Thermometers -digitaal en infrarood
Bijna niemand ontkomt eraan in de wintermaanden: de griep. Je zult er niet elk jaar (evenveel) last van hebben, maar ooit krijg je het. Als je het eenmaal hebt kun je last krijgen van rillingen, spierpijn en koorts. Het is dan verstandig om je lichaamstemperatuur regelmatig te meten. Maar wat is nou de best manier om dat te doen? En welke thermometer kun je het beste gebruiken? Hier lees je hoe je het beste je temperatuur kunt meten, welke thermometers er zijn en de voor- en nadelen van deze thermometers.
Medisana TM 750 infrarood
Ervaar de nieuwe standaard in temperatuurmeting met de Medisana TM 750 infraroodthermometer. Deze innovatieve thermometer maakt gebruik van geavanceerde infraroodtechnologie om binnen enkele seconden nauwkeurig de lichaamstemperatuur te meten, zonder dat er contact nodig is. Met slechts een simpele scan van het voorhoofd krijgt u direct een duidelijke weergave van de temperatuur op het verlichte display.
Bij koorts kleurt het display rood en klinkt er een waarschuwingssignaal. Verwijdert u het afdekkapje, dan verandert deze veelzijdige thermometer in een oorthermometer, zodat u kunt kiezen welke meetmethode het beste past. Dankzij het geheugen van 30 metingen kunt u eenvoudig het verloop van de temperatuur volgen.
Naast lichaamstemperatuur meet de TM 750 ook de temperatuur van vloeistoffen, oppervlakken en de omgeving. Dit maakt hem ideaal voor gebruik in het hele gezin, of het nu gaat om het controleren van babyvoeding, badwater of zelfs de temperatuur van uw favoriete drankje. Met de optie om meetgegevens via de smartphone te beheren, heeft u alles binnen handbereik.
Welke thermometers zijn er?
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende thermometers zijn: de digitale (staaf)thermometer en de infrarood thermometer. Beide typen thermometers zijn nagenoeg even nauwkeurig in hun meting, maar als je de kerntemperatuur van het lichaam wil meten, is maar 1 manier de beste: rectaal, in de anus. En dat doe je met een digitale staafthermometer.
Let wel, dit is de beste manier om ‘zo nauwkeurig mogelijk’ de kerntemperatuur te meten. Dat betekent niet dat de infrarood thermometers niet goed meten. Die meten alleen ‘zeer nauwkeurig’ de lichaamstemperatuur op andere plekken van het lichaam. De meting zelf is dus zeer betrouwbaar, maar kan soms iets afwijken van de precieze kerntemperatuur, meer niet. Het is overigens ook niet altijd nodig om precies de lichaamstemperatuur te weten. Je kunt best aanhouden dat alle metingen vanaf 38 graden, ongeacht welke thermometer je gebruikt, betekent dat je koorts of een verhoogde lichaamstemperatuur hebt.
Digitale staafthermometer
Je kent ze wel en hebt er waarschijnlijk ergens wel eentje thuis in het medicijnkastje liggen: de digitale staafthermometer, ook wel de rectaal thermometer genoemd. Deze thermometers zijn makkelijk in het gebruik, compact en ze werken met warmtesensoren. Je drukt op het knopje, brengt de thermometer bij voorkeur rectaal in en na enkele seconden verschijnt de temperatuur op het digitale schermpje. Bij de ene staafthermometer duurt dit wachten langer dan bij de ander. Je moet er wel aan denken om de thermometer altijd te ontsmetten na gebruik. Zoals gezegd is de rectale meting het meest betrouwbaar, maar je kunt met deze thermometers ook onder de
tong of in de oksel meten als een rectale meting om welke reden dan ook niet lukt. De metingen onder de tong en de oksel wijken wel ongeveer een halve graad af van de werkelijke kerntemperatuur van het lichaam. Die halve graad moet je dus bij de meting optellen. Ook kunnen deze metingen worden beïnvloed door externe factoren zoals roken, (koud of warm) drinken van tevoren en zweet. Bovendien moet je de thermometer bij een okselmeting soms wel tot 10 minuten onder de oksel houden voor je een betrouwbare uitslag krijgt. Hoewel deze metingen misschien prettiger zijn, vooral bij jonge kinderen, wordt toch aangeraden om met een digitale staafthermometer een rectale meting te doen voor het meest betrouwbare en nauwkeurige resultaat.
Mocht je een dergelijk thermometer nog niet hebben dan is deze zo gekocht. Bij elke drogist kun je ze voor een paar euro tot ongeveer 20 euro krijgen, maar je bestelt ze ook makkelijk online bij bijvoorbeeld bol (voorheen Bol.com) of een online drogist zoals DeOnlineDrogist of Pharmamarket.
Infraroodthermometer voor oor en voorhoofd
Infrarood thermometers werken anders dan de digitale staafhermomethers en je meet de lichaamstemperatuur ook op andere plekken op het lichaam, namelijk in het oor of het voorhoofd. In plaats van warmtesensoren vangen infraroodsensoren de warmte die het trommelvlies of het voorhoofd uitstralen op. Er zijn speciale oorthermometers, voorhoofdthermometers en infrarood thermometers die zowel voor oppervlakken als voor het oor gebruikt kunnen worden.
Bintoi® Thermometer voorhoofd
De Bintoi® voorhoofdthermometer biedt een moeiteloze en nauwkeurige manier om op afstand de temperatuur te meten, zonder fysiek contact. Deze thermometer is ideaal voor baby’s en kinderen, omdat u koorts kunt meten zonder ze wakker te maken. Ook voor volwassenen biedt hij een snelle en betrouwbare oplossing.
Met een stiltemodus en helder verlicht display kunt u zelfs in het donker eenvoudig meten. De thermometer is multifunctioneel en kan niet alleen de lichaamstemperatuur meten, maar ook de temperatuur van kamers, vloeistoffen zoals melk of badwater, en andere voorwerpen. Dankzij het geheugen, dat tot 35 metingen kan opslaan, kunt u gemakkelijk het verloop van de temperatuur bijhouden.
De thermometer waarschuwt bij koorts met gekleurde lichtjes en pieptonen en schakelt automatisch uit na 10 seconden. De Bintoi® thermometer is bovendien goedgekeurd door de FDA, CE en FCC, wat garant staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Kies tussen graden Celsius of Fahrenheit en vertrouw op deze nauwkeurige thermometer voor al uw temperatuurmetingen.
Als je op zoek bent naar een infrarood voorhoofdthermometer, zul je zien dat de thermometers van het de merken BINTOI en Braun in de meeste toplijstjes terug komen. Afhankelijk van je budget en welke functionaliteiten je belangrijk vindt, zit je met een van deze thermometers altijd goed. Bekijk alle infrarood voorhoofd thermometers van BINTOI en Braun op bol
In vergelijking met de rectale meting met een digitale staafthermometer zijn zowel de oorthermometer als de voorhoofdthermometer vrij betrouwbaar. Je moet bij een oorthermometer alleen goed opletten dat het oor schoon is. Oorsmeer kan de meting namelijk beïnvloeden. Bij de voorhoofdthermometer kunnen zweet en haren op en voor het voorhoofd te meting beïnvloeden. Een oorthermometer kan overigens niet altijd gebruikt worden bij baby’s jonger dan 3 maanden vanwege de smalle gehoorgang en bij ouderen kan deze thermometer ook onbetrouwbare uitslagen geven. Een rectale staafthermometer of een voorhoofdthermometer zijn voor deze groepen beter opties.
Qua betrouwbaarheid kunnen deze infrarood thermometers zich zeker meten met de digitale thermometer, maar ze zijn vaak wel een stukje prijziger. Voordeel van deze thermometers is echter dat je de uitslag sneller krijgt en het hygiënischer is dan de staafthermometer. Vooral de voorhoofdthermometer is zeer snel en hygiënisch, aangezien deze niet met het lichaam in aanraking komt. Een bijkomend voordeel van de voorhoofdthermometers is dat je hiermee ook de temperatuur van vloeistoffen kunt meten, zoals badwater of babymelk.
Zoals je wellicht hebt gemerkt, zit er niet zoveel verschil in de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid tussen al die verschillende thermometers. Weeg vooral de voor- en nadelen af en kies dus vooral wat jij prettig vindt en nodig hebt!