3 technologische hulpmiddelen tegen oorsuizen (tinnitus)

Gepubliceerd op 7 maart 2023 om 20:48
tinnitus oorsuizen hulpmiddelen

Ongeveer 10-15% van de Nederlanders heeft last van tinnitus oftewel oorsuizen. In dit artikel lees je alles over oorsuizen en wat je er aan kunt doen. Hoewel er geen medische behandelingen voor oorsuizen bestaan, zijn er gelukkig genoeg hulpmiddelen die het oorsuizen tegen kunnen gaan. We lichten er een aantal voor u uit: de tinnitus maskeerder HearingAid van SunLion, het revolutionaire hoortoestel Phonak Lyric en het White Noise apparaat van Prosova.

 

Wat is de oorzaak van oorsuizen?

Patiënten met oorsuizen of tinnitus horen continu een geluid in hun hoofd. Dat geluid komt niet van buiten, maar zit ‘in het hoofd of in de oren’. Anderen horen dit geluid dus niet. Vaak gaat oorsuizen gepaard met slechthorendheid. Mensen met tinnitus kunnen verschillende geluiden horen zoals suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard, zacht scherp of dof zijn en het kan in één of beide oren zitten of midden in het hoofd.

Oorsuizen kan mogelijk veroorzaakt worden door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Ook kunnen afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor oorsuizen veroorzaken. Deze beschadigingen kunnen onder ander komen door:

 

 • een langdurige oorontsteking
 • een ontsteking van de gehoorcellen
 • lawaai (ontploffing, discotheek)
 • een ongeval (bijvoorbeeld beschadiging van de schedel).
 • bepaalde medicijnen (zoals acetylsalicylzuur - aspirientje)
 • een simpele verkoudheid of ooronsteking kunnen de oorzaak zijn.

 

Niet alle oorzaken kun je voorkomen, maar wat lawaai betreft zijn er een hoop oplossingen. Je kunt gehoorschade door luide muziek op een festival, lawaai op je werk of geluid via je koptelefoon vrij eenvoudig voorkomen. De muziek op je koptelefoon kun je makkelijk zachter zetten, maar voor festivals en luide (werk)omgevingen, bestaan er speciale oordoppen (oortjes) en oorkappen waarmee je gehoorschade (waaronder tinnitus) kunt voorkomen. 

 

Welke hulpmiddelen helpen bij tinnitus?

Er is nog geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel dingen tegen te doen. Sommige mensen hebben in bepaalde situaties minder last. Bijvoorbeeld als ze geconcentreerd bezig zijn met werk of hobby; als ze intensief sporten; als ze ontspannen (yoga). Ook kunnen muziek die je via oordopjes luistert of omgevingsgeluiden helpen. Dat gaat het suizen tegen. Wanneer het een bijwerking van medicijnen is, kan gestopt worden met het geneesmiddel of kun je in overleg met je huisarts overstappen op iets anders. Bij een verkoudheid kunnen neusdruppels nog wel eens helpen, maar verder bestaan er (nog) geen effectieve medische behandelingen voor tinnitus. Wel zijn er hulpmiddelen die het oorsuizen overstemmen en als het ware naar de achtergrond drukken. Ze maskeren de tinnitus en worden daarom ook wel tinnitusmaskeerders genoemd. Ze komen in verschillende varianten waarvan we er hier 3 bespreken:

 

 • de ‘losse’ tinnitusmaskeerder voor in het oor
 • hoortoestellen met een ingebouwde tinnitusmaskeerder
 • White noise (witte ruis) apparaten

 

Let wel, deze hulpmiddelen kun je gebruiken voor effectieve symptoombestrijding op korte termijn, maar ze lossen het oorsuizen niet definitief op. Wil je zonder hulpmiddelen de diepere oorzaak van je tinnitus aanpakken, dan kan het trainen van je brein met verschillende oefeningen voor de langere termijn wellicht uitkomst bieden. Een audioloog of KNO-arts kan je tips geven hoe je om kunt gaan met tinnitus, maar je kunt ook met een van deze zelfhulpboeken aan de slag. In deze boeken wordt meer verteld over tinnitus, de oorzaken en hoe je je brein kunt trainen en als het ware kunt programmeren om je tinnitus te onderdrukken.

 

‘Losse’ tinnitusmaskeerders

Een tinnitusmaskeerder produceert een constante ruis die prettig aanhoort. Dit geluid is zachter dan de tinnitus zelf, maar het oorsuizen wordt er wel door overstemt. De ruis uit het apparaatje maskeert dus als het ware het oorsuizen. Er zijn nog wel losse tinnitusmaskeerders, maar steeds meer hoortoestellen hebben tegenwoordig een optie voor tinnitusmaskering, waardoor de losse apparaatjes langzaamaan verdwijnen. Een hoortoestel schaf je echter alleen aan als je natuurlijk slechthorend bent. Ben je dat niet, maar heb je wel last van oorsuizen? Dan is een losse tinnitusmaskeerder nog steeds een prima oplossing. Een voorbeeld van een dergelijke maskeerder is de HearingAid van SunLion met ruisonderdrukker. Deze draadloze geluidsversterker met ruisonderdrukking maakt het geluid natuurlijker en realistischer, duurzamer en comfortabeler. De SunLion HearingAid heeft een L/H schakelaar waarmee het apparaat als 'gewone' geluidsversterker te gebruiken, maar je kunt ook de ruisonderdrukking inschakelen wanneer nodig. De hoorhulp is met USB op te laden. Het duurt 2-4 uur om het apparaat helemaal op te laden. Volledig opgeladen gaat de accu zo'n 40 uur mee.

HearingAid - SunLion

Specificaties

 • Gewicht: 0.008kg/0.075kg
 • Max geluidsweergave: 129 +/- 3dB
 • Geluidsversterking: >= 40dB +/- 5dB
 • Totale harmonische golfvervorming: <= 10%
 • Frequentiebereik: 450-3400MHz
 • Ingangsruis: <=32dB
 • Spanning: DC1.2V
 • Stroom: <= 1.2mA

 

 

Hoortoestellen met tinnitusmaskeerder

Zoals gezegd zijn er steeds meer hoortoestellen met een geïntegreerde tinnitusmaskeerder. Enkele populaire hoortoestellen met ruismaskeerder zijn onder andere de Phonak Audéo P90-R, de Starkey Livio Edge AI 2400 RIC R en de  Oticon More 1 miniRITE R. Een nieuw, revolutionair hoortoestel dat bewezen tinnitus laat afnemen is de Phonak LyricHet hoortoestel is bijzonder, aangezien het diep in de gehoorgang geplaatst, tot 4 mm voor het trommelvlies. Dit geeft diverse voordelen voor de geluidskwaliteit ten opzichte van traditionele hoorapparaten. Het richtinghoren verbetert, hoge tonen klinken beter en windgeruis is aanzienlijk minder aanwezig. Het apparaatje kan 2 maanden non-stop blijven zitten, waarna het vervangen wordt door een nieuw apparaat.

 

Phonak Lyric

Specificaties

 • 100% onzichtbaar
 • blijft tot 3 maanden zitten in de gehoorgang
 • binnen enkele minuten geplaatst
 • dag en nacht te dragen
 • je kan er mee douche, sporten en slapen

 

White noise (witte ruis) machines

De principes van tinnitusmaskeerders zijn in principe allemaal hetzelfde. Ze geven een tegengeluid dat het oorsuizen, de piep of andere toon in de oren tegenwerkt. White noise (witte ruis) apparaten werken op eenzelfde manier, maar deze machines draag je niet op of in je oor. Een white noise machine produceert geluid dat bestaat uit een mix van frequenties in het hoorbare bereik, met gelijke intensiteit op elk van die frequenties. Dit resulteert in een geluid dat lijkt op het geluid van een continue, monotone ruis, zoals het geluid van een waterval, wind of ruis van een tv-kanaal zonder signaal.

 

White noise machines worden vaak gebruikt als een hulpmiddel om te ontspannen, te concentreren of in slaap te vallen, omdat het monotone geluid achtergrondgeluiden kan maskeren die anders storend zouden zijn. White noise machines kunnen ook nuttig zijn voor mensen met tinnitus (oorsuizen) omdat het constante geluid van de machine de tinnitus kan maskeren en zo verlichting kan bieden. Let wel op! Er zijn aanwijzingen dat ONGESTRUCTUREERDE white noise geluiden, tinnitus juist kunnen verergeren. Een goed voorbeeld van een dergelijk apparaat is de whitenoise machine van Prosova.

 

ProSova White Noise Machine

Specificaties

 • 24 verschillende geluiden
 • Timer van 30, 60 of 90 minuten 
 • 8 uur gebruik met volle accu 
 • Na 3 uur al volledig opgeladen
 • + Gratis (E)-Slaapboek

 

 

Mocht je eens een White Noise machine willen proberen, misschien wel om gewoon beter in slaap te kunnen vallen, los van je tinnitus, bekijk dan onze top 3 White Noise machines. De White Noise machines in deze lijst hebben allemaal een CE-markering en zijn dus veilig voor gebruik.

 

Zoals je ziet is tinnitus een hardnekkig probleem met een grote impact op de levens van miljoenen Nederlanders. Hoewel de aandoening nog niet volledig te genezen is, zijn er gelukkig wel een hoop hulpmiddelen en methodes beschikbaar die er in ieder geval voor kunnen zorgen dat er beter mee te leven is. In sommige gevallen kunnen deze oplossingen er zelfs voor zorgen dat de kwaliteit van leven weer helemaal terug komt.