Meetapparatuur voor de Gezondheid

Meten is weten! En dat geldt ook voor je gezondheid. Als je om welke reden dan ook je gezondheid goed in de gaten moet houden, bestaan er gelukkig vele mogelijkheden om dat thuis zelf te doen. De meest bekende apparaten zijn misschien wel de bloeddrukmeters, de thermometers en de glucosemeters. Maar tegenwoordig kun je met verschillende wearables zoals de nieuwste smartwatches, activity trackers en sporthorloges ook een hoop gezondheidsgegevens bijhouden. Lees er alles over in de blog!


Slimme weegschalen: 4 toppers!

Met een slimme weegschaal kun je meer dan alleen je gewicht meten. Bekijk hier de meest populaire modellen en kies de smart scale die bij je past!...

Bloeddrukmeters aanbevolen door de Hartstichting

Als je op zoek bent naar een betrouwbare bloeddrukmeter, kun je ervan op aan dat de Hartstichting ....

De beste smartwatches tot 500 euro (2023)

Check de best beoordeelde smartwatches van 2023 tot 500 euro van Apple, Samsung en Garmin ...


Je gezondheid meten en monitoren

Meten is weten! En dat geldt ook voor je gezondheid. Als je om welke reden dan ook je gezondheid goed in de gaten moet houden, bestaan er gelukkig vele mogelijkheden om dat thuis zelf te doen. De meest bekende apparaten zijn misschien wel de bloeddrukmeters, de thermometers en de glucosemeters. Maar tegenwoordig kun je met verschillende wearables zoals de nieuwste smartwatches, activity trackers en sporthorloges ook een hoop gezondheidsgegevens bijhouden.

 

Soorten meetinstrumenten voor je gezondheid

 • Bloeddrukmeters: met een bloeddrukmeter meet je automatisch je bloeddruk. Er is echter een breed scala aan keuzes op het gebied van bloeddrukmeters. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een bloeddrukmeter die goedgekeurd is door de Hartstichting, voor een betrouwbare meting. De bloeddrukmeters van het merk Omron worden vrijwel allemaal aangeboden door de Hartstichting en zijn misschien wel het meest populair. Bekijk hier alle Omron-bloeddrukmeters op bol (voorheen Bol.com) die worden aanbevolen door de Hartstichting.
 • Thermometers: met thermometers meet je de lichaamstemperatuur. Er zijn echter verschillende plekken op het lichaam waar je met verschillende soorten thermometers de lichaamstemperatuur kunt meten. Een gewone staafthermometer meet het nauwkeurigst de lichaamstemperatuur. Oor- en voorhoofdthermometers werken met infrarood en meten ook zeer nauwkeurig, maar je moet hierbij een half graadje optellen bij de meting.
 • Glucosemeters: vooral voor diabetespatiënten (en zwangere vrouwen) kan het van belang zijn om je bloedsuikerspiegel (glucosespiegel) goed te monitoren. Er zijn al innovatieve meetapparaten beschikbaar die werken met geïmplanteerde sensoren die op gezette tijden (Flash Glucose Monitoring (FGM)) of continu (Continue Glucose Monitoring (CGM)) de suikerspiegel meten. Deze apparaten worden (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Mocht je hier niet voor in aanmerking komen en toch 'gewoon' moeten prikken, dan kun je gemakkelijk een meetsetje van de drogist gebruiken.
 • Saturatiemeters: Een saturatiemeter is een medisch hulpmiddel dat het zuurstofgehalte in het bloed meet. Het wordt vaak gebruikt in de gezondheidszorg om de gezondheid van patiënten te monitoren, vooral die met ademhalings- of hartproblemen. De werking van een saturatiemeter is eenvoudig maar effectief. Het apparaat wordt meestal op de vingertop geklemd en maakt gebruik van lichtgolven om de kleur van het bloed te analyseren. De kleur van het bloed geeft een indicatie van het zuurstofgehalte, aangezien zuurstofrijk bloed helderder rood is dan zuurstofarm bloed. De saturatiemeter geeft vervolgens een percentage weer dat het zuurstofgehalte in het bloed vertegenwoordigt. Een normale zuurstofsaturatie ligt meestal tussen 95 en 100 procent.
 • Wearables: onder wearables verstaan we elektronische apparaten die je op je lichaam draagt en waar je van alles mee kunt doen. Smartwatches, sporthorloges en activity trackers vallen hier ook onder. Ze tellen niet alleen je sportprestaties, maar meten ook je bloeddruk, hartslag en meer.
 • Slimme weegschalen: met smart scales of slimme personenweegschalen kun je meer dan alleen het meten van je gewicht. De slimme weegschalen van tegenwoordig verbind je gemakkelijk met een bijbehorende app waarmee je gemakkelijk tal van gezondheidsmetingen kunt doen, zoals lichaamsvetpercentage, spiermassa en BMI. Op die manier kunt je allerlei parameters van je gezondheid op die manier kunt monitoren. 

 

Dit is slechts een greep uit het brede scala aan meetapparatuur die voor thuis beschikbaar is. STENZORGWIJS helpt je graag een stukje op weg als je op zoek bent naar meetapparaten om je gezondheid te monitoren. 


Veelgestelde vragen (FAQ) over Meetapparatuur voor de Gezondheid

 1. Wat is meetapparatuur voor de gezondheid?

Meetapparatuur voor de gezondheid zijn apparaten die worden gebruikt om verschillende aspecten van uw gezondheid te meten en te monitoren, zoals bloeddruk, hartslag, en lichaamstemperatuur.

 1. Wat zijn enkele voorbeelden van meetapparatuur voor de gezondheid?

Voorbeelden van meetapparatuur voor de gezondheid zijn bloeddrukmeters, hartslagmeters, glucosemeters, en digitale thermometers.

 1. Hoe nauwkeurig zijn deze meetinstrumenten?

De nauwkeurigheid van gezondheidsmeetapparatuur kan variëren, maar de meeste moderne apparaten zijn zeer nauwkeurig en betrouwbaar.

 1. Waar kan ik meetapparatuur voor de gezondheid kopen?

Meetapparatuur voor de gezondheid is verkrijgbaar bij medische winkels, apotheken en ook online.

 1. Zijn er bijwerkingen van het gebruik van meetapparatuur voor de gezondheid?

Er zijn meestal geen bijwerkingen van het gebruik van meetapparatuur voor de gezondheid, zolang ze zoals voorgeschreven worden gebruikt.