Slaaphulp: 6 innovatieve hulpmiddelen voor een betere slaap!

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 20:48
slaaphulp slaapknuffel

Innovatieve Slaaphulpmiddelen voor een beter nachtrust

Slaap, we kunnen niet zonder! Maar wat als goed slapen niet lukt? Wat doet een slechte nachtrust met je? En wat kun je eraan doen? Als het je maar niet lukt om een goede nachtrust te krijgen, zijn er gelukkig nog een hoop dingen die je kunnen helpen. Er wordt namelijk een hoop onderzoek gedaan naar slaap en dit leidt onder meer tot nieuwe technologische hulpmiddelen die je sneller, beter en rustiger kunnen laten slapen of in slaap kunnen laten vallen. In deze blog vind je het antwoord op al deze vragen en lees je meer over 6 innovatieve hulpmiddelen die je kunnen helpen om beter te slapen. 


Somnox 2 Slaaprobot

Ontdek de ultieme rust met de Somnox slaaprobotserie, ontworpen om je sneller en eenvoudiger in een diepe, rustige slaap te brengen. De geavanceerde technologie simuleert op natuurlijke wijze de ademhalingsbeweging, waardoor je moeiteloos synchroniseert en ontspant. Je hebt de keuze uit twee modellen, de Somnox 1 of de nieuwste versie, de Somnox 2, elk met dezelfde basisfuncties en unieke voordelen.

Somnox 2 slaaprobot

Productspecificaties:

 • Adem Mee: Somnox reageert op je ademhaling, waardoor je moeiteloos in een rustgevend ritme komt.
 • Aanpasbare Ademhaling: Doe ademhalingsoefeningen of laat Somnox automatisch reageren op jouw ademhalingspatroon.
 • Verbeterd Design: Somnox 2 biedt een compacte vorm, lichtgewicht constructie en een langere batterijduur.
 • Geavanceerd Bedieningspaneel: Somnox 2 heeft een vernieuwd paneel met knoppen voor eenvoudige instellingen.
 • Gepersonaliseerde Ervaring: Pas instellingen aan met de mobiele app, van ademhaling tot kalmerende geluiden en muziek.

De Somnox is verkrijgbaar in de webshop van Somnox. De Somnox 1 kost €399,- en de geavanceerde Somnox 2 is beschikbaar €549,-. Je kunt de Somnox 2 ook (tijdelijk) huren via het slaapprogramma en later retourneren of hem alsnog voor het resterende bedrag kopen voor:

 • 3 maanden (€50,- p/mnd)
 • 6 maanden (€35,- p/mnd)
 • 12 maanden (€30,- p/mnd)

Moonbird Adem- en Slaapcoach

Moonbird is een geavanceerd slaaphulpmiddel dat al duizenden mensen heeft geholpen om beter te slapen en stress te verminderen, puur door bewust adem te halen. Of je nu worstelt met slaapproblemen, stress, piekergedachten of spanning, Moonbird helpt je te ontspannen en met het bevorderen van jouw algehele welzijn.

Productspecificaties:

 • Adembegeleiding overal: Moonbird begeleidt je in ademhalingsoefeningen waar je ook bent, waardoor je op elk moment rust en ontspanning kunt vinden.
 • Eenvoudige Bediening: Houd Moonbird in je hand, adem in wanneer het uitzet en uit wanneer het krimpt - een intuïtieve en moeiteloze manier om meer ontspannen te worden.
 • Onmiddellijk Effect: Voel direct de positieve impact op je lichaam bij elke ademhaling, waardoor stress en spanning verminderen.
 • Geavanceerde App-functionaliteit: De bijbehorende app volgt nauwkeurig je hartritme, hartritmevariabiliteit en coherentie, waardoor je inzicht krijgt in je vooruitgang.
 • Begeleide Oefeningen en Meditaties: De app biedt een scala aan begeleide ademhalingsoefeningen en meditaties voor een gepersonaliseerde en holistische ervaring.

Slaap beter en verminder stress met Moonbird, normaal geprijsd voor €179,-, maar met code STENZO10 bestel je dit revolutionaire hulpmiddel met een exclusieve korting van €10,-. De Somnox 2 Slaaprobot en de Moonbird Slaap- en Ademhalingscoach zijn de eerste twee in dit lijstje en hebben een soortgelijke werking. In een uitgebreide review hebben we beide technologische apparaten met elkaar vergeleken.


Dodow

De Dodow is een innovatieve slaapmetronoom die je helpt om moeiteloos in slaap te vallen. Het slaaphulpmiddel is geïnspireerd op maar liefst 13.000 studies over cardiale coherentie (samenhang tussen hartritme en. Met meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers is Dodow de perfecte slaaphulp voor een natuurlijke slaapervaring.

Productspecificaties:

 • Slaap binnen 8 minuten: Dodow's unieke metronoom en lichtsysteem helpen je om binnen 8 minuten in een diepe slaap te vallen.
 • Aanpasbare Slaaptijd: Tik één keer voor de 8-minutenmodus, en twee keer voor de 20-minutenmodus, waardoor je de controle hebt over jouw slaapduur.
 • Automatische Uitschakeling: Dodow schakelt zichzelf uit aan het einde van de oefening, waardoor je ongestoord kunt genieten van je rust.
 • Verkort de Inslaaptijd: Verander een gebruikelijke inslaaptijd van 60 minuten naar slechts 25 minuten, waardoor je jaarlijks honderden extra uren slaap krijgt.
 • Geschikt voor het hele gezin: Dodow is geschikt voor alle leeftijden, zelfs voor kinderen vanaf 6 jaar, die kampen met moeilijk in slaap vallen, stress, rusteloosheid, en meer.

Met meer dan 1 miljoen gebruikers die genieten van de voordelen van Dodow, biedt Dodow een 100 dagen niet-goed-geld-terug garantie, zodat je het zelf kunt ervaren. Bestel Dodow nu op Amazon.nl voor €49,90 en ontdek de magie van ontspannen slapen.


Beurer ST 100 Stress ReleaZer

Met de Beurer ST 100 Stress ReleaZer, een innovatief 2-in-1 massageapparaat dat fungeert als ontspanningshulpmiddel en ademtrainer, kun je je stress verlichten. Het apparaat geeft onder meer een trillingsmassage met laagfrequente trillingen, ontworpen om stress te verminderen en ademhalingsoefeningen te vergemakkelijken. De inschakelbare lichtring verheldert je ademhaling, terwijl de verwarmingsfunctie een extra laag van comfort toevoegt.

Productspecificaties:

 • 2-in-1 Ontspanning: Een uniek combinatie-apparaat dat fungeert als ontspanningshulpmiddel en ademtrainer voor complete stressverlichting.
 • Trillingsmassage: Met een trillingsmotor met laagfrequente trillingen om stress effectief te verminderen.
 • Inschakelbare Lichtring: Verduidelijkt het in- en uitademen voor een optimale ademhalingstraining.
 • Verwarmingsfunctie: Voeg een vleugje warmte toe voor nog meer comfort tijdens je ontspanningssessies.
 • Award-winnend Design: Bekroond met de RedDot Award 2019 voor uitstekend ontwerp, en 'Zeer goed' getest door Testmagazin.de in 2019.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de Beurer ST100 kun je gebruik maken van de gratis 'Beurer CalmDown'-app voor gepersonaliseerde stressvermindering. Via deze app heb je de keuze tussen 3 ademcycli en 3 muziekcomposities via de app (bos/jungle/zee). De Beurer ST100 Stress Releazer is doorgaans verkrijgbaar op Bol.com voor €104,99.


Sensate Ontspanningsapparaat

Een van de nieuwste innovatieve hulpmiddelen op het gebied van ontspanning, slaap en stress is het Sensate ontspanningsapparaat. De Sensate onderscheid zich van alle andere apparaten op de markt doordat het gebruik maakt van de gepatenteerde Infrasonic Resonance Technology.

Productspecificaties:

 • Ontspanning Heruitgevonden: Het Sensate-apparaat zendt gesynchroniseerde infrasonische golven uit, harmonieus samengaand met speciaal gecomponeerde geluiden en muziek in de bijbehorende app.
 • Voelbare Sereniteit: Ervaar rust voor je zenuwen in slechts 10 minuten per sessie met dit state-of-the-art systeem.
 • Geen Training Nodig: Perfect voor beginners of degenen die moeite hebben met mindfulness; Sensate biedt een moeiteloze start van je reis naar een kalmer lichaam en geest.
 • Gepatenteerde Technologie: Het eerste gebruik van bijna infrasound via botgeleiding op het borstbeen, stimuleert en conditioneert de ontspanningsrespons van de vaguszenuw.
 • Welzijnscontrole: Neem de leiding over je welzijn, kalmeer je strijd-vlucht-bevriezen respons en verbeter je hartslagvariabiliteit - een cruciale indicator voor algehele gezondheid en levensduur.

Hoewel de Sensate samen met de Somnox qua technologie misschien wel het meest geavanceerd is, kan het zijn dat je een beetje schrikt van het prijskaartje. Uit dit lijstje is het innovatieve Sensate namelijk het duurst. Het apparaat is op Amazon.nl verkrijgbaar voor €613,69.


Philips Somneo HF3654/01 - Wake Up Light

Op het gebied van Wake Up Lights is Philips een van de grootste producenten op de markt. In een eerder artikel hebben we een top 3 van de meest populaire en best beoordeelde Philips Wake Up Lights voor je samengesteld. Daar lees je ook meer over hoe deze slaaplampen werken. Een Wake Up Light is een slaaplamp die je helpt om op een natuurlijke manier op te staan. Deze lampen hebben ook verschillende functies om jou te helpen ontspannen en goed te kunnen slapen. De Philips Somneo HF3654/01 staat ook in dat lijstje en krijgt op Bol de hoogste beoordeling. Het is het perfecte hulpmiddel voor een ontspannen inslaap- en ontwaakproces. Ontworpen door slaapexperts, simuleert dit slimme apparaat een natuurlijke zonsopgang en -ondergang en met de RelaxBreathe technologie kun je je ademhaling perfect reguleren. Tevens heeft de wake up light maar liefst 7 natuurlijke wekgeluiden en 3 yogawekgeluiden die je op een rustige en natuurlijke manier wakker maken.

Productspecificaties:

 • Gesimuleerde Zonsopgang en -ondergang: Natuurlijke lichtsimulatie om ontspannen in slaap te vallen en verfrist wakker te worden.
 • RelaxBreathe Technologie: Begeleidende lampjes voor een rustige ademhaling en ontspanning voor het slapengaan.
 • Gepersonaliseerd Licht en Geluid: Kies uit wereldwijde zonsopkomsten, natuurlijke geluiden, muziek of FM-radio voor een unieke wekervaring.
 • Praktische Functies: Laad je telefoon op via de Wake-up light, aanpasbare lichtintensiteit, en automatische uitschakeling voor een optimale slaapomgeving.
 • Klinisch Bewezen Werkzaamheid: Philips Wake-up Lights verbeteren het welzijn na het ontwaken volgens klinisch onderzoek, met gebruikers die een betere stemming en verhoogde energie rapporteren.

Tot slot, de Somneo HF3654/01 heeft ook een nacht- en leeslampfunctie met automatische uitschakeling en een touchscreen bediening, FM-radio, en AUX-ingang. De slaaplamp is voor ca. €170,-  te koop bij Bol.


Wat is goede en slechte slaap?

Goede en gezonde slaap bestaat uit voldoende uren slaap van goede kwaliteit. De slaapduur die iemand nodig heeft, verschilt per individu, maar tussen de 7-9 uur wordt aangeraden voor volwassenen. Vanaf je 65e kom.je overigens met een uurtje minder ook aan voldoende slaap. De slaapkwaliteit heeft te maken met hoe slaap wordt ervaren. Voel je je voldoende uitgerust en ben je tevreden met hoe je hebt geslapen? Dan is je slaapkwaliteit goed.

 

Helaas geven bijna 2 op de 3 Nederlanders (63%) aan niet tevreden zijn over de slaapkwaliteit, blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting, het Trimbos-instituut en IKEA. Als je slaapproblemen hebt, betekent dat nog niet meteen dat je ook een slaapstoornis, zoals insomnie hebt. Dit is een medische diagnose, waarbij je moeite hebt met inslapen, lang wakker blijft, vroeg wakker wordt en niet meer kan inslapen. Wanneer dit ten minste drie dagen per week gedurende minimaal drie maanden aanhoudt en leidt tot problemen met functioneren overdag, kan de diagnose gesteld worden.

 

Hoewel slaapproblemen en slaapstoornissen niet helemaal hetzelfde zijn, kunnen ze wel allebei leiden tot een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie en dementie. Er zijn zelfs aanwijzingen dat slechte slaap bij jongeren risico’s geeft op obesitas, slechter cognitief functioneren en gedragsproblemen.

 

Waardoor slaap je slecht?

Slecht slapen of slecht in slaap kunnen vallen kan vele oorzaken hebben. Spanningen of zorgen kunnen ervoor zorgen dat je in bed maar blijft piekeren. Lichamelijke klachten zoals jeuk of zuurbranden kunnen je ook wakker houden. Psychische klachten zoals angst of depressie en medisch een medisch probleem zoals slaapapneu of rusteloze benen beïnvloeden ook de slaapkwaliteit. Maar het meest voor de hand liggend, zijn misschien wel verkeerde gewoontes waardoor je slecht slaapt, zoals:

 

 • Verstoring van het dag-en-nachtritme door bv. vliegreizen (jetlag) en ploegendiensten
 • Te vroeg naar bed gaan of te laat opstaan.
 • Het drinken van koffie of alcohol, roken of het gebruiken van drugs voor het slapen gaan
 • Kort voor bedtijd een zware maaltijd nemen drukt nog lang op de maag.
 • Schermen zoals tablets, smartphones en e-readers mee naar bed nemen
 • Veel inspanning voor het slapen gaan (lange autorit, tot laat werken)

 

Ook kan de ruimte waarin je slaapt, meestal de slaapkamer, invloed hebben op je slaapkwaliteit. Mensen slapen doorgaans het beste in een donkere, stille kamer, met rustige kleuren en een temperatuur tussen de 16-18 graden. Schone en frisse lucht is daarnaast belangrijk, dus je raam mag in de winter best op een kiertje staan. Planten in je slaapkamer kunnen ook bijdragen aan een goede nachtrust. Tot slot mag een goed bed met een goed matras en hoofdkussen natuurlijk ook niet ontbreken.

 

Wat kun je zelf doen om beter te slapen?

Als je merkt dat je slecht slaapt en altijd maar vermoeid wakker wordt, zou je kunnen beginnen het bijhouden van een slaapdagboek. Zo krijg je inzicht in je (slaap)gewoonten en kun je erachter komen waar je aan kunt werken. Het kan zijn dat je niet goed kunt slapen doordat je vaak in bed ligt te piekeren. Ook kan het zijn dat er psychische of medische klachten ten grondslag liggen aan je slechte slaap. In deze gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts gaat met je in gesprek en jullie zullen samen op zoek gaan naar een oplossing. Waarschijnlijk worden je (slaap)gewoonten besproken, maar het kan ook zijn dat slaapmedicatie wordt besproken of dat de huisarts je doorverwijst naar een psycholoog of coach. 

 

Er zijn overigens slaapmiddelen (medicatie) die je alléén op recept kunt krijgen, maar de  ‘gewone’ drogisterijen bieden ook een groot scala aan allerlei middelen die je kunnen helpen bij het slapen. Deze zijn vrij verkrijgbaar, maar het is toch verstandig om hierover eerst met de huisarts te overleggen, voordat je van alles en nog wat gaat uitproberen. Van een hoop middelen is bijvoorbeeld helemaal geen bewijs van het effect of er is juist bewijs van allerlei bijwerkingen waar je zelf niet van op de hoogte bent. We gaan in dit artikel dan ook niet verder in op slaapmiddelen, dat is toch echt iets waar je het met je huisarts over moet hebben.

 

Soms is het niet anders, maar wanneer je geen psychische of medische klachten hebt, is het wellicht verstandig om, eerst je slaapgewoonten, ook wel slaaphygiëne genoemd, eens onder de loep te nemen. Niet alle gewoonten zijn echter even makkelijk te veranderen, het heet ook niet voor niets een ‘gewoonte’. Zeker niet wanneer sprake is van een verslaving, zoals bij roken, het drinken van alcohol en het gebruiken van drugs, maar ook het gebruik van smartphones het geval kan zijn. Je zou al eens kunnen proberen om geen schermen mee naar bed te nemen, te letten op het drinken van cafeïne-houdende dranken voor bedtijd en om overdag wakker te blijven en geen dutjes te doen.

 

Daarnaast zou je eens kunnen kijken naar de inrichting van je slaapkamer. Zet eens een plant met een rustgevende geur, zoals jasmijn, op je slaapkamer, verduister je ramen goed en zorg ervoor dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft. Dit hoeft allemaal niet veel te kosten, maar waarschijnlijk verbetert je slaapkwaliteit met enkele van deze aanpassingen al behoorlijk.

 

Wordt hulp bij slaapproblemen vergoed?

Bepaalde hulp bij slaapproblemen wordt vergoed. Medicijnen die helpen bij slaapproblemen worden niet vergoed, maar de meeste verzekeraars vergoeden onder andere slaapcoaches, technologische hulpmiddelen die helpen bij slaapproblemen en ook de Somnox wordt deels vergoed door ONVZ. Lees hier meer over de vergoeding van hulp bij slaapproblemen