Wat is de sterkte van 1 lux?

Gepubliceerd op 30 mei 2024 om 10:18
1 lux sterkte kaars

Lux is een eenheid van lichtsterkte die aangeeft hoeveel licht er op een bepaald oppervlak valt. Het wordt vaak gebruikt om de helderheid van een lichtbron te meten zoals deze door het menselijk oog wordt waargenomen. Maar wat betekent 1 lux precies, en hoe wordt het gemeten? In dit artikel bespreken we de betekenis en toepassing van de eenheid lux in verschillende contexten.

Wat is Lux?

Lux (lx) is een maat voor verlichtingssterkte, gedefinieerd als één lumen per vierkante meter. Lumen is de eenheid van lichtstroom, die de totale hoeveelheid zichtbaar licht van een lichtbron beschrijft. Dus, als een lichtbron één lumen licht verspreidt over een oppervlak van één vierkante meter, is de verlichtingssterkte op dat oppervlak één lux. Dit is vergelijkbaar met de lichtsterkte van 1 kaars.

Hoeveel Licht is 1 Lux?

Om een beter begrip te krijgen van de sterkte van 1 lux, is het nuttig om het te vergelijken met alledaagse situaties:

  • Volle maan: Op een heldere nacht met volle maan is de verlichtingssterkte ongeveer 0,25 lux.
  • Zonsopgang of zonsondergang: Tijdens zonsopgang of zonsondergang is de verlichtingssterkte ongeveer 400 lux.
  • Kantooromgeving: Een goed verlichte kantooromgeving heeft meestal een verlichtingssterkte tussen 300 en 500 lux.
  • Daglicht in de schaduw: Op een bewolkte dag in de schaduw kan de verlichtingssterkte variëren van 1.000 tot 10.000 lux.
  • Direct zonlicht: Op een heldere dag in direct zonlicht kan de verlichtingssterkte oplopen tot 100.000 lux of meer.

Hoe wordt Lux Gemeten?

Lux wordt gemeten met een lichtmeter, een apparaat dat de hoeveelheid licht op een specifiek oppervlak detecteert. De sensor in de lichtmeter meet de lichtintensiteit en geeft de waarde in lux weer. Dit is vooral nuttig in situaties waar precieze verlichtingsniveaus belangrijk zijn, zoals bij fotografie, het ontwerpen van werkplekken, of bij het gebruik van lichttherapielampen.

Toepassingen van Lux in Verschillende Sectoren

Verlichting van Werkplekken

In werkomgevingen is voldoende verlichting essentieel voor productiviteit en veiligheid. Ergonomische richtlijnen adviseren vaak specifieke verlichtingssterktes afhankelijk van de taak:

  • Algemene kantoorwerkzaamheden: 300-500 lux
  • Tekenen en gedetailleerd werk: 1.000 lux
  • Productieomgevingen: 750 lux

Lichttherapie

Lichttherapie, gebruikt voor de behandeling van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) en andere aandoeningen, vereist vaak specifieke verlichtingsniveaus om effectief te zijn. Zoals eerder genoemd, is een lichtintensiteit van 10.000 lux de standaard voor deze therapieën.

Architectuur en Stadsplanning

Architecten en stadsplanners gebruiken lux om te zorgen voor voldoende verlichting in openbare ruimtes, straten en gebouwen, om zowel veiligheid als esthetiek te waarborgen.

De sterkte van 1 lux is de hoeveelheid licht van één lumen die op een oppervlak van één vierkante meter valt. Het is een essentiële maat voor het begrijpen en meten van verlichting in diverse omgevingen, van kantoren tot therapeutische toepassingen. Door te begrijpen wat 1 lux vertegenwoordigt en hoe het wordt gemeten, kunnen we beter beoordelen of de verlichting in onze omgeving geschikt is voor onze behoeften.