ASMR voor meer ontspanning en een betere slaap

Gepubliceerd op 7 maart 2024 om 10:55

ASMR heeft de laatste jaren de socials veroverd waardoor Youtube en TikTok vol staan met ASMR-filmpjes en video’s. Deze methode helpt te ontspannen, stress te verminderen en beter in slaap te vallen. Maar wat is de betekenis van ASMR precies? Kun je het zelf toepassen? Lees snel meer en ontdek alles over hoe ASMR jou kan helpen ontspannen en slapen.

 

<< Wil je zelf aan de slag met ASMR en zoek je een geschikte microfoon? Bekijk dan onze top 5 ASMR microfoons.>>

 

Wat is ASMR?

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is een tintelende sensatie die meestal begint op de hoofdhuid en zich vervolgens naar beneden verspreidt langs de achterkant van de nek en de bovenste wervelkolom. Deze sensatie wordt vaak veroorzaakt door specifieke auditieve of visuele stimuli, zoals gefluister, getik of zachte handbewegingen. Veel mensen vinden ASMR ontspannend en gebruiken het als een manier om stress te verminderen of slaap op te wekken. ASMR-filmpjes's, waarin makers inhoud produceren die specifiek is ontworpen om deze sensaties te triggeren, zijn steeds populairder geworden op platforms zoals YouTube en TikTok. In het boek 'Het Geheim van ASMR' van Craig Richard, lees je alles over de werking van ASMR en krijg je heel veel tips en voorbeelden om er zelf mee aan de slag te gaan

Welke ASMR geluiden zijn er?

ASMR-geluiden om in slaap te vallen zijn divers en variëren afhankelijk van de voorkeuren van het individu. Enkele veelvoorkomende geluiden die worden geassocieerd met ASMR zijn zachte gefluister, ritmisch getik, het knisperen van papier, het borrelen van water, en het geluid van zachte aanrakingen. Het type geluid dat effectief is voor het opwekken van ASMR kan per persoon verschillen, en veel ASMR-contentcreators experimenteren dan ook met verschillende geluiden en technieken om de meest effectieve resultaten te bereiken. 

ASMR Glow is een bekende ASMR-contentcreator op platforms zoals YouTube, die bekend staat om haar kalmerende stem, ontspannende geluiden en rustgevende video's. Ze produceert een breed scala aan content, variërend van fluisteren en triggeren met haar handen tot het creëren van ontspannende geluiden met diverse objecten.

ASMR massage, hoe werkt dat?

ASMR-massages zijn een vorm van massage die gericht zijn op het opwekken van ASMR-reacties. Deze massages worden vaak uitgevoerd met zachte, ritmische bewegingen en geluiden die bedoeld zijn om een diepe gevoel van ontspanning en welzijn te bevorderen. Tijdens een ASMR-massage kunnen verschillende technieken worden gebruikt, zoals zachte strelingen, lichte druk en het gebruik van ontspannende oliën of lotions. Deze massages zijn populair vanwege hun vermogen om stress te verminderen en een gevoel van ontspanning te bevorderen.

Welke apparatuur heb je nodig voor ASMR?

Voor het creëren van hoogwaardige ASMR-content is enige apparatuur nodig. Veel ASMR-contentcreators investeren in hoogwaardige microfoons met binaurale opnamecapaciteiten, die een meeslepende luisterervaring bieden door een driedimensionaal geluidsveld vast te leggen. Daarnaast kunnen popfilters, geluidsabsorberende materialen en professionele opname- en bewerkingssoftware worden gebruikt om de kwaliteit van de ASMR-content te verbeteren. Hoewel deze apparatuur niet essentieel is, kan het bijdragen aan een betere geluids- en kijkervaring voor degenen die ASMR-content maken of consumeren.

Wat is de beste microfoon voor ASMR?

Wanneer je ASMR content wilt maken, voor jezelf of voor anderen, dan is een goede microfoon voor het opnemen van ASMR geluid essentieel. Waar je vooral op moet letten is dat de microfoon een hoge gevoeligheid heeft. Hiermee kun je namelijk het beste de lage geluidsniveaus vastleggen en achtergrondgeluiden minimaliseren. Condensatormicrofoons zijn vaak de beste keuze vanwege hun gevoeligheid en brede frequentiebereik. Voor gemak zijn USB-microfoons handig, terwijl XLR-microfoons superieure geluidskwaliteit bieden, zij het met meer apparatuur zoals statieven en kabels.

Met stip op 1 staat in vele lijstjes de Blue Yeti USB Microfoon. Deze condensatormicrofoon is populair bij live streamers en ASMR-makers. Met eenvoudige USB-aansluitingen en een prijs van ongeveer €140,- , biedt de Blue Yeti schakelbare polaire patronen, waaronder cardioïde en omnidirectioneel. De microfoon levert hoogwaardig geluid en is zeer veelzijdig dankzij de verwisselbare patronen. Dat maakt dit model een uitstekende keuze voor zowel ASMR-content als podcasting, en wordt beschouwd als een van de beste in zijn categorie.

<< Wil je zelf aan de slag met ASMR en zoek je een geschikte microfoon? Bekijk dan onze top 5 ASMR microfoons.>>

 

Heeft ASMR bijwerkingen?

Over het algemeen wordt ASMR beschouwd als een veilige en ontspannende ervaring zonder ernstige bijwerkingen. Sommige mensen kunnen echter gevoelens van kippenvel, slaperigheid of een verhoogde hartslag ervaren tijdens het luisteren naar ASMR. Het is ook mogelijk dat sommige geluiden als onaangenaam worden ervaren door bepaalde individuen. Als je merkt dat ASMR ongemakkelijke of negatieve gevoelens bij je opwekt, is het verstandig om te stoppen met luisteren en te proberen andere ontspanningstechnieken te gebruiken.

 

Wil je zelf ASMR ervaren of beginnen met het maken van ASMR-content? Overweeg dan om hoogwaardige ASMR-producten aan te schaffen, zoals professionele microfoons, geluidsabsorberende materialen, en ontspannende oliën of lotions. Met de juiste apparatuur kun je genieten van de rustgevende en ontspannende voordelen van ASMR, waar en wanneer je maar wilt.