Aangepast bestek: eten zonder beperkingen

Gepubliceerd op 31 juli 2024 om 21:16

Welke hulpmiddelen zijn er om te eten en te drinken?

Zelfstandig eten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar voor mensen met een lichamelijke beperking kan het gebruik van standaard bestek en borden moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Gelukkig is er veel aangepast bestek dat speciaal is ontworpen om mensen met een (lichamelijke) beperking te ondersteunen bij het eten. Er is een breed aanbod van gespecialiseerd bestek waarbij de vorm, de materialen en het gewicht vaak bepalen wat voor jou geschikt is. Gebogen bestek, opstaande randen en speciale drinkbekers voor mensen met Parkinson. Overal is wel een slimme oplossing voor bedacht. In dit artikel zetten we de meest bekende hulpmiddelen voor bij het eten op een rij.

Aangepaste messen, vorken en lepels

De misschien wel meest voorkomende aanpassingen aan bestek zie je bij hetgeen waar je mee eet: messen, vorken en lepels. Aangepast bestek is ontworpen om het vasthouden makkelijker te maken en om het eten makkelijker in de mond te krijgen. De handvatten zijn vaak dikker en van rubber (antislip). Ook kun je opzetstukken los kopen om over de handvatten van je eigen reguliere bestek te schuiven.  

 

Het blad van aangepaste messen zijn vaak net iets ronder waardoor je minder kracht hoeft te zetten om te snijden, de lepels zijn vaak iets groter zodat eten makkelijker op de lepel blijft liggen. Specifiek bij trillen (tremor) bestaan er zelfs opzetstukken voor lepels die je over de lepel plaatst waardoor er een randje om de lepel gevormd wordt. Zo blijft vloeibaar eten zoals soep beter op de lepel liggen, ook als je veel last hebt van tremor zoals bij de ziekte van Parkinson.

 

Een voorbeeld van een lepel voor mensen met reuma, Parkinson of mensen die met gewoon bestek niet uit de voeten kunnen, is de Good Grips Eetlepel (verkrijgbaar bij bol).

 

Niet alleen de vorm en de grip zijn echter belangrijke aanpassingen aan dit speciale bestek. Ook het gewicht kan veel invloed hebben op het gebruiksgemak. Lichtgewicht bestek is bijvoorbeeld handig wanneer je weinig kracht heb en verzwaard bestek geeft juist weer meer controle bij bijvoorbeeld reuma, Parkinson of spasticiteit.

 

Aangepaste Borden

Borden zijn misschien wel net zo belangrijk bij het eten als het bestek. Verschillende typen aangepaste borden kunnen namelijk een hoop problemen bij het eten oplossen. Zo helpen borden met opstaande randen tegen knoeien. Dergelijke randen kunnen soms geheel, maar ook deels rondom het bord lopen. Deze laatstgenoemde variant is het zogenaamde ‘schepbord’. Bordranden kun je overigens ook los kopen en op een gewoon bord bevestigen.

 

Borden met een schuin aflopende bodem zijn handig bij het eten van soep, doordat je het bord niet op hoeft te tillen om de soep op te lepelen. Wanneer eten iets langer duurt kunnen borden met dubbele wanden helpen om het eten langer warm (of koud) te houden. Via vulgaten kun je namelijk warm of koud water in de ruimte tussen de wanden laten lopen. Een mooi voorbeeld van een dergelijk bord is het schepbord met zuignap van het merk Able2. Het schepbord heeft een verwijderbare zuignap die ervoor zorgt dat het bord op zijn plaats blijft. Met een hoge achterkant is dit bord perfect voor eenhandig gebruik en voor mensen met beperkte motorische coördinatie. Het bord is verkrijgbaar voor nog geen 20 euro bij thuiszorgwinkel Zonfo.

Aangepaste Drinkbekers

Wanneer het lastig is om uit een glas of een open beker te drinken, kan een speciaal aangepaste drinkbeker de oplossing zijn. Mensen met onder andere coördinatieproblemen, slikproblemen of gewrichtspijn kunnen met deze bekers makkelijker drinken.

 

De bekers hebben vaak handvatten voor een of twee handen, de mogelijkheid om een rietje erin te zetten of ze hebben tuitjes waarmee je de hoeveelheid per slok makkelijker kunt doseren. Ook hebben de bekers meestal een deksel wat knoeien voorkomt.

 

Voor een aangepaste drinkbeker kun je behalve bij diverse thuiszorgwinkels ook goed terecht bij bol (voorheen Bol.com). Daar vind je bijvoorbeeld deze Lekvrije Drinkbeker die is ontwikkeld om Parkinson-patiënten te helpen bij het drinken.

 

Wanneer zelfstandig eten moeilijk is of zelfs niet meer lukt, kan dat een hoop frustratie geven. Aangepast bestek kan voor veel mensen een hoop van deze frustratie weghalen. Van aangepaste messen tot speciale borden, voor een hoop problemen bestaan gelukkig een hoop innovatieve oplossingen. Er zijn echter een hoop van deze hulpmiddelen op de markt en het is niet altijd makkelijk om te vinden wat je zoekt. Hopelijk helpt dit artikel je een beetje op weg. Eet smakelijk!