Glucosemeters voor thuis

Op 14 november is het weer zover: Wereld Diabetes Dag! Deze dag staat vanzelfsprekend in het teken van diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. De Internationale Diabetes Federatie (IDF) stelt dat ongeveer 537 volwassenen tussen de 20-79 jaar met diabetes leven. Naar verwachting groeit dit aantal tot 2030 naar 643 miljoen en naar maar liefst 783 miljoen in 2045. In Nederland is diabetes een van de belangrijkste en meest voorkomende ‘volksziekten’. Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 bij! Voor veel diabetespatiënten is het belangrijk om de bloedglucosewaarden goed in de gaten te houden. Hier lees je alles over diabetes en het meten en monitoren van je bloedglucose. 

 

5 typen diabetes

Je hebt vast wel eens gehoord van diabetes type I en type II. Deze laatste is de meest voorkomende vorm van diabetes, maar er zijn nog een paar andere vormen van diabetes. Zo bestaan ook de varianten MODY, LADA en zwangerschapsdiabetes. Hieronder kort de kenmerken van deze 5 vormen van diabetes. Meer informatie over diabetes vind je op de websites van Diabetes Vereniging Nederland (DVN) en het Diabetesfonds.

 

 • Diabetes type 2: DM2 oftewel diabetes mellitus type 2 is de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Deze variant wordt grotendeels door leefstijl veroorzaakt. Door ongezond te leven (overgewicht en weinig bewegen) raken cellen in het lichaam ongevoelig voor insuline (insulineresistent) of maakt de alvleesklier niet genoeg insuline aan. Insuline is nu net nodig om glucose (suiker) vanuit het bloed de cellen in te krijgen. Wanneer dit niet lukt, in dit geval door insulineresistentie of een tekort een insuline, uit zich dit in hoge bloedglucosewaarden. Gelukkig kun je er zelf al een hoop aan doen voordat je moet overstappen op medicijnen, zoals tabletten of het spuiten van insuline. Aanpassingen in voeding en leefstijl kunnen al een hoop goeds doen. Door meer te bewegen en evenwichtig te eten kun je bijvoorbeeld je gewicht, bloeddruk en cholesterolgehalte zelf omlaag brengen en daarmee ook je bloedglucose stabiel houden.
 • Diabetes type 1: Na diabetes type 2 komt type 1 het meest voor. Deze vorm is niet te voorkomen en ook niet te genezen. Het eigen immuunsysteem heeft de cellen in de alvleesklier die insuline produceren als het ware ‘uitgeschakeld’ waardoor deze geen insuline meer aanmaakt. De behandeling ligt dan ook vrij voor de hand: insuline. Patiënten met deze vorm van suikerziekte zullen hun hele leven insuline moeten gebruiken en goed moeten blijven letten op hun bloedglucosewaarden.
 • Zwangerschapsdiabetes: Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 vrouwen zwangerschapsdiabetes. Dit aantal loopt wel al enkele jaren op. Van de vrouwen tussen de 40-44 jaar krijgt ongeveer 20% zwangerschapsdiabetes. Deze vorm van diabetes ontstaat vanzelfsprekend tijdens de zwangerschap, omdat het lichaam in deze tijd minder gevoelig wordt voor insuline. Het ontstaat vaak tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek en is in principe is het goed te controleren door genoeg te bewegen en een evenwichtig dieet te volgen. Werkt dit niet? Dan kan het zijn dat je insuline moet spuiten. Zowel vrouw als kind hebben overigens een hogere risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes.
 • MODY: MODY staat voor Maturity Onset Diabetes of the Young en deze vorm komt bij ongeveer 3% van de diabetespatiënten voor. Het begint meestal tussen de 10 en 25 jaar en is het gevolg van een erfelijke genetische afwijking waardoor de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt. Er bestaan 13 typen MODY (13 verschillende genen), maar MODY 3 is de meest voorkomende vorm in Europa. Deze variant is goed te behandelen met medicijnen (tabletten of insuline).
 • LADA: LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes of the Adult. Het is een vorm van diabetes type 1 bij volwassenen, die geleidelijk begint. De cellen die insuline maken worden door een stoornis in de afweer vernietigd. LADA is alleen te behandelen met insuline.

 

Wat is een goede bloedsuikerspiegel?

Voor mensen met diabetes is het belangrijk om de bloedglucosewaarden goed in de gaten te blijven houden. Volgens het Diabetesfonds is een bloedsuikerwaarde  tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Te hoge waarden kunnen leiden tot ‘hyperglycemie’, te lage suikerwaarden kunnen leiden tot een (acute) ‘hypoglycemie (hypo)’. Een hypo kan ontstaan doordat je teveel insuline hebt gespoten, een maaltijd hebt overgeslagen of flink hebt gesport.

 

 • Bij hyperglycemie merken mensen onder andere dat ze veel moeten plassen, veel dorst hebben, vermoeid zijn en afvallen zonder reden.
 • Een hypo kan acuut optreden en onder ander leiden tot zweten, beven en een veranderend humeur. In het ergste geval kan dat leiden tot een coma, blijvende hersenschade of de dood.

 

Je kunt je voorstellen je voorzichtig moet zijn met het toedienen van insuline. Als je teveel spuit kun je in een ‘hypo’ terechtkomen, gebruik je te weinig, dan blijft je bloedsuiker te hoog. Het is daarom belangrijk en noodzakelijk om je bloedwaarden goed in de gaten te houden, zeker wanneer je afhankelijk bent van insuline. Het meten en monitoren van je glucosewaarden kan op verschillende manier.

 

Glucose meten met prikken

De ‘standaard’ bloedglucosemeters zijn nog steeds zeer gangbaar en effectief. Je prikt met een prikpen in je vinger, met de teststrip ‘zuig’ je het druppeltje bloed op en deze gaat vervolgens in het meetapparaatje. Nadeel van deze methode is dat je moet prikken en de meting slechts een momentopname is. Wanneer je insulineafhankelijk bent, wordt dit diabetestestmateriaal meestal grotendeels vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan wel zijn dat niet al het diabetestestmateriaal, zoals de test strips, volledig wordt vergoed.

 

Dergelijke bloedglucosemeters kun je ook zelf kopen als je het bijvoorbeeld niet vergoed krijgt. Het is dan wel belangrijk om een meter aan te schaffen die voldoet aan de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen. De Keuzehulp Bloedglucosemeter helpt je bij het kiezen van een glucosemeter die bij je past en voldoet aan de kwaliteitsstandaard. Helaas wordt de keuzehulp op 1 december 2022 van de website gehaald, maar dat geeft gelukkig genoeg tijd om er nog snel even gebruik van te maken. Je vult een aantal vragen in en de keuzehulp geeft de optie die het beste bij jou past. We hebben de proef op de som genomen en de vragenlijst doorlopen voor iemand zonder insulinepomp die verder geen medicatie gebruikt en het liefst een kleine glucosemeter heeft die:

 

 • Meer dan 150 metingen kan opslaan
 • Waarschuwt bij een hypo of hyper
 • De mogelijkheid geeft om zelf de insulinedosering in te voeren

 

Wanneer je dit allemaal invult krijg je een 100% match met de Contour Next One van producent Ascensia Diabetes Care met kort daarachter de Glucofix TECH en de Glucofix TECH 2K van producent A.Menarini Diagnostics.

 

Contour Next Startpakket

 

Contour Next One glucosemeter starterspakket

Specificaties:

 • Bloeddruppel: 0,6 µL
 • Testduur: 5 seconden
 • Meeteenheid: mmol/L (niet instelbaar op mg/dL)
 • Weergave gemiddelde waarden
 • Geheugencapaciteit: 800 resultaten

 

 

Glucofix Tech Meterset

 

glucofix tech meterset glucosemeter

Specificaties:

 • Bloeddruppel: 0.5µl
 • Testduur: 5 seconden
 • hypo /hyperalarm en maaltijdmarkering
 • Weergave gemiddelde waarden
 • meetbereik tussen 1.1-33.3mmol/L
 • geheugencapaciteit 730 resultaten

 

Glucose meten zonder prikken

Wanneer je echter sterk insuline-afhankelijk bent en onvoorspelbare suikerwaarden hebt, is het niet comfortabel en ook niet efficiënt als je elk uur je bloedwaarden zou moeten meten. Het continu monitoren kan zonder te prikken, met de nieuwste sensortechnologieën veel effectiever. Bij sensormonitoring wordt onder de huid een sensor met een naaldje geplaatst die de bloedsuiker in het huidvocht continu monitort. Van deze technologie bestaan in principe twee varianten: Flash Glucose Monitoring en real time Continue Glucose Monitoring (rtCGM ). Bij Flash (Freestyle Libre) moet je de ontvanger/smartphone in de buurt van de sensor houden (flashen) en bij ‘real-time’ kun je de waarden op elk moment op je telefoon of ander apparaat aflezen. Beide vormen van glucosemonitoring worden slechts voor specifieke diabetespatiënten vergoed.

 

Flash glucose monitoring wordt vergoed voor:

 • Mensen met diabetes type 1.
 • Mensen met diabetes type 2 met een intensief insulineschema.
 • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes type 2 die insuline gebruiken maar geen intensief insulineschema hebben.
 • Vrouwen met een zwangerschapswens bij een preconceptionele diabetes type 2 die insuline gebruiken maar geen intensief insulineschema hebben.

 

Real time Glucose monitoring (rt-CGM) wordt vergoed voor:

 • Kinderen met diabetes type 1.
 • Volwassenen met slecht ingesteld diabetes type 1 (ondanks standaardcontrole blijvend hoog HbA1c >8% of >64 mmol/mol).
 • Patiënten met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemieën en/of die ongevoelig zijn om hypoglykemie waar te nemen (‘hypoglycemia unawareness’).
 • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2).
 • Vrouwen met een zwangerschapswens bij een preconceptionele diabetes (type 1 en type 2).

 

Een nieuwe technologie die steeds meer in trek raakt is het zogenaamde (Hybrid) Closed Loop (HCL) systeem, waarbij de glucosensor de glucosewaarden meet en direct een insulinepomp aanstuurt die de juiste hoeveelheid insuline afgeeft. Deze systemen worden nog niet (breed) vergoed in Nederland. Wil je weten welke sensortechnologieën allemaal op de markt zijn? Bekijk dan het overzicht op  website van DVN.


Veelgestelde vragen (FAQ) over Glucosemeters

1. Wat is een glucosemeter?

Een glucosemeter is een medisch apparaat dat wordt gebruikt om de geschatte concentratie van glucose in het bloed te bepalen.

2. Hoe werkt een glucosemeter?

De meter werkt door een kleine bloedmonster te nemen, meestal verkregen door het prikken van de huid, en het te testen op zijn glucosegehalte.

3. Hoe nauwkeurig zijn glucosemeters?

Glucometers zijn over het algemeen nauwkeurig in het meten van bloedglucose, maar ze kunnen soms variëren. Het is belangrijk om uw meter regelmatig te kalibreren volgens de instructies van de fabrikant.

4. Kunnen diabetici hun eigen bloedglucosewaarden testen?

Ja, met een thuis-glucosemeter kunnen diabetici hun eigen bloedglucosewaarden volgen en zo helpen hun ziekte te beheersen.

5. Hoe vaak moet ik mijn bloedglucosewaarden testen?

De frequentie van testen varieert afhankelijk van het type diabetes dat u heeft en uw behandelplan. Uw arts of diabetesverpleegkundige kan u adviseren over hoe vaak u moet testen.

6. Hoe kan ik een glucosemeter krijgen?

Glucosemeters zijn verkrijgbaar bij de meeste apotheken en via online retailers. Uw arts kan u ook helpen bij het kiezen van een meter die het beste bij uw behoeften past.

7. Wat moet ik doen als mijn bloedglucosewaarden te hoog of te laag zijn?

Als uw bloedglucosewaarden te hoog of te laag zijn, moet u contact opnemen met uw arts of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen u adviseren over de te nemen stappen.

8. Moet ik betalen voor teststrips voor mijn glucosemeter?

Dit hangt af van uw zorgverzekering. Sommige verzekeraars dekken de kosten van teststrips, terwijl anderen dat niet doen. Het is het beste om contact op te nemen met uw verzekeraar om deze informatie te bevestigen.