Wordt hulp bij slaapproblemen vergoed?

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 12:50

Medische hulpmiddelen bij slaapproblemen

Een slechte slaapkwaliteit kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. Er zijn een hoop dingen die je zelf kunt doen om beter in slaap te vallen, door te slapen of om fitter wakker te worden. Je kunt bijvoorbeeld je slaaphygiëne verbeteren, maar ook kunnen technologische hulpmiddelen je helpen om beter te slapen. Lees daarover meer in de blog over slaaptechnologie. Maar wist je dat je voor slaapproblemen ook hulpmiddelen, apparatuur en slaapcoaching vergoed kan krijgen door je zorgverzekeraar? In dit artikel zet ik op een rij wat je vergoed krijgt bij slaapproblemen bij de vier grootste zorgverzekeraars van Nederland.

 

CPAP apparatuur

Bij het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS) oftewel ‘slaapapneu’ is CPAP-therapie de standaard behandeling. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure en een CPAP-apparaat, ook soms OSAS-apparatuur genoemd, houdt tijdens de slaap de bovenste luchtwegen open door een continue druk/luchtstroom. Deze apparaten worden bij diagnose door een medisch specialist door alle verzekeraars voor 100% vanuit de basisverzekering vergoed wanneer deze door een gecontracteerde aanbieder wordt geleverd. De stroomkosten voor het apparaat worden niet vergoed.

 

MRA-beugel

Bij OSAS zakt weefsel minimaal 5 keer per nacht achter in de mond en keel in waardoor de luchtweg blokkeert en de ademhaling wordt onderbroken. Een snurkbeugel duwt de onderkaak iets naar voren, zodat de keel open blijft en weefsel niet achter in de mond en keel zakt. Ook het mandibulair repositie apparaat (MRA beugel) oftwel een snurkbeugel wordt bij de medische diagnose ‘slaapapneu’ volledig vergoed door alle zorgverzekeraars wanneer deze komt van een gecontracteerde leverancier. Deze beugel wordt op maat gemaakt, vaak bij een tandheelkundige of een praktijk voor tandtechniek. Je kunt overigens altijd zelf proberen om met een antisnurkbeugel aan de slag te gaan die je zelf online kunt kopen. Een dergelijke beugel moet je dan wel zelf op maat maken. Dit doe je door het siliconen bitje in heet water te leggen (ca. 30sec), waarna je het vervolgens in je mond om je tanden heen vormt met je tong. Na ongeveer 1 minuut haal je het uit de mond en koel je het enkele minuten in koud water. Het hard dan uit en je snurkbeugel is klaar. Een populaire beugel voor thuis is de Anti Snurkbeugel van Mr. Anti Snurk welke verkrijgbaar is bij bol (voorheen Bol.com).

Slaapcoaching en slaapcursussen

 

VGZ en Zilveren Kruis

Bij Somnio werk je in 4 weken tijd aan een optimaal slaappatroon, slaapgedrag en slaapomgeving. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een slaapcoach en de  behandeling is op maat gemaakt. Somnio biedt ook een pakket van 8 consulten voor wanneer je naast slaapproblemen ook nog klachten als depressie, burn-out of andere medische problemen hebt. Zowel VGZ als Zilveren Kruis vergoeden de online slaaptherapie van Somnio wanneer je een aanvullende verzekering hebt:

 

  • VGZ vergoedt de online slaaptherapie van Somnio vanuit het preventiebudget binnen de aanvullende verzekering via een collectiviteit van een thuiszorg-, ouderen- of een patiëntenorganisatie tot maximaal € 177,- voor 4 consulten (Somnio Compact bij lichte tot matige slaapproblemen). Naast de Somnio slaaptherapie biedt VGZ verschillende slaapchallenges waaraan je via de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn kunt meedoen.
  • Zilveren Kruis vergoed maximaal € 150,- per kalenderjaar vanuit alle aanvullende modules.

 

 

CZ

Bij CZ krijg je geen slaapcoaching, slaapcursus of andere begeleiding bij slapen vergoed. Wel vind je op de website van CZ onder meer informatie en tips over hoe je slaapproblemen kunt aanpakken. Deze informatie, tips en slaaptrainingen kun je ook allemaal in de FitzMe-app terugvinden.

 

Ook biedt CZ een online slaaptest die je volledig anoniem kunt invullen, waarna je gelijk inzicht hebt in je slaapkwaliteit en je tevens direct slaapadvies krijgt.


Tot slot kun je een slaapdagboek downloaden waarin je onder andere kunt bijhouden hoeveel je slaapt, hoe goed je slaapt en hoe je slaaphygiëne ervoor staat.

 

Menzis

Zorgverzekeraar Menzis vergoed net als CZ geen slaapcoaching of slaapcursus. Wel kun je via deze verzekeraar een zogenaamde Sleep Position Trainer vergoed krijgen bij positioneel slaapapneu. Dit apparaat leert je, door middel van zachte trillingen, om niet op je rug te slapen.

Somnox Slaaprobot: een bijzondere Slaaphulp

De Somnox Slaaprobot is een bijzonder technologisch hulpmiddel dat je kan helpen op beter te ontspannen en te slapen. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de slaaphulp of geven er korting op:

  • CZ geeft klanten 15% korting of 1 maand gratis Try & Buy
  • ONVZ geeft 1 maand gratis wanneer je kiest voor 3 maanden Try & Buy
  • Voor klanten van A.S.R. wordt de Somnox vanaf 1 januari 2024 tot 75% vergoed vanuit de aanvullende verzekering
  • Bij Zilveren Kruis krijgen verzekerden vanaf 1 januari 2024 zelfs tot 100% vergoed via de Gezond en Fitbundel

 

Meer over deze Somnox slaaprobot lees je in het artikel over '3x beter slapen met technologie'. Mocht je direct deze innovatieve slaaphulp willen bekijken, dan kan dat op de website van Somnox