Kun je afvallen met EMS training?

Gepubliceerd op 10 juni 2024 om 10:35
EMS training combi afvallen

Elektromyostimulatie (EMS) training wint snel aan populariteit als een innovatieve methode om fit te worden. Maar kan EMS training je daadwerkelijk helpen afvallen? In dit artikel onderzoeken we de effectiviteit van EMS training voor gewichtsverlies en geven we een antwoord op deze veelgestelde vraag.

Wat is EMS Training?

EMS training maakt gebruik van elektrische impulsen om spieren te stimuleren. Deze impulsen veroorzaken spiercontracties die vergelijkbaar zijn met die tijdens fysieke inspanning. Door elektroden op verschillende delen van het lichaam te plaatsen, kan EMS training zowel grote als kleine spiergroepen activeren, wat leidt tot een intensieve workout.

Hoe Werkt EMS Training?

EMS training werkt door het zenden van elektrische impulsen via elektroden die op de huid zijn bevestigd. Deze impulsen activeren de spieren, waardoor ze samentrekken en ontspannen, net zoals tijdens traditionele fysieke oefeningen. EMS training kan de spieren intensiever en sneller activeren dan conventionele training, wat kan leiden tot efficiëntere workouts.

EMS Training en Gewichtsverlies

Verhoogde Spiermassa

Een van de belangrijkste voordelen van EMS training is de toename van spiermassa. Meer spiermassa kan bijdragen aan een hogere ruststofwisseling, wat betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Dit kan helpen bij gewichtsverlies op de lange termijn.

Verhoogde Calorieverbranding

Tijdens een EMS sessie kunnen spieren intensiever werken dan bij traditionele training, wat kan resulteren in een verhoogde calorieverbranding. Hoewel de exacte hoeveelheid verbrande calorieën kan variëren, kan een intensieve EMS sessie aanzienlijk bijdragen aan je dagelijkse calorieverbranding.

Vetverlies

EMS training kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet door het verhogen van de stofwisseling en het stimuleren van vetverbranding. In combinatie met een gezond dieet en andere vormen van fysieke activiteit kan EMS training een effectieve aanvulling zijn op je gewichtsverliesprogramma.

EMS Training in je Fitnessroutine

Frequentie en Duur

Voor optimale resultaten wordt aangeraden om EMS training één tot twee keer per week te doen, naast je reguliere trainingsroutine. Een typische EMS sessie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Het is belangrijk om de sessies niet te overdrijven, omdat de intensiteit van EMS training zeer hoog kan zijn.

Combinatie met Traditionele Training

Hoewel EMS training effectief kan zijn, is het het meest voordelig wanneer het wordt gecombineerd met traditionele vormen van training zoals cardio en krachttraining. Deze combinatie kan helpen bij het maximaliseren van calorieverbranding en spieropbouw, wat essentieel is voor succesvol gewichtsverlies.

EMS training kan een effectieve methode zijn om gewichtsverlies te ondersteunen. Door het verhogen van de spiermassa, de calorieverbranding en het stimuleren van vetverlies, kan EMS training een waardevolle aanvulling zijn op je fitnessroutine. Voor de beste resultaten is het echter belangrijk om EMS training te combineren met een gezond dieet en andere vormen van fysieke activiteit. Raadpleeg altijd een professional voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma, vooral als je gezondheidsproblemen hebt. EMS training kan je helpen je fitnessdoelen te bereiken, mits het op de juiste manier wordt toegepast.