Kennisbank

In de kennisbank van STENZORWIJS vind je antwoord op de meeste veelgestelde vragen over lichttherapie (daglichtlampen, lichttherapiebrillen, infraroodtherapie), massageapparaten (EMS, TENS, Massage Gun) en slaaptechnologie (slaaptrainers, wake up lights, ontspanningsapparaten). In de blogs lees je meer over deze onderwerpen en producten, maar in de kennisbank vind je de antwoorden die je zoekt op de meeste vragen binnen deze thema's. Ga direcht naar:


Veelgestelde vragen (FAQ) over Lichttherapie

Hoe werkt een zonnebank?

Een zonnebank is een apparaat dat kunstmatige ultraviolet (UV) straling uitzendt om de huid te bruinen. Zonnebanken worden vaak gebruikt voor cosmetische doeleinden, waarbij gebruikers een gebruinde huid willen bereiken zonder blootstelling aan natuurlijk zonlicht. De werking van een zonnebank is gebaseerd op het nabootsen van de effecten van de zon, voornamelijk door middel van UV-A en UV-B straling.

Lees meer »

Hoe werkt een LED gezichtsmasker?

Een LED gezichtsmasker is een apparaat dat gebruik maakt van licht-emitterende diodes (LED's) om specifieke golflengten van licht te leveren aan de huid. Deze maskers worden steeds populairder in de schoonheids- en wellnessindustrie vanwege hun vermogen om huidproblemen te behandelen zonder invasieve procedures. LED gezichtsmaskers kunnen verschillende kleuren licht uitstralen, elk met unieke voordelen voor de huid.

Lees meer »

Is het gebruik van een infraroodlamp veilig?

Een infraroodlamp is een apparaat dat infraroodstraling uitzendt, een vorm van licht die onzichtbaar is voor het menselijk oog maar diep in de huid en weefsels doordringt. Infraroodlampen worden vaak gebruikt voor diverse therapeutische doeleinden, zoals pijnverlichting, spierontspanning en verbetering van de bloedcirculatie. Hoewel de voordelen van infraroodtherapie goed gedocumenteerd zijn, is veiligheid een belangrijke overweging voor gebruikers.

Lees meer »

Kun je afvallen met infraroodtherapie?

Infraroodtherapie is een behandelmethode die gebruik maakt van infraroodstraling, een type licht dat onzichtbaar is voor het menselijk oog maar diep in de huid en weefsels doordringt. Deze vorm van therapie wordt gebruikt voor verschillende gezondheidsdoeleinden, zoals pijnverlichting, wondgenezing en het verbeteren van de bloedcirculatie. Een vraag die vaak opkomt, is of infraroodtherapie ook kan helpen bij gewichtsverlies.

Lees meer »

Wat is nabij infraroodlicht?

Nabij infraroodlicht (NIR of IR-A) is een type licht dat zich net buiten het zichtbare spectrum bevindt, met golflengten tussen 700 en 1400 nanometer. Het is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar heeft krachtige effecten op het menselijk lichaam en wordt veelvuldig gebruikt in lichttherapie. In dit artikel gaan we dieper in op wat nabij infraroodlicht is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt voor je gezondheid.

Lees meer »

Welk effect heeft blauw licht?

Blauw licht is een onderdeel van het zichtbare lichtspectrum en heeft een kortere golflengte (tussen 450 en 495 nanometer) en hogere energie in vergelijking met andere kleuren licht. Het is overal om ons heen aanwezig, voornamelijk afkomstig van de zon, maar ook van digitale schermen, LED-verlichting en andere kunstmatige lichtbronnen. Blauw licht heeft zowel positieve als negatieve effecten op onze gezondheid. In dit artikel bespreken we de verschillende effecten van blauw licht en hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan.

Lees meer »

Wat is rood licht therapie?

Rood licht therapie, ook bekend als low-level laser therapy (LLLT) of fotobiomodulatie, is een vorm van lichttherapie die gebruik maakt van rood en nabij-infrarood licht om verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. Deze therapie wint aan populariteit vanwege de brede toepasbaarheid en de wetenschappelijk ondersteunde voordelen. In dit artikel leggen we uit wat rood licht therapie precies is en welke voordelen het biedt voor je gezondheid.

Lees meer »

Wat doet groen licht met je?

Lichttherapie maakt gebruik van specifieke golflengten van licht om verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken. Elke kleur licht heeft unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel richten we ons op groen licht en onderzoeken we de positieve effecten ervan op je gezondheid en welzijn.

Lees meer »

Wat doet oranje licht voor je gezondheid?

Lichttherapie is een effectieve en natuurlijke behandelmethode die gebruik maakt van verschillende golflengten van licht om fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Elke kleur licht heeft unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel verkennen we de gezondheidsvoordelen van oranje licht en hoe het kan bijdragen aan jouw welzijn.

Lees meer »

Wat doet geel licht met je?

Lichttherapie is een behandelmethode die gebruik maakt van specifieke golflengten van licht om diverse gezondheidsproblemen aan te pakken. Deze vorm van therapie wordt vaak toegepast bij aandoeningen zoals seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), slapeloosheid en huidproblemen. Verschillende kleuren licht hebben verschillende effecten op het lichaam en de geest. In dit artikel richten we ons op geel licht en de invloed ervan op je gezondheid.

Lees meer »

Hoeveel lux is nodig voor effectieve lichttherapie?

Lichttherapie wordt steeds populairder als een effectieve behandeling voor verschillende aandoeningen zoals seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), slaapstoornissen en depressie. Een veelgestelde vraag is: "Hoeveel lux is nodig voor effectieve lichttherapie?" In dit artikel bespreken we het belang van lux in lichttherapie en geven we richtlijnen voor het kiezen van de juiste lichtintensiteit.

Lees meer »

Wat is de sterkte van 1 lux?

Lux is een eenheid van lichtsterkte die aangeeft hoeveel licht er op een bepaald oppervlak valt. Het wordt vaak gebruikt om de helderheid van een lichtbron te meten zoals deze door het menselijk oog wordt waargenomen. Maar wat betekent 1 lux precies, en hoe wordt het gemeten? In dit artikel bespreken we de betekenis en toepassing van de eenheid lux in verschillende contexten.

Lees meer »

Veelgestelde vragen (FAQ) over Massageapparaten

Is EMS training veilig of gevaarlijk?

Elektromyostimulatie (EMS) training wint snel aan populariteit als een effectieve manier om spieren te versterken en te herstellen. EMS-apparaten sturen elektrische impulsen naar de spieren, wat leidt tot spiercontracties en een intensieve workout zonder zware gewichten. Ondanks de voordelen vragen veel mensen zich af of EMS training veilig is. In dit artikel bespreken we de veiligheid van EMS training, mogelijke risico's en bijwerkingen, en belangrijke overwegingen voor veilig gebruik.

Lees meer »

Is TENS therapie veilig of gevaarlijk?

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS) is een populaire methode voor pijnbestrijding die gebruik maakt van elektrische impulsen om zenuwen te stimuleren en pijn te verlichten. Veel mensen vragen zich echter af of TENS therapie veilig is. In dit artikel bespreken we de veiligheid van TENS therapie, de mogelijke risico’s en bijwerkingen, en wanneer je voorzichtig moet zijn.

Lees meer »

Kun je TENS bij de bevalling gebruiken?

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS) is een veilige en niet-invasieve methode die vaak wordt gebruikt om pijn te verlichten. Tijdens de bevalling kan TENS een effectieve manier zijn om pijn te beheren, wat steeds meer zwangere vrouwen overwegen. In dit artikel bespreken we hoe TENS werkt, de voordelen en nadelen ervan tijdens de bevalling en enkele belangrijke overwegingen.

Lees meer »

Bij welke soorten pijn kun je TENS gebruiken?

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS) is een populaire en effectieve methode om pijn te verlichten zonder medicatie. Het TENS-apparaat stuurt elektrische impulsen naar de zenuwen via elektroden die op de huid worden geplaatst. Deze impulsen kunnen de pijnsignalen blokkeren en de aanmaak van endorfines stimuleren, wat helpt bij het verminderen van pijn. Hier zijn de verschillende soorten pijn waarbij TENS bijzonder nuttig kan zijn.

Lees meer »

Wanneer kun je EMS training toepassen?

Elektromyostimulatie (EMS) training wint snel aan populariteit als een effectieve manier om spieren te versterken en te herstellen. EMS-training maakt gebruik van elektrische impulsen om spiercontracties te veroorzaken, wat resulteert in een intensieve workout zonder de gewrichten te belasten. Hier zijn verschillende situaties waarin EMS-training bijzonder nuttig kan zijn.

Lees meer »

Kun je afvallen met EMS training?

Elektromyostimulatie (EMS) training wint snel aan populariteit als een innovatieve methode om fit te worden. Maar kan EMS training je daadwerkelijk helpen afvallen? In dit artikel onderzoeken we de effectiviteit van EMS training voor gewichtsverlies en geven we een antwoord op deze veelgestelde vraag.

Lees meer »

Hoe lang en hoe vaak mag je een TENS apparaat gebruiken?

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS) apparaten zijn populair voor pijnverlichting en worden vaak aanbevolen door fysiotherapeuten en artsen. Maar hoe lang en hoe vaak mag je een TENS apparaat gebruiken om optimaal van de voordelen te genieten? In dit artikel geven we je een uitgebreid antwoord op deze veelgestelde vraag.

Lees meer »

Hoe lang en hoe vaak mag je een EMS trainer gebruiken?

Elektromyostimulatie (EMS) trainers worden steeds populairder onder fitnessliefhebbers en professionals. Deze apparaten sturen elektrische impulsen naar je spieren, waardoor ze samentrekken en je een intensieve workout kunt ervaren zonder zware gewichten te tillen. Maar hoe vaak en hoe lang mag je een EMS trainer gebruiken? In dit artikel geven we een uitgebreid antwoord op deze veelgestelde vraag.

Lees meer »

Is infraroodmassage effectief?

In de wereld van massageapparaten wordt infraroodmassage steeds populairder. Mensen zoeken naar manieren om pijn te verlichten, stress te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Maar hoe effectief is infraroodmassage eigenlijk? In dit artikel duiken we diep in de werking en de voordelen van infraroodmassage.

Lees meer »

Wat is het verschil tussen TENS en EMS?

TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) en EMS (Elektromyostimulatie) zijn beide technologieën die gebruik maken van elektrische impulsen, maar ze dienen verschillende doelen en hebben unieke toepassingen. Het begrijpen van de verschillen tussen deze twee kan helpen bij het kiezen van de juiste therapie voor specifieke behoeften, of het nu gaat om pijnverlichting of spiertraining.

Lees meer »

Is EMS effectief voor spieropbouw en spierherstel?

Elektromyostimulatie (EMS) is een technologie die elektrische impulsen gebruikt om spiercontracties te veroorzaken. Dit gebeurt via elektroden die op de huid worden geplaatst en direct de spieren stimuleren. EMS wordt steeds populairder als hulpmiddel voor zowel spieropbouw als spierherstel, maar hoe effectief is het werkelijk?

Lees meer »

Welke soorten Shiatsu massage apparaten zijn er?

Shiatsu massage is een populaire vorm van massage die oorspronkelijk uit Japan komt en zich richt op het toepassen van druk op specifieke punten van het lichaam om de energiestromen te bevorderen en ontspanning te bieden. Shiatsu massage apparaten zijn ontworpen om deze techniek na te bootsen en bieden gebruikers de mogelijkheid om thuis te genieten van de voordelen van een Shiatsu massage. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten Shiatsu massage apparaten die beschikbaar zijn.

Lees meer »

Veelgestelde vragen (FAQ) over Slaaptechnologie

Wat is een slaaptracker?

Een slaaptracker is een hulpmiddel dat ontworpen is om je slaapgewoonten en -patronen te monitoren en analyseren. Het biedt waardevolle inzichten in de kwaliteit en kwantiteit van je slaap, wat kan helpen bij het verbeteren van je slaaphygiëne en het oplossen van slaapproblemen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten slaaptrackers, hoe ze werken en de voordelen die ze bieden.

Lees meer »

Wat is de REM-slaap?

De REM-slaap, ook wel Rapid Eye Movement-slaap genoemd, is een van de vijf fasen van de slaapcyclus en speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid en welzijn. In dit artikel bespreken we wat de REM-slaap precies is, waarom het belangrijk is, en hoe je je REM-slaap kunt verbeteren.

Lees meer »

Alles over Slaapkwaliteit en Slaapproblemen

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Goede slaapkwaliteit is net zo belangrijk als voldoende slaap krijgen. In dit artikel bespreken we wat goede slaapkwaliteit inhoudt, welke slaapproblemen er zijn, wanneer je van een slaapprobleem spreekt en wanneer er sprake is van slaaptekort.

Lees meer »

Wat is een slimme matras?

Een slimme matras is een innovatief slaapoppervlak dat geavanceerde technologie integreert om de slaapkwaliteit te verbeteren. Deze matrassen zijn ontworpen om slaapgewoonten te monitoren, slaapomstandigheden te optimaliseren en zelfs om gepersonaliseerde aanbevelingen te geven voor een betere nachtrust. In dit artikel bespreken we de kenmerken, voordelen en overwegingen bij het kiezen van een slimme matras.

Lees meer »

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een speciaal ontworpen deken die zwaarder is dan een normale deken, vaak gevuld met materialen zoals glasparels of plastic pellets om extra gewicht te bieden. Deze dekens zijn ontworpen om een gelijkmatige druk over het lichaam uit te oefenen, wat een kalmerend effect kan hebben en helpt bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. In dit artikel bespreken we de werking, voordelen en overwegingen bij het gebruik van een verzwaringsdeken.

Lees meer »

Wat is een wake up light?

Een wake-up light is een innovatief hulpmiddel ontworpen om het natuurlijke ontwakingsproces te verbeteren en te vergemakkelijken. Dit type wekker maakt gebruik van lichtsimulatie om een zonsopgang na te bootsen, waardoor je op een meer natuurlijke en geleidelijke manier wakker wordt. Hier bespreken we hoe een wake-up light werkt, de voordelen ervan en enkele overwegingen bij het kiezen van de juiste wake-up light voor jouw behoeften.

Lees meer »

Wat is een slaaptrainer?

Een slaaptrainer is een hulpmiddel dat speciaal is ontworpen om jonge kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten. Het kan bijzonder nuttig zijn voor ouders die worstelen met kinderen die moeite hebben met het aanhouden van regelmatige slaappatronen. Slaaptrainers zijn er in verschillende vormen en maten, maar hun kernfunctie blijft hetzelfde: kinderen leren wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om op te staan.

Lees meer »

Zijn er witte ruis apparaten voor baby's?

Witte ruis apparaten worden steeds populairder als hulpmiddel voor ouders die hun baby’s willen helpen om beter te slapen. Deze apparaten genereren een constant geluid dat helpt om storende omgevingsgeluiden te maskeren en een kalmerende sfeer te creëren. Maar zijn witte ruis apparaten geschikt voor baby’s? In dit artikel bespreken we de werking, voordelen en belangrijke overwegingen bij het gebruik van witte ruis apparaten voor baby’s.

Lees meer »

Wat is witte ruis - white noise?

Witte ruis, ook bekend als white noise, is een speciaal soort geluid dat alle hoorbare frequenties op een gelijkmatig niveau combineert. Dit betekent dat witte ruis een constante, egale klank heeft die vaak wordt vergeleken met het geluid van een waterval, een ventilator of de statische ruis van een televisie zonder signaal. Witte ruis is populair geworden als hulpmiddel om beter te kunnen slapen, vooral in omgevingen waar storende geluiden een probleem vormen.

Lees meer »

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu betekent letterlijk "niet ademen tijdens de slaap". De adempauzes duren minimaal 10 seconden en kunnen leiden tot slaperigheid overdag. Overgewicht kan de klachten verergeren, dus afvallen kan helpen. Vermijd alcohol en slaap niet op je rug. Behandelingen variëren van een speciaal bitje tot beademing en operaties.

Lees meer »

Kun je zomaar melatonine innemen?

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat een cruciale rol speelt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus van het lichaam. Veel mensen gebruiken melatonine supplementen om slaapproblemen zoals slapeloosheid, jetlag en verstoord slaap-waakritme te behandelen. Maar is het veilig om zomaar melatonine in te nemen? In dit artikel bespreken we de belangrijke punten die je moet overwegen voordat je melatonine gaat gebruiken.

Lees meer »

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat van nature in het menselijk lichaam wordt geproduceerd door de pijnappelklier, een kleine klier in de hersenen. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en heeft invloed op verschillende lichaamsfuncties. In dit artikel leggen we uit wat melatonine is, hoe het werkt, en hoe het kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Lees meer »