Waar komt Shiatsu massage vandaan?

Gepubliceerd op 28 mei 2024 om 14:11

Shiatsu massage is een populaire vorm van lichaamsbehandeling die bekend staat om zijn therapeutische voordelen en ontspannende effecten. Maar waar komt Shiatsu massage eigenlijk vandaan? In dit artikel duiken we in de oorsprong, geschiedenis en ontwikkeling van deze unieke massagetechniek.

De Oorsprong van Shiatsu Massage

Shiatsu massage vindt zijn oorsprong in Japan en heeft sterke wortels in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Het woord "Shiatsu" betekent letterlijk "vingerdruk" in het Japans, wat verwijst naar de belangrijkste techniek die wordt gebruikt bij deze vorm van massage.

Traditionele Chinese Geneeskunde

De basisprincipes van Shiatsu zijn sterk beïnvloed door de traditionele Chinese geneeskunde, die meer dan 2000 jaar oud is. TCM omvat praktijken zoals acupunctuur, kruidengeneeskunde en tuina-massage. Het fundamentele concept in TCM is het balanceren van de levensenergie, bekend als "Qi" (uitgesproken als 'chi'), die door meridianen of energiebanen in het lichaam stroomt.

Anma Massage

Voor de ontwikkeling van Shiatsu was er Anma, een traditionele Japanse massagetechniek die op zijn beurt beïnvloed werd door de Chinese tuina-massage. Anma richtte zich op het kneden en wrijven van de spieren om de bloedcirculatie te verbeteren en spanning te verlichten. Het werd in de 6e eeuw door Boeddhistische monniken naar Japan gebracht en vormde de basis voor veel moderne Japanse massagetechnieken, waaronder Shiatsu.

Ontwikkeling van Shiatsu

Tokujiro Namikoshi

De moderne vorm van Shiatsu zoals we die vandaag kennen, werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door Tokujiro Namikoshi. Namikoshi begon op jonge leeftijd met het ontwikkelen van deze techniek toen hij probeerde de reumatische pijn van zijn moeder te verlichten. Hij ontdekte dat door specifieke punten op het lichaam te drukken, hij verlichting kon bieden. In 1940 opende hij de eerste Shiatsu therapie-instelling in Hokkaido, Japan.

Shizuto Masunaga

Een andere invloedrijke figuur in de ontwikkeling van Shiatsu was Shizuto Masunaga, een leerling van Namikoshi. Masunaga breidde de techniek uit door meer nadruk te leggen op de traditionele Chinese meridianen en de holistische benadering van gezondheid. 

Hij ontwikkelde de Zen Shiatsu-stijl, die nu wereldwijd wordt beoefend.

Principes van Shiatsu Massage

Shiatsu massage werkt door middel van druk met vingers, duimen, handpalmen en soms zelfs ellebogen en knieën op specifieke punten op het lichaam. Deze drukpunten komen overeen met de meridianen uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het doel is om de stroom van Qi te reguleren, blokkades op te heffen en het natuurlijke evenwicht van het lichaam te herstellen.

Shiatsu massage heeft diepe wortels in zowel de traditionele Chinese geneeskunde als de Japanse massagetechnieken. Het werd gepopulariseerd in de 20e eeuw door pioniers zoals Tokujiro Namikoshi en Shizuto Masunaga, die de basis legden voor de moderne praktijk. Door de combinatie van oude wijsheden en moderne technieken biedt Shiatsu een holistische benadering van welzijn die zowel lichaam als geest ten goede komt.