Hoe lang en hoe vaak mag je een TENS apparaat gebruiken?

Gepubliceerd op 10 juni 2024 om 10:27
TENS therapie hoe vaak en hoe lang

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS) apparaten zijn populair voor pijnverlichting en worden vaak aanbevolen door fysiotherapeuten en artsen. Maar hoe lang en hoe vaak mag je een TENS apparaat gebruiken om optimaal van de voordelen te genieten? In dit artikel geven we je een uitgebreid antwoord op deze veelgestelde vraag.

Wat is een TENS Apparaat?

Een TENS apparaat stuurt elektrische impulsen via elektroden op de huid naar de zenuwen. Deze impulsen helpen bij het blokkeren van pijnsignalen naar de hersenen en stimuleren de productie van endorfines, natuurlijke pijnstillers van het lichaam. TENS wordt vaak gebruikt voor chronische pijn, acute blessures, artritis, en andere pijnlijke aandoeningen.

Hoe Lang Mag je een TENS Apparaat Gebruiken?

Aanbevolen Duur per Sessie

De duur van een TENS sessie kan variëren afhankelijk van de ernst van de pijn en de aanbevelingen van je zorgverlener. Over het algemeen wordt een sessie van 20 tot 30 minuten aangeraden. Sommige mensen vinden verlichting met kortere sessies van 15 minuten, terwijl anderen baat kunnen hebben bij langere sessies van maximaal 60 minuten.

Opbouw van de Gebruiksduur

Het is belangrijk om de duur van je TENS sessies geleidelijk op te bouwen. Begin met kortere sessies om te zien hoe je lichaam reageert op de stimulatie. Verhoog de duur geleidelijk als je merkt dat je pijnverlichting ervaart zonder bijwerkingen.

Hoe Vaak Mag je een TENS Apparaat Gebruiken?

Frequentie voor Dagelijks Gebruik

Voor veel mensen is dagelijks gebruik van een TENS apparaat veilig en effectief. Je kunt beginnen met één tot drie sessies per dag, afhankelijk van de intensiteit van je pijn en hoe goed je reageert op de behandeling. Zorg ervoor dat je tussen de sessies door een pauze van minstens een uur neemt om huidirritatie en overmatige stimulatie te voorkomen.

Gebruik bij Chronische Pijn

Bij chronische pijn kan het nuttig zijn om een vast schema te volgen, zoals drie keer per dag 30 minuten. Overleg altijd met je arts of fysiotherapeut om een gepersonaliseerd gebruiksschema te bepalen dat past bij jouw specifieke situatie en pijnniveau.

Belang van Rust en Herstel

Hoewel TENS therapie meestal als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om je lichaam rust te geven tussen de sessies door. Overmatige of voortdurende stimulatie kan leiden tot huidirritatie of een verminderde effectiviteit van de behandeling. Controleer regelmatig de huid onder de elektroden om roodheid of irritatie te voorkomen en zorg ervoor dat je de elektroden op verschillende plaatsen aanbrengt om overbelasting van specifieke huidgebieden te voorkomen.

Luister naar je Lichaam

Het is cruciaal om naar je lichaam te luisteren bij het gebruik van een TENS apparaat. Als je ongemak, huidirritatie, of verergering van de pijn ervaart, stop dan met het gebruik en raadpleeg je arts. Elk lichaam reageert anders op TENS therapie, en het is belangrijk om een gebruikspatroon te vinden dat voor jou werkt.

TENS apparaten kunnen een effectieve manier zijn om pijn te beheersen, mits ze op de juiste manier worden gebruikt. Voor de meeste mensen zijn sessies van 20 tot 30 minuten, één tot drie keer per dag, voldoende voor pijnverlichting. Bouw de duur en frequentie van de sessies geleidelijk op en zorg voor voldoende rust tussen de behandelingen. Door naar je lichaam te luisteren en advies van medische professionals op te volgen, kun je optimaal profiteren van TENS therapie voor pijnmanagement.