Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

Lichttherapie

 

Lichttherapie kent vele toepassingen. Een daglichtlamp helpt je uit je winterdip, infraroodlicht helpt onder andere tegen spier- en gewrichtspijn en met LED-licht ontgift je je lichaam en maak je je huid weer gezond. Lees er alles over in de blogartikelen!


De top 3 daglichtlampen!

Wanneer de dagen korter worden, het zonlicht zwakker wordt en het aantal zonuren daalt, slaat bij veel mensen de winterdip …

De top 3 daglichtbrillen

Daglichtbrillen zijn net zo effectief als een daglichtlamp, maar stukken praktischer. In dit artikel bespreken we de 3 beste lichttherapiebrillen ...

De 3 beste infraroodlampen

Infraroodtherapie kan helpen tegen spier- en gewrichtspijn. Maar wat is nu een goede infraroodlamp? De infraroodlampen van Medisana, Beurer en  …


Verschillende kleuren licht

Lichttherapie kan gebruikt worden om verschillende aspecten van je welzijn te verbeteren: van mentale gezondheid en slaap tot huidaandoeningen en tandreiniging. Elke kleur en soort licht heeft diverse effecten.

 

 • Blauw licht geeft je energie en wordt vaak gebruikt als behandeling voor winterdepressie en winterdips. Het is ook ideaal om je dag vol energie te starten of 's avonds wat extra energie te krijgen om niet te vroeg in slaap te vallen. Daglichtlampen en daglichtbrillen maken gebruik van dit effectieve licht.
 • Wit licht bevat het gehele spectrum van kleuren, inclusief blauw licht. Lichttherapie met wit licht, dat een intensiteit van meer dan 10.000 lux heeft (in vergelijking: een kaars heeft een intensiteit van 1 lux), is effectief gebleken bij de behandeling van winterdepressie en winterdips. Veel daglichtlampen en daglichtbrillen gebruiken dit witte licht, waarbij het blauwe spectrum het meest effectief is.
 • Oranje of geel licht daarentegen, heeft een tegengesteld effect ten opzichte van blauw licht. Het helpt om rustiger te worden en bevordert een goede nachtrust. Ideaal om 's avonds te ontspannen na een drukke werkdag.
 • Ultraviolette straling, ook bekend als UV-straling, wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen en voor het reinigen van oppervlakken, water en zelfs tanden.
 • LED-licht in verschillende kleuren heeft onder andere effect op de huid en de ontgifting van het lichaam.
 • Infraroodlampen geven geen licht af, maar juist straling. De warmte van deze straling kan spieren ontspannen, pijn verlichten en de bloedcirculatie stimuleren.

 

 

Zoals je kunt zien, heeft lichttherapie vele toepassingen. Je hoeft tegenwoordig niet altijd de deur uit voor een behandeling met lichttherapie. Met daglichtlampen en daglichtbrillen haal je het daglicht gewoon in huis. LED-maskers kunnen thuis je huidproblemen behandelen en infraroodapparaten zijn er voor allerlei gezondheidsproblemen. Bij ST&ZORGWIJS helpen we je graag met het vinden van de beste daglichtlamp, daglichtbril of infraroodmassageapparaat voor thuis. Wil je meer weten over hoe lichttherapie werkt? Neem gerust contact met ons op.


Veelgestelde (FAQ) over Lichttherapie

 

 1. Wat zijn de voordelen van lichttherapie?

Lichttherapie is een effectieve behandelmethode voor een reeks van aandoeningen en symptomen. Het biedt voordelen zoals het verbeteren van de stemming, het bevorderen van een gezonde slaapcyclus, en het behandelen van huidaandoeningen zoals acne en psoriasis.

 1. Hoe werkt lichttherapie?

Lichttherapie werkt door het lichaam bloot te stellen aan specifieke golflengten van licht, waarbij verschillende golflengten verschillende therapeutische effecten hebben.

 1. Bij welke symptomen kan lichttherapie helpen?

Met daglicht kunnen Seasonal Affective Disorder (SAD) zoals de winterdip en andere vormen van depressie worden verlicht. Infrarood licht kan spier- en gewrichtspijn verminderen, de doorbloeding stimuleren en het lichaam ontgiften. LED-licht heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan tevens de gezondheid van de huid bevorderen.

 1. Wat is het verschil tussen LED-lichttherapie en infraroodlichttherapie?

Het verschil tussen LED-lichttherapie en infraroodlichttherapie ligt voornamelijk in de golflengte van het licht - LED-licht heeft een kortere golflengte en wordt gebruikt om huidaandoeningen te behandelen, terwijl infraroodlicht, met zijn langere golflengte, dieper in het lichaam doordringt en wordt gebruikt voor pijnverlichting en spierherstel.

 1. Hoe vaak moet ik lichttherapie gebruiken?

De frequentie van lichttherapie varieert afhankelijk van de specifieke aandoening die wordt behandeld, maar veel mensen vinden dat dagelijkse sessies het meest nuttig zijn.

 1. Wat is de beste golflengte voor lichttherapie?

De "beste" golflengte voor lichttherapie hangt af van het beoogde therapeutische effect.

 1. Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van lichttherapie?

Er zijn weinig bijwerkingen verbonden aan lichttherapie, hoewel sommige mensen tijdelijk last kunnen hebben van hoofdpijn, misselijkheid, of oogklachten.

 1. Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie van lichttherapie?

Wat betreft het zien van resultaten, variëren de reactietijden sterk - sommige mensen merken verbetering binnen enkele dagen, terwijl anderen meerdere weken nodig kunnen hebben.


Onze Partners