Wat is een CPAP apparaat?

Gepubliceerd op 23 mei 2024 om 13:05

CPAP, wat staat voor Continuous Positive Airway Pressure, is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om slaapapneu te behandelen. Slaapapneu is een ernstige aandoening waarbij de ademhaling van een persoon herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens de slaap. In dit artikel bespreken we wat een CPAP-apparaat is, hoe het werkt, en voor wie het geschikt is.

Wat is een CPAP-apparaat?

Een CPAP-apparaat bestaat uit een kleine luchtpomp die lucht via een slang naar een masker brengt dat over de neus of de neus en mond wordt gedragen. Het apparaat levert een constante stroom lucht onder druk, die helpt om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap, waardoor apneuperiodes worden verminderd of voorkomen. 

Hoe werkt een CPAP-apparaat?

Het CPAP-apparaat werkt door lucht onder druk te leveren, waardoor de zachte weefsels in de keel niet kunnen instorten en de luchtweg open blijft. Dit voorkomt de onderbrekingen in de ademhaling die kenmerkend zijn voor slaapapneu.

 • Luchtpomp: Dit is het hoofdcomponent van het CPAP-apparaat dat lucht onder druk levert.
 • Luchtslang: Verbindt de luchtpomp met het masker.
 • Masker: Dit wordt over de neus of zowel de neus als mond gedragen en zorgt ervoor dat de lucht onder druk in de luchtwegen komt.

Voordelen van een CPAP-apparaat

Een CPAP-apparaat biedt verschillende voordelen voor mensen met slaapapneu:

 • Verbeterde slaapkwaliteit: Door het verminderen van apneuperiodes helpt een CPAP-apparaat om een diepere en ononderbroken slaap te bereiken.
 • Verhoogde energie en alertheid: Met betere slaapkwaliteit kunnen mensen zich overdag energieker en alerter voelen.
 • Vermindering van gezondheidsrisico’s: Behandeling van slaapapneu kan het risico op hoge bloeddruk, hartziekten, beroertes en diabetes verminderen.
 • Verbetering van de stemming: Een goede nachtrust kan helpen bij het verminderen van depressie en angst.

Voor wie is een CPAP-apparaat geschikt?

Een CPAP-apparaat is geschikt voor mensen die zijn gediagnosticeerd met obstructieve slaapapneu (OSA), een aandoening waarbij de luchtweg herhaaldelijk wordt geblokkeerd tijdens de slaap. Het kan ook worden aanbevolen voor mensen met centrale slaapapneu (CSA), hoewel de behandeling voor CSA soms complexer kan zijn en aanvullende therapieën kan vereisen. 

Gebruik en onderhoud van een CPAP-apparaat

Om maximale voordelen te behalen, is het belangrijk om een CPAP-apparaat correct te gebruiken en goed te onderhouden:

 • Regelmatig gebruik: Het is essentieel om het apparaat elke nacht te gebruiken.
 • Reiniging: De maskers, slangen en andere onderdelen moeten regelmatig worden gereinigd om de hygiëne te waarborgen en infecties te voorkomen.
 • Aanpassing: Zorg ervoor dat het masker goed past en comfortabel zit om lekken en ongemak te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel CPAP-apparaten over het algemeen veilig zijn, kunnen sommige gebruikers last hebben van bijwerkingen, zoals:

 • Droge mond of neus: Door de luchtstroom kan de mond of neus uitdrogen.
 • Irritatie van de huid: Het masker kan soms huidirritatie veroorzaken.
 • Moeite met wennen: Sommige mensen vinden het moeilijk om aan het gevoel van de luchtstroom te wennen.

Een CPAP-apparaat is een effectief hulpmiddel voor de behandeling van slaapapneu, dat helpt om de luchtwegen open te houden en de ademhaling tijdens de slaap te reguleren. Door de juiste toepassing en regelmatig onderhoud kan een CPAP-apparaat de slaapkwaliteit en algehele gezondheid van mensen met slaapapneu aanzienlijk verbeteren. Het wordt overigens in de meeste vallen door de zorgverzekeraar vergoed.