Infraroodsauna’s: werking, voordelen en soorten

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 22:20
infraroodtherapie, infraroodlicht, infraroodsauna, infraroodcabine

Het gebruik van infraroodsauna's is een groeiende trend in de gezondheids- en wellnesssector. Deze sauna's, die gebruik maken van infraroodtechnologie om warmte te genereren, bieden tal van voordelen, van verbeterde huidgezondheid tot ontgiftingsondersteuning en zelfs pijnverlichting. In dit artikel gaan we dieper in op infraroodsauna's voor thuisgebruik. Je leest hier alles hoe ze werken, de verschillende soorten sauna’s en de voordelen voor de gezondheid. Of je nu overweegt om er een aan te schaffen of gewoon meer wilt leren over deze innovatieve technologie, je leest het hier. Begin nu met het ontdekken van de wereld van infraroodsauna's.

 

Wat is een infraroodsauna?

Een infraroodsauna, ook wel infrarood cabine genoemd, is een specifiek type sauna dat infraroodstralen gebruikt voor het genereren van warmte. In tegenstelling tot traditionele sauna's die de lucht om je heen verwarmen, werkt een infraroodsauna door rechtstreeks uw lichaam te verwarmen. Het infraroodlicht wordt omgezet in warmte zodra het de huid raakt waarna het diep in het weefsel en de spieren penetreert. Dit geeft een rustgevende warmte die helpt bij ontspanning, pijnverlichting en nog veel meer.

 

Voordelen van een infraroodsauna

Infraroodsauna's bieden vele voordelen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor thuisgebruik. Allereerst helpen ze bij de ontspanning van het lichaam, wat stress kan verminderen en de algehele stemming kan verbeteren. Daarnaast kunnen de warmte en het infraroodlicht van de sauna helpen bij het verlichten van pijn en ongemak veroorzaakt door aandoeningen zoals artritis of spierpijn. Door de diepe penetratie van infraroodstralen in de huid, kunnen deze sauna's ook bijdragen aan een betere huidgezondheid, waaronder het verminderen van acne, het verbeteren van de elasticiteit en het minimaliseren van rimpels.

Hoe werkt een infraroodsauna?

Infraroodsauna's(infraroodcabines) genereren warmte door het gebruik van infraroodlampen. Deze lampen zenden infraroodstralen uit, die vergelijkbaar zijn met de stralen van de zon maar zonder de schadelijke UV-straling. Wanneer deze stralen de huid raken, creëren ze warmte. Het is deze warmte die helpt bij het ontspannen van de spieren, het verlichten van pijn en het verbeteren van de huidgezondheid. Het is belangrijk om te vermelden dat de warmte die door een infraroodsauna wordt gegenereerd, niet leidt tot een verhoging van de omgevingstemperatuur. Hierdoor kan een gebruiker langer in de sauna blijven en meer voordelen behalen.

 

Het verschil tussen traditionele sauna's en infraroodsauna's

Het belangrijkste verschil tussen traditionele sauna's en infraroodsauna's zit in de manier waarop ze warmte genereren. Traditionele sauna's gebruiken warmte om de lucht in de ruimte te verwarmen, wat op zijn beurt de huid van de gebruiker verwarmt. Dit kan vaak leiden tot een zeer hete en soms benauwende omgeving. Infraroodsauna's daarentegen gebruiken infraroodstralen om direct warmte te genereren in het lichaam van de gebruiker, zonder de omgevingslucht significant te verhogen. Dit resulteert in een comfortabelere ervaring en waardoor je gemakkelijker langer in de sauna kunt blijven. Bovendien zijn infraroodsauna's doorgaans energiezuiniger dan traditionele sauna's, waardoor ze een meer duurzame keuze zijn.

 

Het infraroodproces uitgelegd

Het infraroodproces in een infraroodsauna begint bij het inschakelen van de infraroodlampen. Deze lampen zenden infraroodstralen uit die doordringen in de huid, tot wel 3 centimeter diep. Dit zorgt voor een opwarming van binnenuit, die de bloedsomloop stimuleert en de stofwisseling verhoogt. Omdat de warmte direct in het lichaam wordt gegenereerd, en niet in de lucht, is het mogelijk om bij een lagere temperatuur dezelfde zweetreactie te krijgen als in een traditionele sauna. Dit maakt het proces comfortabeler en efficiënter. Het is belangrijk om gedurende het proces gehydrateerd te blijven en na elke sessie voldoende water te drinken om de afvalstoffen die door het zweten vrijkomen, te helpen afvoeren.

 

De gezondheidsvoordelen van een infraroodsauna

Infraroodsauna's bieden verschillende gezondheidsvoordelen die verder gaan dan de traditionele sauna-ervaring:

 

  • Huidverzorging en Ontgifting: vanwege de diepere penetratie van de infraroodstralen in de huid, kunnen deze sauna's helpen bij het verwijderen van toxines uit het lichaam door verhoogd zweten.
  • Pijnverlichting en spierherstel: de warmte gegenereerd door de infraroodstralen kan pijn en stijfheid in de spieren verzachten, wat ze een effectieve behandeling maakt voor aandoeningen zoals fibromyalgie en artritis.
  • Verbetering van de bloedcirculatie: Verder kan het gebruik van een infraroodsauna de circulatie verbeteren, de huid verjongen, de slaapkwaliteit verbeteren en bijdragen aan gewichtsverlies.
  • Comfort: omdat infraroodsauna's werken bij lagere temperaturen dan traditionele sauna's, kunnen ze gemakkelijker worden verdragen door mensen die gevoelig zijn voor hitte, wat hun toegankelijkheid en bruikbaarheid vergroot.

 

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel infraroodsauna's aanzienlijke voordelen kunnen bieden, ze geen vervanging zijn voor medische behandeling en dat het altijd raadzaam is om voor gebruik medisch advies in te winnen.

 

Overwegingen bij de aanschaf van een infraroodsauna voor thuis

Infaroodsauna's of infraroodcabines koop je gemakkelijk online. Bekijk hier alle infraroodcabines op bol (voorheen Bol.com). Er zijn verschillende soorten infraroodsauna's beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. De meest voorkomende zijn de volgende drie types: koolstofsauna's/carbon sauna’s, keramische sauna’s en volledige spectrumsauna's (full spectrum):

 

  • Een koolstof-/carbonsauna met infrarood werkt op basis van lange golf infraroodstraling. De koolstofverwarmingselementen in de sauna zenden een milde, veilige vorm van straling uit die diep in het lichaam kan doordringen, waardoor de lichaamstemperatuur wordt verhoogd zonder de omgevingstemperatuur significant te veranderen. Dit proces zorgt voor een toename van de hartslag en stimuleert de bloedsomloop, vergelijkbaar met de effecten van lichte oefening. Bovendien zorgt de straling voor een betere zuurstofcirculatie en versnelt het de afvoer van toxines door de huid via het zweet. Het is echter belangrijk om op te merken dat hoewel koolstof-infraroodsauna's veilig zijn voor de meeste mensen, het altijd raadzaam is om medisch advies in te winnen voordat u een nieuw wellness-regime start.
  • Een keramische sauna met infraroodtechnologie maakt gebruik van keramische verwarmingselementen (keramische stralers) om een vorm van warmte te genereren dat bekend staat als 'ver-infrarood'. Deze verwarmingselementen verwarmen direct het lichaam, in plaats van de lucht om je heen. De keramische elementen zenden infrarode golven uit die diep in de huid doordringen, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Dit leidt tot een intensieve transpiratie en een verhoogde hartslag, vergelijkbaar met de reactie van het lichaam op matige lichamelijke inspanning. Het is echter cruciaal om te vermelden dat hoewel keramische infraroodsauna's over het algemeen veilig zijn, het altijd verstandig is om eerst medisch advies te zoeken alvorens te beginnen met een nieuw wellness-regime.
  • Een volledig spectrumsauna (full spectrum) met infraroodtechnologie maakt gebruik van een scala aan infraroodgolven, waaronder nabij-, midden- en ver-infraroodlicht. Nabij-infraroodlicht dringt het minst diep in het lichaam door, maar speelt een cruciale rol bij huidverjonging en wondgenezing. Het midden-infraroodlicht dringt dieper in het lichaam door en helpt bij het verbeteren van de circulatie en het ontgiften van het lichaam. Ten slotte dringt het ver-infraroodlicht het diepst in het lichaam door, waardoor een diepe opwarming van de weefsels mogelijk is, wat leidt tot intense transpiratie en verhoogde hartslag – vergelijkbaar met de reactie van het lichaam op matig fysieke inspanning. Zoals bij elke wellness-technologie, is het belangrijk medisch advies in te winnen voordat men een nieuwe gezondheids- en wellnessroutine start met een volledig spectrumsauna.

Als je de keuze hebt gemaakt voor het type infraroodsauna dat bij je past, zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een infraroodsauna voor thuis.  Ten eerste is het belangrijk om te letten op de grootte van de sauna. Deze moet voldoende ruim zijn voor uw behoeften, maar ook passen in de beschikbare ruimte in uw huis. Ten tweede, let op de kwaliteit van de materialen en de constructie. Een goed gebouwde sauna gaat langer mee en biedt een betere ervaring. Ten derde, overweeg eventuele extra functies, zoals muziekspelers of kleurtherapie-verlichting, die uw sauna-ervaring kunnen verbeteren. Tot slot, de prijs is ook niet onbelangrijk. De meeste infraroodsauna’s van goede kwaliteit kosten tussen de 1000-2500 euro. Materialen, functies, grootte en sterkte van de lampen bepalen voornamelijk de prijs.

In deze blog hebben we de fascinerende wereld van infraroodsauna's geëxploreerd, een groeiende trend in de gezondheids- en wellnesssector. Je hebt alles gelezen over de werking, de soorten sauna’s en de gezondheidsvoordelen, variërend van verbeterde huidgezondheid, ondersteuning bij detoxificatie tot pijnverlichting. Bij het overwegen van de aanschaf van een infraroodsauna voor thuis, is het essentieel om rekening te houden met bepaalde factoren, zoals de verschillende soorten infraroodlicht, de ruimtevereisten, en de noodzaak van medisch advies vooraf. Hopelijk heeft het artikel je een beetje op weg geholpen om een weloverwogen keuze te maken voor een infraroodcabine die bij jou past!