Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

Elektrostimulatie: TENS & EMS therapie

 

Elektrostimulatie is een vorm van elektrotherapie. Elektrostimulatie werkt met stroomprikkels die door de huid heen spieren ontspannen, activeren en zo de spieren sterker maken (EMS-therapie) of pijn verlichten (TENS-therapie). Op deze manier wordt de functie van de hersenen nagebootst. Deze therapie kan worden ingezet tijdens een revalidatie, maar je kunt het ook gebruiken om je lichaam ‘gewoon’ sterker te maken. Lees er alles over in de blogartikelen!


 

Een van de meest bekende merken voor professioneel gebruik van zowel EMS als TENS apparaten is het merk Compex. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel waar we alle modellen van Compex voor je op een rij hebben gezet. 


Over Elektrostimulatie

Elektrostimulatie, ook wel bekend als elektrotherapie, is een effectieve behandelmethode die gebruikmaakt van stroompulsen om de spieren te ontspannen, activeren en versterken. Daarnaast kan elektrostimulatie ook verlichting bieden bij pijnklachten. Deze geraffineerde therapie stimuleert tevens de hersenen, waardoor het een gunstig effect kan hebben op verschillende aspecten van onze gezondheid.

 

Deze innovatieve vorm van therapie wordt niet alleen toegepast in de revalidatie, maar biedt ook uitstekende mogelijkheden om ons lichaam sterker en veerkrachtiger te maken. Maar de toepassingen van elektrostimulatie reiken nog verder. Zo kan het zelfs gebruikt worden bij acupunctuur om bijvoorbeeld angst en stress te verminderen.

EMS

Binnen elektrostimulatie zijn er verschillende benaderingen die het vermelden waard zijn. Een van deze methoden is EMS, wat staat voor Elektromyostimulatie of Electrical Muscle Stimulation. EMS-apparaten maken gebruik van elektrische impulsen die via plakkers op de huid aan de spieren worden afgegeven, waardoor deze samentrekken en ontspannen. Hierdoor kan spierkracht worden opgebouwd zonder overmatige druk op de gewrichten.

TENS

Een andere waardevolle techniek is TENS, wat staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. Deze techniek is specifiek bedoeld voor pijnbestrijding. Met een TENS-apparaat worden zwakke elektrische stroompjes via plakkers op de huid naar de zenuwen gestuurd, waardoor de pijnprikkel die normaal gesproken naar de hersenen wordt gestuurd, geblokkeerd wordt.

 

Pods

Daarnaast zijn er ook handige pods beschikbaar, ook wel angstpods of slaappods genoemd. Deze compacte eivormige apparaten kunnen gemakkelijk in de handpalm worden gehouden en geven zwakke stroompulsen af. Deze pulsen helpen ontspannen, bevorderen een betere slaap en verminderen stress en angstgevoelens.

 

Elektro-acupunctuur

Tevens is elektro-acupunctuur een interessante toepassing waarbij acupunctuur kan worden toegepast zonder het gebruik van naalden. Via een acupunctuurnaald die lijkt op een digitale thermometer worden elektrische impulsen of infraroodstraling afgegeven, waardoor je thuis zelf acupunctuur kunt toepassen. Interessant genoeg hebben sommige TENS-apparaten zelfs een elektro-acupunctuurfunctie.

 

De veelzijdigheid van elektrostimulatie is duidelijk terug te zien in de vele toepassingsgebieden. Als je op zoek bent naar een EMS- of TENS-apparaat, of als je elektro-acupunctuur eens thuis wilt proberen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Ontdek de wereld van elektrostimulatie en ervaar de voordelen van deze geavanceerde therapieën!