Bij welke soorten pijn kun je TENS gebruiken?

Gepubliceerd op 11 juni 2024 om 09:47
TENS pijn behandeling

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS) is een populaire en effectieve methode om pijn te verlichten zonder medicatie. Het TENS-apparaat stuurt elektrische impulsen naar de zenuwen via elektroden die op de huid worden geplaatst. Deze impulsen kunnen de pijnsignalen blokkeren en de aanmaak van endorfines stimuleren, wat helpt bij het verminderen van pijn. Hier zijn de verschillende soorten pijn waarbij TENS bijzonder nuttig kan zijn.

Chronische pijn

Rug- en nekpijn

TENS wordt vaak gebruikt voor de behandeling van chronische rug- en nekpijn. Dit type pijn kan voortkomen uit langdurige spanning, slechte houding of degeneratieve aandoeningen zoals artrose. De elektrische impulsen van een TENS-apparaat kunnen helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van ontstekingen, wat leidt tot een aanzienlijke verlichting van de pijn.

Artritis

Artritis, een aandoening die ontsteking in de gewrichten veroorzaakt, kan leiden tot ernstige en chronische pijn. TENS kan effectief zijn bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit. De elektrische stimulatie helpt bij het verhogen van de bloedcirculatie rond de gewrichten, wat kan bijdragen aan het verminderen van de ontsteking en pijn.

Acute pijn

Postoperatieve pijn

Na een operatie kan TENS worden gebruikt om postoperatieve pijn te beheersen. De pijn kan intens en langdurig zijn, en het gebruik van een TENS-apparaat kan de behoefte aan pijnstillers verminderen. Dit is vooral nuttig omdat het helpt bij het vermijden van de bijwerkingen en risico’s die gepaard gaan met langdurig medicijngebruik.

Sportblessures

TENS is ook effectief bij de behandeling van acute pijn door sportblessures zoals verstuikingen, spierscheuringen en tendinitis. Door de stimulatie van de zenuwen kan TENS de pijn snel verlichten en de genezing bevorderen door de bloedtoevoer naar het getroffen gebied te verbeteren.

Neuropathische pijn

Diabetische neuropathie

Mensen met diabetes kunnen last krijgen van neuropathische pijn, vooral in de handen en voeten. Deze pijn kan brandend, stekend of tintelend van aard zijn. TENS kan helpen bij het verminderen van deze symptomen door de zenuwpaden te beïnvloeden en de pijnsignalen naar de hersenen te blokkeren.

Ischias

Ischias is een aandoening die wordt veroorzaakt door druk op de heupzenuw, wat leidt tot pijn die uitstraalt van de onderrug naar de benen. TENS kan helpen bij het verlichten van deze pijn door de zenuwen te stimuleren en de pijnsignalen te verminderen.

Menstruatiepijn

Vrouwen die lijden aan ernstige menstruatiekrampen kunnen baat hebben bij het gebruik van een TENS-apparaat. De elektrische impulsen kunnen de pijnsignalen blokkeren en de spiercontracties in de baarmoeder verminderen, wat resulteert in minder pijn en ongemak tijdens de menstruatie. Ook tijdens de bevalling kan het de pijn van weeën dempen.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die wijdverspreide pijn en gevoeligheid in het hele lichaam veroorzaakt. TENS kan helpen bij het verlichten van de pijn door de zenuwpaden te beïnvloeden en de pijnperceptie te verminderen. Hoewel TENS niet de onderliggende oorzaak van fibromyalgie aanpakt, kan het de symptomen aanzienlijk verminderen.

TENS is een veelzijdige en effectieve methode voor pijnbestrijding die kan worden toegepast bij verschillende soorten pijn, van chronische en acute pijn tot neuropathische en menstruatiepijn. Het is een veilige en niet-invasieve behandeling die kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Raadpleeg altijd een arts of specialist om te bepalen of TENS geschikt is voor jouw specifieke pijnklachten en om de juiste instellingen en gebruiksinstructies te verkrijgen.