Thermometers: soorten en technologie

Bijna niemand ontkomt eraan in de wintermaanden: de griep. Je zult er niet elk jaar (evenveel) last van hebben, maar ooit krijg je het. Als je het eenmaal hebt kun je last krijgen van rillingen, spierpijn en koorts. Het is dan verstandig om je lichaamstemperatuur regelmatig te meten. Maar wat is nou de best manier om dat te doen? En welke thermometer kun je het beste gebruiken? Hier lees je hoe je het beste je temperatuur kunt meten, welke thermometers er zijn en de voor- en nadelen van deze thermometers.

 

Welke thermometers zijn er?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende thermometers zijn: de digitale (staaf)thermometer en de infrarood thermometer. Beide typen thermometers zijn nagenoeg even nauwkeurig in hun meting, maar als je de kerntemperatuur van het lichaam wil meten, is maar 1 manier de beste: rectaal, in de anus. En dat doe je met een digitale staafthermometer.

 

Let wel, dit is de beste manier om ‘zo nauwkeurig mogelijk’ de kerntemperatuur te meten. Dat betekent niet dat de infrarood thermometers niet goed meten. Die meten alleen ‘zeer nauwkeurig’ de lichaamstemperatuur op andere plekken van het lichaam. De meting zelf is dus zeer betrouwbaar, maar kan soms iets afwijken van de precieze kerntemperatuur, meer niet. Het is overigens ook niet altijd nodig om precies de lichaamstemperatuur te weten. Je kunt best aanhouden dat alle metingen vanaf 38 graden, ongeacht welke thermometer je gebruikt,  betekent dat je koorts of een verhoogde lichaamstemperatuur hebt.

 

Digitale staafthermometer

Je kent ze wel en hebt er waarschijnlijk ergens wel eentje thuis in het medicijnkastje liggen: de digitale staafthermometer, ook wel de rectaal thermometer genoemd. Deze thermometers zijn makkelijk in het gebruik, compact en ze werken met warmtesensoren. Je drukt op het knopje, brengt de thermometer bij voorkeur rectaal in en na enkele seconden verschijnt de temperatuur op het digitale schermpje. Bij de ene staafthermometer duurt dit wachten langer dan bij de ander. Je moet er wel aan denken om de thermometer altijd te ontsmetten na gebruik. Zoals gezegd is de rectale meting het meest betrouwbaar, maar je kunt met deze thermometers ook onder de 

digitale staafthermometer

tong of in de oksel meten als een rectale meting om welke reden dan ook niet lukt. De metingen onder de tong en de oksel wijken wel ongeveer een halve graad af van de werkelijke kerntemperatuur van het lichaam. Die halve graad moet je dus bij de meting optellen. Ook kunnen deze metingen worden beïnvloed door externe factoren zoals roken, (koud of warm) drinken van tevoren en zweet. Bovendien moet je de thermometer bij een okselmeting soms wel tot 10 minuten onder de oksel houden voor je een betrouwbare uitslag krijgt. Hoewel deze metingen misschien prettiger zijn, vooral bij jonge kinderen, wordt toch aangeraden om met een digitale staafthermometer een rectale meting te doen voor het meest betrouwbare en nauwkeurige resultaat.

Mocht je een dergelijk thermometer nog niet hebben dan is deze zo gekocht. Bij elke drogist kun je ze voor een paar euro tot ongeveer 20 euro krijgen, maar je bestelt ze ook makkelijk online bij bijvoorbeeld bol (voorheen Bol.com) of een online drogist zoals DeOnlineDrogist of Pharmamarket.

 

Infraroodthermometer voor oor en voorhoofd

Infrarood thermometers werken anders dan de digitale staafhermomethers en je meet de lichaamstemperatuur ook op andere plekken op het lichaam, namelijk in het oor of het voorhoofd. In plaats van warmtesensoren vangen infraroodsensoren de warmte die het trommelvlies of het voorhoofd uitstralen op. Er zijn speciale oorthermometers, voorhoofdthermometers en infrarood thermometers die zowel voor oppervlakken als voor het oor gebruikt kunnen worden.

 

Als je op zoek bent naar een infrarood voorhoofdthermometer, zul je zien dat de thermometers van het de merken BINTOI en Braun in de meeste toplijstjes terug komen. Afhankelijk van je budget en welke functionaliteiten je belangrijk vindt, zit je met een van deze thermometers altijd goed. Bekijk alle infrarood voorhoofd thermometers van BINTOI en Braun op bol

 

In vergelijking met de rectale meting met een digitale staafthermometer zijn zowel de oorthermometer als de voorhoofdthermometer vrij betrouwbaar. Je moet bij een oorthermometer alleen goed opletten dat het oor schoon is. Oorsmeer kan de meting namelijk beïnvloeden. Bij de voorhoofdthermometer kunnen zweet en haren op en voor het voorhoofd te meting beïnvloeden. Een oorthermometer kan overigens niet altijd gebruikt worden bij baby’s jonger dan 3 maanden vanwege de smalle gehoorgang en bij ouderen kan deze thermometer ook onbetrouwbare uitslagen geven. Een rectale staafthermometer of een voorhoofdthermometer zijn voor deze groepen beter opties.

 

Qua betrouwbaarheid kunnen deze infrarood thermometers zich zeker meten met de digitale thermometer, maar ze zijn vaak wel een stukje prijziger. Voordeel van deze thermometers is echter dat je de uitslag sneller krijgt en het hygiënischer is dan de staafthermometer. Vooral de voorhoofdthermometer is zeer snel en hygiënisch, aangezien deze niet met het lichaam in aanraking komt. Een bijkomend voordeel van de voorhoofdthermometers is dat je hiermee ook de temperatuur van vloeistoffen kunt meten, zoals badwater of babymelk.

 

Zoals je wellicht hebt gemerkt, zit er niet zoveel verschil in de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid tussen al die verschillende thermometers. Weeg vooral de voor- en nadelen af en kies dus vooral wat jij prettig vindt en nodig hebt!


Veelgestelde vragen (FAQ) over Thermometers

  1. Hoe werkt een thermometer?

Een thermometer meet de temperatuur of temperatuurgradiënt. Het kan de temperatuur meten door gebruik te maken van verschillende principes, zoals het uitzetten van vloeistoffen zoals kwik of alcohol bij verwarming of het veranderen van de elektrische weerstand van materialen bij verandering van temperatuur.

  1. Hoe lees ik een thermometer?

Het lezen van een thermometer hangt af van het type thermometer. Een kwikthermometer bijvoorbeeld, wordt afgelezen door de hoogte van de kwikkolom in de buis. Een digitale thermometer toont de temperatuur op een display.

  1. Wat is het verschil tussen een digitale en een analoge thermometer?

Een analoge thermometer meet de temperatuur door middel van een fysische verandering in het meetinstrument, zoals uitzetting van kwik. Een digitale thermometer meet de temperatuur elektronisch en toont deze digitaal.

  1. Hoe lang moet ik een thermometer onder mijn tong houden?

Het hangt af van het type thermometer. Een digitale thermometer moet meestal onder de tong worden gehouden totdat het een pieptoon geeft, wat meestal ongeveer een minuut duurt.

  1. Is het veilig om een kwikthermometer te gebruiken?

Hoewel kwikthermometers nauwkeurig zijn, kan kwik giftig zijn als het wordt ingeslikt of ingeademd. Het wordt aanbevolen om een digitale thermometer te gebruiken.

  1. Wat is een infraroodthermometer?

Een infraroodthermometer meet de temperatuur van een object door de infraroodstraling die het uitzendt te meten zonder fysiek contact te maken.

  1. Hoe maak ik mijn thermometer schoon?

Een digitale thermometer kan worden gereinigd met een doekje met alcohol. Een kwikthermometer kan worden schoongemaakt met koud zeepwater.

  1. Hoe kalibreer ik mijn thermometer?

De kalibratieprocedure varieert afhankelijk van het type thermometer. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor specifieke instructies.

  1. Hoe weet ik dat mijn thermometer nauwkeurig is?

Je kunt de nauwkeurigheid van een thermometer controleren door deze te vergelijken met een andere thermometer waarvan je zeker weet dat deze nauwkeurig is, of door hem in ijswater of kokend water te plaatsen en de gemeten temperatuur te vergelijken met de verwachte temperatuur.