Op zoek naar het beste TENS apparaat? Bekijk hier onze top 3!

Gepubliceerd op 5 maart 2023 om 16:56
tens tenstherapie revalidatie

Heb je last van rugpijn, hernia, zenuwpijn, ischias, menstruatiekrampen, fibromyalgie of andere aandoeningen die pijn veroorzaken? Dan heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd om van deze klachten af te komen. Medicijnen kunnen veel bijwerkingen geven en bieden niet altijd voldoende verlichting. Ondertussen belemmert de pijn je dagelijks leven. Misschien kan een TENS-apparaat je helpen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten en presenteren we de top 3 van de beste TENS-apparaten op dit moment.: de TENS E3 Intense van het merk Omron, de Compex Mini apparaat speciaal voor lage rugpijn en het iets goedkopere PocketTENS-apparaat van Omron.

 

Top 3 TENS apparaten

Veel TENS-apparaten kunnen ook gebruikt worden als EMS-apparaat. Deze apparaten kunnen dus zowel worden gebruikt voor zowel pijnverlichting als spieropbouw en spierherstel. Daarnaast beschikken sommige TENS/EMS apparaten over een ontspannings-/massagefunctie. Hier zetten we een drietal specifieke TENS-apparaten voor de bestrijding van pijn voor je op een rij.


Een van de meest bekende merken voor professioneel gebruik van zowel EMS als TENS apparaten is het merk Compex. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel waar we alle modellen van Compex voor je op een rij hebben gezet.  


Omron TENS E3 Intense

De Omron TENS E3 Intense is een krachtige en betrouwbare oplossing voor gerichte, effectieve pijnverlichting. De geavanceerde TENS-technologie met drievoudige werking helpt uw pijnprikkel te blokkeren, activeert de afgifte van endorfine (natuurlijke pijnstillers) en verbetert de bloedcirculatie in slechts 15 minuten! Hij is ontworpen met het oog op gemak: het kleine formaat maakt hem zeer draagbaar en gemakkelijk mee te nemen via een handige kledingklem, terwijl de wasbare elektroden met lange levensduur tot 150 keer gebruikt kunnen worden. En als u moeite hebt met het bepalen van de beste behandelingsoptie voor u, hoeft u zich geen zorgen te maken: dit apparaat wordt geleverd met negen verschillende programma's voor verschillende therapieën. 

 

Specificaties

 • Met 9 programma’s voor verschillende therapieën.
 • Long Life wasbare elektrodes 150 x te gebruiken.
 • Snel: behandelingen van 15 minuten.
 • Draagbaar door handige kledingclip.

 

 

Compex Mini TENS apparaat

Als u op zoek bent naar maximale flexibiliteit, dan is een draadloos apparaat een goede keuze. Compex biedt in de wireless-serie enkele apparaten. De Compex Fit 5.0 uit de Fit-serie, de nieuwste modellen uit de SP-serie en de Compex Mini. De Compex Mini is het draadloze instapmodel van Compex en is bedoeld voor thuisgebruik en lichte training. Dit apparaat is eenvoudig in gebruik en biedt verschillende programma's voor spierstimulatie, pijnverlichting en herstel. Hoewel de mogelijkheden van dit apparaat beperkt zijn in vergelijking met de andere modellen, is het wel de meest betaalbare optie voor mensen die op zoek zijn naar een Compex-apparaat.

 

Specificaties

 • 6 gelpads
 • 2 elektroden
 • Gewicht: 1 kg
 • Bluetooth verbinding met Compex-app
 • 6 programma's pre-warmup
 • EMS & TENS programma's

 

 

Omron PocketTens

Het laatste TENS apparaat in deze lijst is ook van het merk Omron. De PocketTens is de kleinste, eenvoudigste, maar ook de goedkoopste in deze top 3. Toch belooft het apparaat krachtig genoeg te zijn om je pijn in slechts 15 minuten te beheersen. De OMRON PocketTens-pijnverlichter is een eenvoudige maar krachtige oplossing zonder medicatie, die verlichting biedt bij pijnlijke, stijve of gevoelige spieren en gewrichten. Met dit draagbare TENS-apparaat heb je zelf de controle over de sterkte en verlichting voor diverse soorten pijn in het lichaam.

 

Specificaties

 • 3 programma's (arm/schouder, onderrug en been/voet)
 • 10 Intensity levels
 • 2 massagestanden (kneden en stabiel)
 • Pads met lange levensduur, maximaal 150 maal te gebruiken
 • Medicijnvrij
 • TENS-technologie met drievoudige werking

 

Wat is TENS?

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dat wil zeggen dat je zenuwen geprikkeld worden, doordat het apparaat elektrische stroomstootjes afgeeft. Deze stroomstootjes voelen aan als een soort tinteling op de huid. Zenuwen geven normaal gesproken het pijnsignaal door aan je hersenen. Zodra het pijnsignaal via de zenuwbaan in je hersenen komt, wordt je er pas bewust van en voel je daadwerkelijk pijn. Doordat het TENS-apparaat via de elektroden elektrische prikkels afgeeft aan je zenuwen, worden deze pijnsignalen in je zenuwbaan onderbroken en komen ze niet meer aan in je hersenen. De pijn neemt hierdoor sterk af of blijft zelfs helemaal weg. Daarnaast zorgen de stroomstootjes ervoor dat je endorfine aanmaakt. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Hierdoor krijg je dus een dubbel pijnstillend effect. Een TENS-apparaat kan helpen tegen vele verschillende soorten pijn, waaronder: zenuwpijn, ischias, menstruatiekrampen, hernia en spierpijn. Ook kan het ideaal zijn voor mensen met chronische pijnklachten of fibromyalgie. Een groot voordeel van TENS therapie is dat het geen bijwerkingen geeft, zoals alle pijnstillers wel doen.

 

Vergoeding

In sommige gevallen worden TENS apparaten vergoed door de zorgverzekering. Of dit zo is, ligt aan de zorgverzekering die je hebt en wat de aanleiding is dat je een TENS-apparaat nodig hebt. Het is dus goed om te kijken naar je polisvoorwaarden of jij ook recht hebt op een vergoeding. Lees hier meer over de vergoeding van TENS-therapie.

 

Samenvattend zijn TENS apparaten een veilige en effectieve manier om pijn te bestrijden zonder medicijnen. Ze bieden verschillende intensiteitsniveaus voor individuele behoeften en kunnen zowel klinisch als thuis worden gebruikt. Zonder bekende bijwerkingen of contra-indicaties zijn TENS apparaten voor veel mensen een uitstekend hulpmiddel om pijn te bestrijden en de kwaliteit van leven te verbeteren.