Moonbird vs Somnox: een uitgebreide review

Gepubliceerd op 8 januari 2024 om 16:47

Moonbird of Somnox: wat kies jij?

In het artikel over technologie bij slaapproblemen heb je misschien al meer gelezen over de Somnox 2 slaaprobot en de Moonbird slaap- en ademhalingscoach. In deze review gaan we wat dieper in op deze twee technologische innovaties die je helpen te ontspannen en beter te slapen en maken we een uitgebreide vergelijking tussen de Moonbird en de Somnox 2.

 

De Moonbird Slaap- en Ademhalingscoach

De Moonbird Slaap- en Ademhalingscoach is een innovatief apparaat dat belooft de harmonie tussen lichaam en geest te herstellen door zich te richten op zowel slaap als ademhaling. Lees hieronder meer over de werking, voordelen, kosten en vergoedingsmogelijkheden van de Moonbird. Met code STENZO10 krijg je ook nog een €10,- korting op je bestelling!

Voordelen:

 • Compact apparaat
 • Wetenschappelijk onderbouwd
 • Betaalbaar (vaker aanbiedingen)
 • Gebruiksvriendelijk
 • Aanbevolen door +400 artsen en therapeuten
 • 10 euro korting met code STENZO10

 

Nadelen:

 • Minder vergoedingsmogelijkheden
 • Geen huurmogelijkheden
 • Geen slaapanalyse

De Somnox 2 Slaaprobot

Je hebt de Somnox slaaprobot vast wel eens voorbij zien komen in een reclame of op social media. Als je meer over deze innovatieve slaaprobot wilt weten, ben je hier op de juiste plek. Hier lees je meer over het nieuwste model, de Somnox 2, waar je deze kunt kopen en of deze vergoed wordt door je zorgverzekeraar. 

Voordelen:

 • Comfortabele knuffel
 • Wetenschappelijk onderbouwde technologie
 • Huren mogelijk
 • Meerdere vergoedingsmogelijkheden
 • Uitgebreide slaapanalyse
 • 15000+ gebruikers

 

Nadelen:

 • Prijzig
 • Groot apparaat
 • Geen korting

Werking van de Moonbird Slaap- en Ademhalingscoach

De Moonbird is ontwikkeld met het oog op het bevorderen van een diepere slaap en het verminderen van stress (en angst) door ontspanning middels gerichte ademhalingsoefeningen. Het apparaat werkt als een persoonlijke coach, die je begeleidt bij het verbeteren van je ademhaling en het bereiken van een meer ontspannen toestand. Het apparaat is een ‘hand-held’ in de vorm van een ei dat trillingen in verschillende sterktes en tempo geeft.

 1. Ademhalingstechnologie

Een van de belangrijkste functionaliteiten van de Moonbird is de geavanceerde ademhalingstechnologie. Het apparaat analyseert jouw ademhalingspatroon en past vervolgens de begeleide ademhalingsoefeningen aan op basis van jouw individuele behoeften. Dit zorgt voor een natuurlijke en rustgevende ademhaling, wat cruciaal is voor ontspanning en een goede nachtrust.

 1. Biofeedbackmechanisme

De Moonbird is uitgerust met een biofeedbackmechanisme dat real-time informatie geeft over jouw ademhaling. Deze terugkoppeling stelt je in staat om bewust te worden van je ademhaling en helpt je bij het aanpassen van het ritme. Het apparaat creëert als het ware een verbinding tussen jou en je ademhaling, waardoor je een dieper begrip ontwikkelt van je eigen lichaam en stressniveaus.

 

Voordelen van de Moonbird Slaap- en Ademhalingscoach

 1. Verbeterde Slaapkwaliteit

Door de combinatie van geavanceerde ademhalingstechnologie en biofeedback draagt de Moonbird bij aan een verbeterde ontspanning en daaraan gekoppelde slaapkwaliteit. Gebruikers rapporteren diepere en meer herstellende slaap, waardoor ze uitgerust en energiek ontwaken.

 1. Stressvermindering

Het gericht werken aan ademhaling met de Moonbird resulteert in stressvermindering. Een rustigere ademhaling heeft een directe invloed op het zenuwstelsel, waardoor het lichaam in een staat van ontspanning komt. Dit is essentieel voor het verminderen van stress en het bevorderen van algehele welzijn.

 1. Individuele Aanpassing

Een van de opvallende voordelen van de Moonbird is de individuele aanpassing. Het apparaat past zich aan aan de behoeften van de gebruiker, waardoor het geschikt is voor mensen met uiteenlopende slaap- en ademhalingspatronen. Dit maakt het een veelzijdige oplossing voor een breed scala aan gebruikers.

 

Kosten van de Moonbird Slaap- en Ademhalingscoach

De Moonbird kost in principe 179,- euro, maar met code STENZO10 krijg je altijd 10,-  euro korting. Ook heeft Moonbird vaker acties rond bijvoorbeeld Black Friday of het begin van het jaar. Kijk daarom ook altijd even op de website voor een aanbieding. 

 

Vergoeding Moonbird door Zorgverzekeraars

Op dit moment wordt de Moonbird bij Zilveren Kruis deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit geldt alleen wanneer je collectief bent verzekerd bij Zilveren Kruis met 3 of 4 sterren vanuit de aanvullende verzekeringen. Dan krijg je 50% korting op de Moonbird en betaal je maar €89,50 in plaats van €179.

 

Kortingscode: STENZO10

Bestel Moonbird met €10,- korting door code STENZO10 in te vullen bij je bestelling. Niet alleen op Moonbird, maar op alle producten krijg je dan deze korting!

Werking van de Somnox 2 Slaaprobot

De Somnox 2 slaaprobot is ontworpen om de slaapkwaliteit te verbeteren door middel van geavanceerde technologieën en innovatieve functies. Het apparaat is ontworpen in de vorm van een zachte knuffelbare robot, die gemakkelijk in bed kan worden geplaatst. Het is daarmee de ultieme partner bij slaapproblemen

 1. Ademhalingssynchronisatie

Een opmerkelijke functie van de Somnox 2 is de ademhalingssynchronisatie. Het apparaat analyseert de ademhaling van de gebruiker en past zijn eigen ademhaling hierop aan. Dit imiteert een rustgevend ademhalingspatroon, wat kan helpen bij het induceren van ontspanning en het verminderen van stress.

 1. Geluidstechnologie

De slaaprobot maakt gebruik van geïntegreerde geluidstechnologie om rustgevende geluiden af te spelen, zoals kalmerende muziek of natuurgeluiden. Deze geluiden kunnen de omgevingsgeluiden maskeren en een sfeer van rust creëren, waardoor de gebruiker gemakkelijker in slaap valt en dieper slaapt. Dit kan gemakkelijk via de Somnox-app op je telefoon.

 1. Haptische Feedback

De Somnox 2 bevat ook haptische feedback, wat betekent dat het subtiele trillingen en bewegingen kan genereren. Deze haptische feedback is ontworpen om een gevoel van geruststelling en comfort te bieden, vergelijkbaar met het gevoel van een kalmerende aanraking.

 

Via de Somnox app kun je overigens niet alleen geluiden afspelen. Je kunt er je hele slaapprogramma mee invullen en bijhouden. Tevens  kun je persoonlijke begeleiding ontvangen middels een intakegesprek met een Somnox coach waarna je vervolgens ondersteuning via de chat kunt krijgen.

 

Voordelen van de Somnox 2 Slaaprobot

De Somnox 2 slaaprobot belooft verschillende voordelen voor gebruikers die worstelen met slaapproblemen.

 1. Verbeterde Slaapkwaliteit

Door de combinatie van ademhalingssynchronisatie, rustgevende geluiden en haptische feedback kan de Somnox 2 bijdragen aan een verbeterde slaapkwaliteit. Gebruikers kunnen gemakkelijker in slaap vallen, dieper slapen en uitgeruster wakker worden.

 1. Stressvermindering

De ademhalingssynchronisatie en rustgevende geluiden zijn ontworpen om stress te verminderen. Dit is vooral gunstig voor mensen met een drukke levensstijl of die lijden aan stress-gerelateerde slaapproblemen.

 1. Bevordering van Ontspanning

De haptische feedback, in combinatie met andere functies, kan een gevoel van ontspanning bevorderen. Het knuffelbare ontwerp van de robot draagt ook bij aan een gevoel van comfort en veiligheid.

 

Kosten van de Somnox 2 Slaaprobot

De Somnox 2 kun je online bestellen via de website van Somnox. Je kunt daar kiezen om het apparaat te kopen of te huren via het slaapprogramma. De huur kun je na de huurperiode annuleren, verlengen of je kunt de slaaprobot overnemen tegen de resterende marktwaarde. De prijzen zijn:

 • Direct kopen - € 549,-
 • Huren voor 3, 6 of 12 maanden via het slaapprogramma
  • 3 maanden: € 50,- p/mnd
  • 6 maanden: € 35,- p/mnd
  • 12 maanden: € 30,- p/mnd

De Somnox 2 is overigens het nieuwst en meest geavanceerder model van deze slaaprobot. De Somnox 1 is het eerste model, iets minder geavanceerd, maar mogelijk is dit precies genoeg voor wat je nodig hebt. De Somnox 1 koop je ook via de website van Somnox voor € 399,-.

Hoewel de prijs misschien iets aan de hoge kant is, zijn er dus voldoende mogelijkheden om ook tijdelijk gebruik te maken van de slaaprobot of om als het ware gespreid te betalen, middels de huurconstructies. Er zijn echter ook nog mogelijkheden om het (deels) vergoed te krijgen vanuit je zorgverzekering.

 

Vergoeding Somnox 2 door Zorgverzekeraars

De Somnox Slaaprobot is een bijzonder technologisch hulpmiddel dat je kan helpen op beter te ontspannen en te slapen. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de slaaphulp of geven er korting op:

 • CZ geeft klanten 15% korting of 1 maand gratis Try & Buy
 • ONVZ geeft 1 maand gratis wanneer je kiest voor 3 maanden Try & Buy
 • Voor klanten van A.S.R. wordt de Somnox vanaf 1 januari 2024 tot 75% vergoed vanuit de aanvullende verzekering
 • Bij Zilveren Kruis krijgen verzekerden vanaf 1 januari 2024 zelfs tot 100% vergoed via de Gezond en Fitbundel

Kortom, de Somnox 2 slaaprobot is een baanbrekende innovatie op het gebied van slaaptechnologie, gericht op het verbeteren van de slaapkwaliteit door middel van geavanceerde functies zoals ademhalingssynchronisatie, geluidstechnologie en haptische feedback. Check altijd even bij je zorgverzekeraar om te achterhalen of er vergoedingsmogelijkheden zijn.

Bestel de SOMNOX 2 hier!

Moonbird of Somnox: wat past bij jou?

In de zoektocht naar rustgevende nachten en stressvermindering kunnen zowel de Somnox 2 als de Moonbird oplossing bieden. De keuze voor een van deze twee apparaten hangt echt af van je budget (eventuele vergoeding van de zorgverzekeraar), het probleem dat je er mee wilt oplossen en de gebruiksvriendelijkheid. 

 

Slaap vs. Stress

De Somnox is voornamelijk geschikt voor als je problemen hebt met in slaap vallen en doorslapen. Deze slaaphulp neem je vooral mee in bed voordat je gaat slapen en je kunt 'm de hele nacht bij je houden. Het apparaat biedt ook uitgebreide slaapanalyses die je via de app nauwkeurig kunt bekijken en waarmee je je slaap kunt monitoren en verbeteren. Het is ten opzichte van de Moonbird wel een vrij groot apparaat dat je niet zomaar even meeneemt buiten de deur en overdag op je werk of in een trein gebruikt om te ontspannen. Daar is de Moonbird veel geschikter voor. Deze is een stuk kleiner (handformaat) en kun je direct erbij nemen wanneer je stress voelt of een paniekaanval aan voelt komen. Wil je dus vooral werken aan je slaapkwaliteit, dan is de Somnox, al dan niet tijdelijk, de beste keuze. Heb je regelmatig last van stress, angst of paniek in specifieke situaties, dan is de Moonbird voor jou wellicht de ideale hulp om je weer tot rust te brengen. 

 

Budget en Vergoeding

Hoewel je met beide apparaten hulp en ondersteuning kunt krijgen voor dezelfde problemen, verschillen ze nogal in kosten. De Somnox is, wanneer je deze koopt een stuk prijziger dan Moonbird. Ook biedt Moonbird geregeld acties en aanbiedingen. Zo kun je deze met code STENZO10 bijvoorbeeld met 10 euro korting bestellen. Daar staat tegenover dat je de Somnox door meerdere zorgverzekeraars vergoed wordt en de Moonbird slechts door 1 zorgverzekeraar. 

 

Knuffel of Handheld

Beide apparaten bieden een innovatieve benadering voor ontspanning en slaapverbetering. Behalve budget en functionaliteit is het natuurlijk ook belangrijk om te kiezen wat jij zelf prettiger vindt. Als je de voorkeur geeft aan een knuffelbare en intuïtieve benadering, kan de Somnox 2 de voorkeur hebben. Aan de andere kant kan de Moonbird aantrekkelijk zijn voor wanneer je specifiek gericht bentop ademhalingsverbetering en gepersonaliseerde slaapondersteuning.

Kortom, beide apparaten hebben hun eigen voor- en nadelen, maar dat ze werken en een oplossing kunnen bieden voor jouw slaapproblemen en kunnen helpen bij  angst- en stressreductie, dat staat buiten kijf. Ze kosten dan wel wat, maar het is de investering dubbel en dwars waard. Vergeet ook zeker niet bij je zorgverzekeraar te vragen naar mogelijke vergoeding!