Altijd de juiste temperatuur met een slimme thermostaat

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 14:24

Domotica is technologie waarmee je thuis wonen slimmer, leuker en veiliger kunt maken. Van slimme verlichting en tot slimme huishoudelijke apparaten, bij elk aspect van het wonen kan domotica je tegenwoordig ondersteunen. In dit artikel zetten we de meest populaire merken voor slimme thermostaten waaronder Tado, Google Nest en Honeywell voor je op een rij en lees je meer over de voordelen van een slimme thermostaat.


Wat zijn de populairste merken slimme thermostaten?

In de wereld van slimme thermostaten is Eneco marktleider in Nederland. Europees gezien is dat Tado. Maar ook Honeywell, Nefit, Nest en Ecobee zijn bekende merken die je zeker eens kunt overwegen. Lees hieronder meer over deze thermostaatmerken:

 

Google Nest Learning Thermostat

De Google Nest Learning Thermostat is een slimme thermostaat die kan worden bediend via een smartphone-app of spraakassistent. De Nest Thermostat kan uw verwarmings- en koelingsvoorkeuren leren en zich daar automatisch op aanpassen. Het beschikt ook over een auto-away-functie die de thermostaat uitschakelt als er niemand thuis is, om energie te besparen. Je kunt er ook de boiler mee aansturen.

 

Ecobee-thermostaat

De Ecobee Thermostat is een andere slimme thermostaat die kan worden bediend via een smartphone-app of spraakassistent. Net als de Nest Thermostat kan de Ecobee je verwarmings- en koelingsvoorkeuren leren en zichzelf automatisch daarop aanpassen. De Ecobee beschikt echter ook over ingebouwde sensoren die kunnen detecteren of er iemand thuis is of niet, om zo nog meer energie te besparen. Je koopt hem hier op Amazon.nl

 

Tado thermostaat

De tado° Slimme Thermostaten zijn stuk voor stuk een ware ‘klimaatassistent’. Via de tado°-app heb je eenvoudige toegang en controle, waar je ook bent. De systemen van tado bieden onder meer geolocatie, open raam detectie en weeraanpassingen voor efficiënt verwarmen. Het is gemakkelijk om gedetailleerde rapporten te ontvangen en de thermostaten naadloos te integreren met smart home-systemen. Gebruik stembesturing met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri, of sluit aan bij IFTTT. Tado is compatibel met de meeste verwarmingssystemen. Bekijk hier de slimme thermostaten van Tado op bol.com

 

Honeywell

Honeywell biedt een hoop verschillende modellen slimme thermostaten. De meest nieuwe modellen zoals de Honeywell Lyric T6 beschikt over vrijwel alle functies die je van een moderne slimme thermostaat zou verwachten. Deze thermostaat leert jouw routine, waardoor je altijd de juiste temperatuur op de gewenste tijd hebt. Via het stijlvolle touchscreen of de Lyric app op je iOS of Android apparaat kun je de thermostaat bedienen. De Lyric T6 biedt geofencing, Apple HomeKit compatibiliteit en stembesturing met Siri. Met een verlicht touchscreen, modulerende Opentherm en ondersteuning voor diverse cv-ketels, geniet je van ultiem comfort en besparingen. Voor afstemming op diverse Nefit en Bosch ketels heb je een omvormer nodig om de thermostaat ermee te laten communiceren. Bekijk voor aanschaf dus goed de compatibiliteitstabel voordat je het op jouw verwarmingssysteem gaat aansluiten. Bekijk hier alle slimme thermostaten van Honeywell op bol.com

 

Nefit Moduline

De Nefit Moduline thermostaten zijn ontwikkeld binnen de muren van het bekende elektronicamerk Bosch. Deze thermostaten horen misschien niet helemaal in dit rijtje thuis. Hoewel ze erg degelijk en simpel zijn, is het niet mogelijk om ze op afstand te besturen. Met een simpele draaiknop stel je ze in. De Nefit Moduline is zowel geschikt voor verwarmen, koelen en ook voor warmtepompen. De slimmigheid zit ‘m erin dat de thermostaten toch een paar slimme functies hebben. Zo herkennen ze een te lage cv-waterdruk en herkennen ze automatisch het juiste protocol om zo een comfortabele en gewenste temperatuur in huis te houden. Bekijk hier de slimme thermostaten van Nefit op bol.com

 

Hoe werken slimme thermostaten?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die verbonden is met het internet en in staat is om op afstand te worden bediend via een smartphone of computer. Dit betekent dat je de temperatuur in je huis kunt aanpassen, ongeacht waar je bent, zolang je een internetverbinding hebt.

Slimme thermostaten maken gebruik van verschillende sensoren en algoritmes om de temperatuur in je huis te regelen en energie te besparen. Deze sensoren kunnen bijvoorbeeld detecteren wanneer er mensen in de kamer zijn en de temperatuur aanpassen op basis van hun aanwezigheid. Sommige slimme thermostaten kunnen ook leren van je gedrag en patronen en kunnen zich automatisch aanpassen aan je dagelijkse routine.

Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?

Een ander belangrijk kenmerk van slimme thermostaten is dat ze verbonden kunnen zijn met andere slimme apparaten in je huis, zoals slimme verlichting, slimme deursloten, en slimme beveiligingscamera's. Dit betekent dat je ze kunt integreren in een slimme woning systeem en kunt automatiseren, bijvoorbeeld door de verlichting automatisch aan te passen als de temperatuur verandert.

Slimme thermostaten kunnen ook energie besparen doordat ze je inzicht geven in je energieverbruik en je in staat stellen om de temperatuur in je huis te regelen op een efficiënte manier. Sommige slimme thermostaten bieden bijvoorbeeld energierapporten en tips om energie te besparen, terwijl andere gebruikmaken van geofencing-technologie om de temperatuur aan te passen wanneer je het huis verlaat en terugkeert.

Ten slotte zijn slimme thermostaten vaak eenvoudig te installeren en te gebruiken. Veel modellen worden geleverd met een duidelijke installatiehandleiding en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in je bestaande verwarmingssysteem. Sommige modellen hebben ook een intuïtieve gebruikersinterface en kunnen worden bediend met spraakopdrachten, wat het gebruiksgemak nog verder vergroot.

 

Kortom, een slimme thermostaat is een handig apparaat dat je helpt om de temperatuur in je huis op afstand te regelen, energie te besparen en je dagelijkse routine te automatiseren. Er zijn verschillende modellen beschikbaar op de markt, met verschillende functies en prijzen, dus het is belangrijk om te kijken naar je behoeften en budget bij het kiezen van de juiste slimme thermostaat voor jouw huis.