Doet TENS therapie pijn?

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 11:58

Transcutane Elektrische Zenuw Stimulatie (TENS) therapie is een veelgebruikte methode voor pijnverlichting. Hoewel het een effectieve oplossing kan zijn voor diverse soorten pijn, vragen veel mensen zich af: doet TENS therapie pijn? In dit artikel beantwoorden we deze vraag en geven we een overzicht van wat je kunt verwachten bij het gebruik van een TENS-apparaat.

Wat is TENS Therapie?

TENS therapie maakt gebruik van een apparaat dat kleine elektrische impulsen via elektroden op de huid naar de zenuwen stuurt. Deze impulsen kunnen de pijnsignalen blokkeren die naar de hersenen worden gestuurd, waardoor je minder pijn voelt. TENS-apparaten worden vaak gebruikt voor de behandeling van chronische pijn, artritis, spierpijn en andere pijnlijke aandoeningen.

Hoe Voelt TENS Therapie?

De ervaring van TENS therapie kan variëren afhankelijk van de instelling van het apparaat en de persoonlijke gevoeligheid. Hier zijn enkele algemene sensaties die gebruikers kunnen ervaren:

  1. Tintelingen: De meeste gebruikers beschrijven de sensatie als een tinteling of een prikkelend gevoel op de huid. Dit gevoel is meestal niet pijnlijk en kan zelfs als aangenaam worden ervaren.

  2. Pulsaties: Afhankelijk van de frequentie en intensiteit van de elektrische impulsen, kun je ook een ritmisch kloppend gevoel waarnemen. Dit is vergelijkbaar met een zachte massage en is bedoeld om de pijnsignalen te verstoren.

  3. Warmte: Sommige mensen ervaren een lichte warmte in het behandelde gebied. Dit komt door de verhoogde bloedcirculatie als reactie op de elektrische stimulatie.

Is TENS Therapie Pijnlijk?

Over het algemeen wordt TENS therapie niet als pijnlijk ervaren. De intensiteit van de elektrische impulsen kan worden aangepast om het comfortniveau van de gebruiker te waarborgen. Hier zijn enkele tips om te zorgen dat de therapie comfortabel blijft:

  • Begin Laag: Start met een lage intensiteit en verhoog deze geleidelijk totdat je een comfortabele sensatie bereikt. Het doel is om pijnverlichting te bieden zonder ongemak te veroorzaken.
  • Pas de Elektroden aan: De plaatsing van de elektroden is cruciaal. Zorg ervoor dat ze goed contact maken met de huid en niet op gevoelige of geïrriteerde plekken worden geplaatst.
  • Luister naar je Lichaam: Als je pijn of ongemak ervaart, verlaag dan de intensiteit of stop de behandeling tijdelijk.

Mogelijke Bijwerkingen

Hoewel TENS therapie over het algemeen veilig is, kunnen sommige mensen milde bijwerkingen ervaren, zoals:

  • Huidirritatie: Langdurig gebruik van de elektroden op dezelfde plek kan huidirritatie veroorzaken. Dit kan worden verminderd door de elektroden regelmatig te verplaatsen en de huid goed te reinigen.
  • Spierpijn: In zeldzame gevallen kunnen spieren die worden gestimuleerd gevoelig aanvoelen na de behandeling. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt vanzelf.

 

TENS therapie wordt meestal niet als pijnlijk ervaren en kan een effectieve manier zijn om pijn te verlichten. De meeste gebruikers melden een tintelend of pulserend gevoel dat eerder aangenaam dan onaangenaam is. Door de intensiteit en plaatsing van de elektroden aan te passen, kun je de therapie comfortabel maken. Zoals altijd is het raadzaam om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voordat je met TENS therapie begint, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt.