Kun je afvallen met infraroodtherapie?

Gepubliceerd op 8 juni 2024 om 18:10

Wat is infraroodtherapie?

Infraroodtherapie is een behandelmethode die gebruik maakt van infraroodstraling, een type licht dat onzichtbaar is voor het menselijk oog maar diep in de huid en weefsels doordringt. Deze vorm van therapie wordt gebruikt voor verschillende gezondheidsdoeleinden, zoals pijnverlichting, wondgenezing en het verbeteren van de bloedcirculatie. Een vraag die vaak opkomt, is of infraroodtherapie ook kan helpen bij gewichtsverlies.

Hoe werkt infraroodtherapie?

Infraroodtherapie maakt gebruik van infraroodsauna's of infraroodlampen die infraroodstraling uitzenden. Deze straling verwarmt het lichaam direct zonder de omgevingslucht te verwarmen, wat zorgt voor een diepere penetratie van warmte in de huid en spieren. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, verbeterde bloedcirculatie en stimulatie van de stofwisseling.

Infraroodtherapie en gewichtsverlies

  • Verhoogde calorieverbranding: Een van de manieren waarop infraroodtherapie kan bijdragen aan gewichtsverlies is door een verhoogde calorieverbranding. Tijdens een sessie in een infraroodsauna kan de lichaamstemperatuur stijgen, wat leidt tot zweten en een verhoogde hartslag. Dit proces kan vergelijkbaar zijn met matige fysieke inspanning, waarbij het lichaam meer calorieën verbrandt om af te koelen en de hartslag te verhogen.
  • Verbeterde stofwisseling: Infraroodtherapie kan de stofwisseling stimuleren. De verhoogde lichaamstemperatuur en verbeterde bloedcirculatie kunnen de cellulaire activiteiten versnellen, wat helpt bij het efficiënter verbranden van calorieën. Een verbeterde stofwisseling betekent dat het lichaam energie sneller verbruikt, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
  • Ontgifting: Een ander vaak genoemd voordeel van infraroodtherapie is ontgifting. Het diepe zweten dat wordt veroorzaakt door de infraroodstraling kan helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Hoewel het ontgiftingsproces op zichzelf geen direct gewichtsverlies veroorzaakt, kan het wel bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn en de efficiëntie van de stofwisseling verbeteren, wat indirect gewichtsverlies kan ondersteunen.

Veilig gebruik van infraroodtherapie

Hoewel infraroodtherapie enkele voordelen biedt die gewichtsverlies kunnen ondersteunen, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Infraroodtherapie alleen is waarschijnlijk niet voldoende om significant gewicht te verliezen. Het moet worden gezien als een aanvulling op een gezonde levensstijl die een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging omvat. Bovendien is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat je begint met een nieuwe therapie of behandeling, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.

Infraroodtherapie kan verschillende voordelen bieden die indirect gewichtsverlies kunnen ondersteunen, zoals verhoogde calorieverbranding, verbeterde stofwisseling en ontgifting. Hoewel het op zichzelf waarschijnlijk niet leidt tot significant gewichtsverlies, kan het een nuttige aanvulling zijn op een algehele gezonde levensstijl. Door infraroodtherapie te combineren met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kun je de beste resultaten behalen voor je gewichtsverliesdoelen.