Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

Op zoek naar het beste TENS apparaat? Bekijk hier onze top 3!

Gepubliceerd op 21 januari 2023 om 23:12

Last van rugpijn, hernia, zenuwpijn, ischias, menstruatiekrampen, fibromyalgie of een andere aandoening waarvan je pijnklachten hebt? Dan heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd om van deze pijnklachten af te komen. Medicijnen geven veel bijwerkingen en helpen niet altijd voldoende. Ondertussen belemmerd de pijn jou wel in het dagelijks leven. Misschien dat een TENS-apparaat je kan helpen. In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we een top 3 van de beste TENS-apparaten op dit moment: de TENS E3 Intense van het merk Omron, het COMPEX TENS/HEAT BACK WRAP apparaat speciaal voor lage rugpijn en het iets goedkopere PocketTENS-apparaat van Omron.

 

Wat is TENS?

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dat wil zeggen dat je zenuwen geprikkeld worden, doordat het apparaat elektrische stroomstootjes afgeeft. Deze stroomstootjes voelen aan als een soort tinteling op de huid.

 

Zenuwen geven normaal gesproken het pijnsignaal door aan je hersenen. Zodra het pijnsignaal via de zenuwbaan in je hersenen komt, wordt je er pas bewust van en voel je daadwerkelijk pijn. Doordat het TENS-apparaat via de elektroden elektrische prikkels afgeeft aan je zenuwen, worden deze pijnsignalen in je zenuwbaan onderbroken en komen ze niet meer aan in je hersenen. De pijn neemt hierdoor sterk af of blijft zelfs helemaal weg. Daarnaast zorgen de stroomstootjes ervoor dat je endorfine aanmaakt. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Hierdoor krijg je dus een dubbel pijnstillend effect.

 

Een TENS-apparaat kan helpen tegen vele verschillende soorten pijn, waaronder: zenuwpijn, ischias, menstruatiekrampen, hernia en spierpijn. Ook kan het ideaal zijn voor mensen met chronische pijnklachten of fibromyalgie. Een groot voordeel van TENS therapie is dat het geen bijwerkingen geeft, zoals alle pijnstillers wel doen.

 

Top 3 TENS apparaten

Veel TENS-apparaten kunnen ook gebruikt worden als EMS-apparaat. Deze apparaten kunnen dus zowel worden gebruikt voor zowel pijnverlichting als spieropbouw en spierherstel. Daarnaast beschikken sommige TENS/EMS apparaten over een ontspannings-/massagefunctie. Ook van deze apparaten hebben we een top 3 samengesteld. Hier zetten we een drietal specifieke TENS-apparaten voor de bestrijding van pijn voor je op een rij.

 

Omron TENS E3 Intense

De Omron TENS E3 Intense is een krachtige en betrouwbare oplossing voor gerichte, effectieve pijnverlichting. De geavanceerde TENS-technologie met drievoudige werking helpt uw pijnprikkel te blokkeren, activeert de afgifte van endorfine (natuurlijke pijnstillers) en verbetert de bloedcirculatie - en dat alles in slechts 15 minuten! Van spierpijn tot rugpijn, de TENS E3 Intense helpt u op weg naar herstel.

Hij is ontworpen met het oog op gemak: het kleine formaat maakt hem zeer draagbaar en gemakkelijk mee te nemen via een handige kledingklem, terwijl de wasbare elektroden met lange levensduur tot 150 keer gebruikt kunnen worden. En als u moeite hebt met het bepalen van de beste behandelingsoptie voor u, hoeft u zich geen zorgen te maken: dit apparaat wordt geleverd met negen verschillende programma's voor verschillende therapieën. De Omron TENS E3 Intense is simpelweg een onmisbaar hulpmiddel voor snelle en effectieve verlichting.

 

Specificaties

 

 • Met 9 programma’s voor verschillende therapieën.
 • Long Life wasbare elektrodes 150 x te gebruiken.
 • Snel: behandelingen van 15 minuten.
 • Draagbaar door handige kledingclip.

 

 

COMPEX TENS/HEAT BACK WRAP

De Compex TENS/Heat Back Wrap is een gemakkelijk te gebruiken, comfortabel apparaat dat helpt bij het tijdelijk verlichten van pijn. Het biedt dubbele technologie die zowel kalmerende warmte als gerichte elektrische stimulatie combineert voor professionele pijnverlichting. 

Met het intuïtieve touchscreen kunt u uw behandeling gemakkelijk aanpassen met geïndividualiseerde programma-instellingen, instelbare intensiteitsniveaus en warmte-opties. Gebruik de TENS-technologie om kleine spierblessures te behandelen, spieren te ontspannen, de bloedsomloop te verbeteren, chronische gewrichts- en rugpijn te behandelen of ontstekingen te verminderen. Of pas verzachtende warmtetherapie toe die de doorbloeding bevordert, spierspanning en algemene stijfheid vermindert en de natuurlijke genezing stimuleert.

 

Specificaties

 

 • Anatomische elektroden plaatsingen
 • Compressie en warmte om spieren te ontspannen
 • 8 verschillende TENS / EMS-programma's
 • 2 warmtestanden
 • Draadloos en draagbaar
 • Verkrijgbaar in 2 maten

 

 

Omron PocketTens

Het laatste TENS apparaat in deze lijst is ook van het merk Omron. De PocketTens is de kleinste, eenvoudigste, maar ook de goedkoopste in deze top 3. Toch belooft het apparaat krachtig genoeg te zijn om je pijn in slechts 15 minuten te beheersen.

De OMRON PocketTens-pijnverlichter is een eenvoudige maar krachtige oplossing zonder medicatie, die verlichting biedt bij pijnlijke, stijve of gevoelige spieren en gewrichten.

Met dit draagbare TENS-apparaat heb je zelf de controle over de sterkte en verlichting voor diverse soorten pijn in het lichaam.

 

Specificaties

 

 • 3 programma's (arm/schouder, onderrug en been/voet)
 • 10 Intensity levels
 • 2 massagestanden (kneden en stabiel)
 • Pads met lange levensduur, maximaal 150 maal te gebruiken
 • Medicijnvrij
 • TENS-technologie met drievoudige werking

 

EMS

Een andere vorm van elektrotherapie is EMS. EMS staat voor Electro Musculair Stimulation en in tegenstelling tot TENS wordt deze vorm van elektrostimulatie niet de zenuwen, maar de spieren gestimuleerd door de stroomstootjes. Met EMS maak je je spieren sterker of zorg je voor spierherstel. EMS kun je ook gebruiken in combinatie met krachttraining. Bekijk hier onze top 3 EMS apparaten

 

Vergoeding

In sommige gevallen worden TENS apparaten vergoed door de zorgverzekering. Of dit zo is, ligt aan de zorgverzekering die je hebt en wat de aanleiding is dat je een TENS-apparaat nodig hebt. Het is dus goed om te kijken naar je polisvoorwaarden of jij ook recht hebt op een vergoeding.


Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


«   »