Hoe ver dringt infrarood licht door in je lichaam?

Gepubliceerd op 28 mei 2024 om 13:53
infraroodstraling diepte lengte

Infrarood licht is een type elektromagnetische straling die onzichtbaar is voor het menselijk oog. Het bevindt zich net buiten het zichtbare lichtspectrum en wordt vaak onderverdeeld in drie categorieën:

  • Nabij-infrarood (NIR): Golflengte tussen 780 nm en 1400 nm (korte golf infrarood IR-A)
  • Midden-infrarood (MIR): Golflengte tussen 1400 nm en 3000 nm (midden golf infrarood (IR-B)
  • Ver-infrarood (FIR): Golflengte tussen 3000 nm en 1 mm (lange gold infrarood (IR-C)

Penetratiediepte van Infrarood Licht

De penetratiediepte van infrarood licht in het lichaam varieert afhankelijk van de golflengte.

Nabij-infrarood (IR-A)

Nabij-infrarood licht dringt het diepst door in het lichaam, met een penetratiediepte van ongeveer 6 millimeter. Deze eigenschap maakt IR-A ideaal voor therapieën gericht op het diepere weefsel, zoals spieren en gewrichten. Dit licht wordt bijvoorbeeld in infraroodlampen gebruikt. De dieper doordringende stralen kunnen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van wondgenezing.

Midden-infrarood (IR-B)

Midden-infrarood licht heeft een iets minder diepe penetratie. IR-B wordt vaak gebruikt voor het verwarmen van oppervlakkig weefsel en kan effectief zijn bij het verminderen van oppervlakkige pijn en stijfheid. Het is ook nuttig voor het stimuleren van de huid en het verbeteren van de elasticiteit.

Ver-infrarood (IR-C)

Ver-infrarood licht dringt het minst diep door. IR-C wordt voornamelijk geabsorbeerd door de bovenste huidlagen en is effectief voor het verwarmen van de huid en het bevorderen van ontspanning. Het wordt vaak gebruikt in infraroodsauna's en voor de behandeling van huidproblemen zoals acne en eczeem. Ook wordt het gebruikt om ruimtes te verwarmen.

Effecten van Infrarood Licht op het Lichaam

  • Verbeterde Bloedsomloop: Infrarood licht, vooral NIR, stimuleert de bloedvaten en verbetert de bloedcirculatie. Dit kan helpen bij het sneller herstellen van spierblessures en het verminderen van ontstekingen.
  • Pijnverlichting: De warmte die door infrarood licht wordt gegenereerd, helpt bij het ontspannen van spieren en gewrichten. Dit kan pijn en stijfheid verminderen, wat vooral nuttig is voor mensen met chronische pijnklachten of artritis.
  • Huidverbetering: Infrarood licht, met name FIR, kan de huid verbeteren door de productie van collageen te stimuleren en de elasticiteit te verhogen. Dit kan bijdragen aan een jonger en gezonder uiterlijk van de huid.

De penetratiediepte van infrarood licht varieert afhankelijk van de golflengte. Nabij-infrarood (IR-A) dringt het diepst door, tot 5 centimeter, en is effectief voor diepere weefsels zoals spieren en gewrichten. Midden-infrarood (IR-B) bereikt middelmatige dieptes en is nuttig voor oppervlakkige pijn en huidelasticiteit, terwijl ver-infrarood (IR-C) de oppervlakkigste laag bereikt en helpt bij huidverzorging en ontspanning.