Hoe werkt een MRA beugel?

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 21:57

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Voor mensen die last hebben van snurken of slaapapneu, kan een MRA beugel een effectieve oplossing zijn. Maar wat is een MRA beugel en hoe werkt het precies? In dit artikel leggen we uit wat een MRA beugel is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is een MRA Beugel?

Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ook wel anti-snurkbeugel genoemd, is een mondstuk dat tijdens het slapen wordt gedragen. Het apparaat is ontworpen om de onderkaak naar voren te verplaatsen en zo de luchtwegen open te houden. Dit helpt bij het verminderen van snurken en kan ook effectief zijn bij de behandeling van milde tot matige vormen van obstructieve slaapapneu.

Hoe Werkt een MRA Beugel?

De werking van een MRA beugel is gebaseerd op een eenvoudige maar effectieve mechanische verplaatsing van de kaak. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe een MRA beugel werkt:

 1. Plaatsing in de Mond: De MRA beugel wordt over de tanden geplaatst. Meestal wordt de beugel op maat gemaakt door een tandarts of orthodontist om een perfecte pasvorm te garanderen, maar er zijn ook universele modellen beschikbaar die thuis kunnen worden aangepast.

 2. Verplaatsen van de Onderkaak: De beugel duwt de onderkaak voorzichtig naar voren. Deze verplaatsing zorgt ervoor dat de tong en zachte weefsels in de keel naar voren worden getrokken, waardoor de luchtweg ruimer wordt.

 3. Openhouden van de Luchtwegen: Door de onderkaak naar voren te bewegen, wordt de luchtweg opengehouden, wat voorkomt dat deze tijdens de slaap wordt geblokkeerd. Dit vermindert of elimineert de vibraties van de weefsels die snurken veroorzaken en voorkomt apneu-episoden.

 4. Verbeterde Ademhaling: Met de luchtweg vrij en open, kan de lucht vrijer stromen, wat resulteert in een rustige en gelijkmatige ademhaling zonder snurkgeluiden of apneu-pauzes. Dit zorgt voor een betere slaapkwaliteit voor zowel de gebruiker als hun partner.

Voordelen van een MRA Beugel

Het gebruik van een MRA beugel biedt verschillende voordelen:

 • Effectiviteit: Veel gebruikers ervaren een significante vermindering van snurken en apneu-episoden, wat de algehele slaapkwaliteit verbetert.
 • Niet-Invasief: Een MRA beugel is een niet-invasieve oplossing in vergelijking met chirurgische ingrepen.
 • Gemak en Comfort: Een op maat gemaakte MRA beugel biedt comfort en is eenvoudig in gebruik. De meeste mensen wennen snel aan het dragen ervan.
 • Verbeterde Gezondheid: Door snurken en slaapapneu te verminderen, kan een MRA beugel bijdragen aan een betere algehele gezondheid, waaronder een verminderd risico op hart- en vaatziekten en verbeterde cognitieve functies.

Gebruik en Onderhoud van een MRA Beugel

Het correct gebruiken en onderhouden van een MRA beugel is belangrijk voor de effectiviteit en duurzaamheid ervan:

 • Aanpassen: Volg de instructies van de tandarts of fabrikant om de beugel op maat te maken en comfortabel te laten passen.
 • Dagelijkse Reiniging: Reinig de beugel dagelijks met een zachte tandenborstel en milde zeep of een speciale reinigingsoplossing om bacteriën en geur te voorkomen.
 • Regelmatige Controle: Laat de beugel regelmatig controleren door een tandarts om ervoor te zorgen dat deze goed blijft passen en effectief blijft.

Een MRA beugel is een effectief hulpmiddel voor het verminderen van snurken en het behandelen van milde tot matige slaapapneu. Door de onderkaak naar voren te verplaatsen, helpt de beugel de luchtwegen open te houden, wat resulteert in een betere ademhaling en slaapkwaliteit. Voor degenen die worstelen met snurken of slaapapneu, kan een MRA beugel een levensveranderende oplossing bieden. Raadpleeg altijd een zorgverlener om te bepalen of een MRA beugel geschikt is voor jouw specifieke situatie.