Hoe werkt een anti-snurkbeugel?

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 21:52
snurken anti-snurkbeugel

Snurken kan niet alleen hinderlijk zijn voor degene die snurkt, maar ook voor de partner of huisgenoten. Een effectieve oplossing voor dit probleem kan een anti-snurkbeugel zijn. Maar hoe werkt een anti-snurkbeugel precies? In dit artikel bespreken we de werking, voordelen en gebruik van een anti-snurkbeugel om je te helpen begrijpen hoe dit hulpmiddel kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Wat is een Anti-Snurkbeugel?

Een anti-snurkbeugel, ook wel mandibulair repositie-apparaat (MRA) genoemd, is een mondstuk dat tijdens het slapen wordt gedragen. Het is ontworpen om de onderkaak naar voren te verplaatsen, wat helpt om de luchtwegen open te houden en zo snurken te verminderen of te voorkomen. Een anti-snurkbeugel die je gemakkelijk kunt proberen is de beugel van Mr. Anti Snurk.

Hoe Werkt een Anti-Snurkbeugel?

De werking van een anti-snurkbeugel berust op het mechanisch verplaatsen van de kaak en het tongweefsel. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe een anti-snurkbeugel functioneert:

 1. Plaatsing in de Mond: De beugel wordt over de tanden geplaatst. De meeste anti-snurkbeugels zijn op maat gemaakt door een tandarts of orthodontist, maar er zijn ook universele modellen die thuis kunnen worden aangepast.

 2. Verplaatsen van de Onderkaak: Zodra de beugel in de mond zit, duwt deze de onderkaak iets naar voren. Dit helpt om de tong en zachte delen van de keel naar voren te trekken, waardoor de luchtweg ruimer wordt.

 3. Openhouden van de Luchtwegen: Door de verplaatsing van de kaak en tong worden de luchtwegen niet geblokkeerd door zacht weefsel of de tongbasis tijdens het slapen. Dit vermindert de vibratie van de weefsels, wat de hoofdoorzaak van snurken is.

 4. Verbeterde Ademhaling: Met de luchtwegen open, kan de lucht vrijer stromen, wat resulteert in een rustige ademhaling zonder snurkgeluiden. Dit zorgt voor een betere nachtrust voor zowel de gebruiker als hun partner.

Voordelen van een Anti-Snurkbeugel

Het gebruik van een anti-snurkbeugel biedt verschillende voordelen:

 • Effectiviteit: Veel gebruikers ervaren een significante vermindering van snurken, wat de slaapkwaliteit voor henzelf en hun partner verbetert.
 • Niet-Invasief: In tegenstelling tot chirurgische ingrepen is een anti-snurkbeugel een niet-invasieve oplossing.
 • Gemak: De beugel is eenvoudig te gebruiken en kan gemakkelijk worden aangepast voor comfort.
 • Verhoogde Energieniveaus: Door een betere nachtrust te krijgen, kunnen gebruikers meer uitgerust wakker worden, wat kan leiden tot hogere energieniveaus overdag.

Gebruik en Onderhoud

Het gebruik en onderhoud van een anti-snurkbeugel zijn eenvoudig:

 • Aanpassen: Volg de instructies van de fabrikant of tandarts om de beugel op maat te maken en comfortabel te passen.
 • Dagelijks Schoonmaken: Reinig de beugel dagelijks met een zachte tandenborstel en milde zeep of een speciale reinigingsoplossing om bacteriën en geur te voorkomen.
 • Regelmatige Controle: Laat de beugel regelmatig controleren door een tandarts om ervoor te zorgen dat deze goed blijft passen en effectief blijft.

Een anti-snurkbeugel kan een effectieve oplossing zijn voor mensen die last hebben van snurken. Door de onderkaak naar voren te verplaatsen, helpt de beugel de luchtwegen open te houden, waardoor snurken wordt verminderd. Met de voordelen van verbeterde slaapkwaliteit en gebruiksgemak is het een aantrekkelijke optie voor veel mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor hun snurkproblemen. Raadpleeg altijd een zorgverlener om te bepalen of een anti-snurkbeugel geschikt is voor jouw specifieke situatie.