Bijwerkingen van lichttherapie

Hoewel lichttherapie met daglichtlampen over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren. Deze bijwerkingen kunnen zijn:

  • Licht in het hoofd voelen of sufheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Jeukende of prikkelende ogen
  • Overmatige energie of hyperactiviteit

De lichttherapiebrillen kennen deze nadelen minder dan de lampen. Voorafgaand aan het starten met lichttherapie is het belangrijk om met een medische professional te overleggen. Als je bijwerkingen ervaart of onzeker bent over het gebruik van een daglichtlamp, is het altijd verstandig medisch advies in te winnen. Mocht je overigens twijfelen over de prijs van de duurdere lichttherapiebrillen, niet gevreesd, we hebben ook een top 3 voor je samengesteld van goede brillen in een lagere prijsklasse.


Veelgestelde vragen (FAQ) over Daglichtbrillen

  1. Wat zijn daglichtbrillen?

Daglichtbrillen zijn speciale brillen die het natuurlijke zonlicht nabootsen en kunnen helpen bij het reguleren van uw slaap-waakcyclus.

  1. Hoe werken daglichtbrillen?

Daglichtbrillen stralen een licht uit dat vergelijkbaar is met natuurlijk zonlicht, wat kan helpen bij het reguleren van uw slaap-waakcyclus en het verminderen van de symptomen van SAD.

  1. Zijn daglichtbrillen veilig?

Ja, zowel daglichtlampen als daglichtbrillen zijn veilig voor gebruik, maar het is altijd belangrijk om te voldoen aan de aanbevolen gebruiksinstructies. Sommige lichttherapielampen en lichttherapiebrillen kunnen echter schadelijk zijn voor de ogen. Let erop dat je een lamp of bril koopt zonder schadelijke UV-straling of infraroodstraling

  1. Wanneer moet ik een daglichtbril gebruiken?

Het is het beste om ze te gebruiken tijdens de donkerste maanden van het jaar, meestal van de late herfst tot het vroege voorjaar. Ze kunnen ook worden gebruikt in de zomermaanden om de lentedip en zomerdip te bestrijden.

  1. Hoe worden daglichtbrillen ook wel genoemd?

Daglichtbrillen worden ook wel lichttherapiebrillen of SAD-brillen genoemd, verwijzend naar hun gebruik in lichttherapie en specifiek in de behandeling van Seasonal Affective Disorder (SAD).

  1. Hoeveel kosten een daglichtbril?

De prijzen kunnen enorm variëren, afhankelijk van het merk en de specificaties. Budgetlampen en brillen kosten rond de 50 euro. In het middensegment vind je een hoop daglichtlampen tussen de 60-90 euro. Daglichtbrillen zijn iets duurder. De betere lichttherapiebrillen kosten rond de 200 euro.